1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLKOKULLARDA TARAMA BAŞLATILACAK
İLKOKULLARDA TARAMA BAŞLATILACAK

İLKOKULLARDA TARAMA BAŞLATILACAK

İLKOKULLARDA TARAMA BAŞLATILACAK

A+A-

ÇÖLYAK’A DİKKAT ÇEKMEK VE BİR VERİ TABANI OLUŞTURMAK AMACIYLA İLKOKULLARDA TARAMA BAŞLATILACAK

Sağlık Bakanlığı çölyaka dikkat çekmek ve bir veri tabanı oluşturmak amacıyla ilkokullarda tarama başlatacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ülke genelinde yaklaşık 5 bin çocuğun katılacağı tarama 7 Nisan’da başlayacak.

Taramada çölyak hastalığının görülme sıklığının tespit edilmesinin yanı sıra, çocukların boy ve kilolarına da bakılarak obezite oranı belirlenerek, bu konuda bir veri tabanı oluşturulacak.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, taramanın Sağlık Bakanlığı, Türkiye Pediatri Kurumu, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Gülle KKTC Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

“Çölyak eğer farkına varılmazsa bir hastalıktır, ama fark edilirse bir yaşam biçimidir” diyen Gülle,  Çölyak taramasıyla bir farkındalık yaratarak, sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak amaçladıklarını dile getirdi.

“ÖNCELİK HASTALIKLARDAN KORUNMA”

Sağlıkta yeniden yapılanma adına çok yönlü çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Bakan Gülle, önceliğin hastalıklardan korunmak olduğunu vurguladı.

Bilinçlendirme çalışmaları ve koruyucu sağlık hizmetlerine özel bir önem verdiklerini kaydeden Bakan Gülle, yapılacak çölyak taramasının da bunun güzel bir örneği olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Gülle, “başlatmış olduğumuz bu tarama çalışma, gelişmiş ülkelerin yaptığı bir çalışmadır. Çölyakla ilgili çalışma çok az ülkede yapılmaktadır” dedi.

Bakan Gülle, sağlık alanında birçok çalışma başlattıklarını da belirterek, “Hacettepe ile organ nakli konusunda protokol imzaladık. Artık organ nakilleri de ülkemizde başlayacak. Kanserle ilgili olarak da ilk defa kayıt, tarama ve tedavi boyutuyla bütünlüklü bir çalışma başlattık. Sağlığın yeniden yapılanması için, tüm sağlık paydaşlarıyla birlikte çalışacağız” diye konuştu.

YORGOZLU

Dernek Başkanı Sema Yorgozlu da yeni kurulan bir dernek olduklarını söyleyerek başladığı konuşmasında, hasta yakınları olarak, Sağlık Bakanlığının çölyak hastalığı konusunda etkin bir çalışma içerisinde olduğunu görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kendisinin ve birçok kişinin, ailesinden birine konulan çölyak tanısından sonra tanıştığını kaydeden Yorgozlu, bu noktada ülkede çölyakla ilgili bir dernek olmadığını da fark ettiklerini ve bu konuda süratle bir girişim başlatarak derneği Şubat ayında kurduklarını söyledi.

“Çölyaklı dostlarımıza destek olmak ve bu konuda halkımızı bilinçlendirerek, çölyak konusunda bir farkındalık yaratmak amacıyla derneğimizi kurduk”  diyen Yorgozlu, amaçlarının çölyaklılara maddi ve manevi destek sağlamak olduğunu kaydetti.

GÜLÜELLİ

Çölyakla ilgili bilgi veren Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Gülüelli de, ülkede bu konuda bir farkındalık olmadığını vurguladı.

Toplumsal farkındalığı artırabilmek için bir girişim başlattıklarından bahseden Gülüelli, hastalığın ülke genelindeki yayılımını tespit ederek çölyaklı kişilere yapacakları katkılar ile onların yaşamlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

“TOPLAM 51 OKULDA TARAMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Ülke genelinde belirlenen okullarda tarama yapılacağını anlatan Gülüelli, Lefkoşa’da 13, Mağusa’da 14, Girne’de 11, Güzelyurt’ta 6 ve İskele’de 7 okulda tarama yapılacağını açıkladı.

Taramada çölyak hastalığının görülme sıklığını tespit etmenin yanı sıra çocukların boy ve kilolarına bakılarak obezite oranını belirleyeceklerini anlatan Gülüelli, bu konuda da bir veri tabanı oluşturarak çalışma yapacaklarını kaydetti.

Gülüelli, taramanın 7 Nisan’da başlayacağını belirterek, çocuklardan alınacak kan örnekleri ile yapılacak tetkiklerle saptamanın gerçekleşeceğini de anlattı.

Güllüelli, çölyak konusunda toplumda farkındalık yaratmak maksadıyla broşürlerin yanı sıra radyo ve televizyonlarda yayımlanmak üzere kamu spotlarının da hazırlanıp kanallara dağıtıldığını da söyledi.

Kabulün sonunda Sağlık Bakanlığının hazırlattığı kamu spotlarının gösterimi de yapıldı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.