1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLK TÖREN LEFKOŞA ATATÜRK ANITINDA
İLK TÖREN LEFKOŞA ATATÜRK ANITINDA

İLK TÖREN LEFKOŞA ATATÜRK ANITINDA

İLK TÖREN LEFKOŞA ATATÜRK ANITINDA

A+A-

İLK TÖREN LEFKOŞA ATATÜRK ANITINDA DÜZENLENDİ; ARDINDAN ŞEHİTLER ANITI ÖNÜNDE TÖREN YAPILDI

EROĞLU: “NE MUTLU Kİ BUGÜN KENDİ BAYRAĞIMIZ ALTINDA TÜRK ASKERİNİN GÜVENCESİNDE ÖZGÜR BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

GÜL: “TÜRKİYE, BUGÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ GELECEKTE DE KIBRIS TÜRK HALKI’NIN HÜRRİYET VE REFAHININ TEMİNATI OLMAYI SÜRDÜRECEK”

Türkiye’nin 1974’de, uluslararası antlaşmalara dayanarak gerçekleştirdiği Barış Harekâtı’nın 40’ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında bugün ilk tören Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Atatürk Anıtı’nın ardından da Şehitler Anıtı önünde tören yapıldı.

Atatürk Anıtı önündeki törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Hükümetini Temsilen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Türk Silahlı Kuvvetleri adında Oramiral Bülent Bostanoğlu , K.T. Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral  İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanlığı temsilcisi, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Halk Partisi Başkan Yardımcısı Faruk Lağoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, muharip dernek, kurum kuruluş temsilcileri de katıldı.

Tören, anıta protokol sırasına göre çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı marşı eşliğinde saygı duruşunun ardından, istiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören Cumhurbaşkanı  Deviş Eroğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün anıt Özel Defterini imzalamasıyla sona erdi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anıt Özel Defteri’nde şu düşüncelerine yer verdi:

“Yüce Atatürk, Mutlu Barış Harekâtının 40’ıncı yıldönümünde bir kez daha huzurunuzda olmanın heyecanı içerisindeyiz. Geçmişte yaşadığımız karanlık günleri unutmadık. Ne mutlu ki bugün kendi bayrağımız altında Türk askerinin güvencesinde özgür bir ülkede yaşıyoruz.

Anavatanımızın her alandaki destekleriyle her geçen gün gelişen devletimiz, geçmişte yaşadığı sorunları yendiği gibi, bugün de yaşayabileceği sorunları yenecektir.

Yüce Türk ulusunun ayrılmaz parçası olmaktan her zaman gurur duyan Kıbrıs Türk Halkı, zorlu mücadelelerden geçtikten sonra, anavatanıyla bütünleştiği bu mutlu günü sonsuza dek bayram olarak kutlamaya devam edecektir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda temel taş olan bu en büyük bayram gününde, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

GÜL

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle güç ve gönül birliği içinde gerçekleştirdiği şanlı 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 40’ıncı yıldönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde manevi huzurunuzda bulunmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de, Kıbrıs Türk Halkı’nın hürriyet ve refahının teminatı olmayı sürdürecek ve garantör ülke olarak sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmeye devam edecektir.

Kıbrıs Türkü’nün haklı davası için verilen mücadeleye olan inancımızı bir kez daha teyit ediyor, bu mutlu yıldönümünde aziz hatıranız önünde minnet ve saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun”

LEFKOŞA ŞEHİTLER ANITI’NDAKİ TÖREN

Günün ikinci töreni ise, Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde düzenlendi.

Törene, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ile, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve muharip dernek temsilcileri de katıldı.

Tören, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışı ile başladı. Daha sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayraklar göndere çekildi. Tören, Anıt Özel Defterinin imzalanmasıyla sona erdi.

KAYMAKAM DEĞİRMENCİOĞLU

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Anıt Özel Defteri’nde şu duygularına yer verdi:

“Aziz Şehitlerimiz, Kıbrıs Türk Halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü uğruna canlarınızı seve seve feda ederek en yüce mertebeye yükseldiniz.

Varoluş mücadelesinde her türlü fedakârlığı yaparak, bu topraklar için şehit olan sizlerin bıraktığı aziz hatıralar önünde saygıyla eğiliyor ve siz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”

KTBK

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Tankçı Albay Kemal Balta şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs Türk Halkının bağımsızlığı ve bekası için gözünüzü dahi kırpmadan canınızı feda ederek, şehitlik mertebesine eriştiniz.

Bu topraklar üzerinde geleceğe güvenle bakabiliyor ve huzur içerisinde yaşıyorsak bunu akıttığınız kutsal kanlarınıza borçlu olduğumuzun idraki içindeyiz.

Bilmenizi isteriz ki; sizlerin haklı ve onurlu mücadeleleriniz sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek korumak ve yaşatmak azmi ve kararlılığı ile gerektiğinde biz de canımızı seve seve feda etmeye hazırız.

Sizleri minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz”.

GKK

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Kurmay Albay Mustafa Kutruza ise Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Şehitlerimiz, kırk yıl önce Kıbrıs Türkü’nün onurlu var olma mücadelesinde özgür yaşamak ve sizden sonrakilere bağımsız bir vatan bırakmak için en kutsal varlığınız olan canlarınızı feda ederek şahadet mertebesine ulaştınız.

Sizlerin haklı ve onurlu mücadeleleriniz sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek korumak ve yaşatmak azmi ve kararlılığı ile gerektiğinde biz de canımızı seve seve feda etmeye hazırız.

Sizleri minnet ve şükranla anıyor manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.