1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İMO: “SUYUN EKONOMİK BİR MAL OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
İMO: “SUYUN EKONOMİK BİR MAL OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

İMO: “SUYUN EKONOMİK BİR MAL OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Türkiye’den gelecek suyun 49 yıllığına özel sektöre kiralanacağı söylemleri bulunduğunu belirterek...

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Türkiye’den gelecek suyun 49 yıllığına özel sektöre kiralanacağı söylemleri bulunduğunu belirterek, devletin, nitelikli personele ve emeğe yapacağı çok az bir katkıyla kapasite artırarak, uygun yönetim ve yöntemlerle suyun ekonomik bir mal olmasının önüne geçmesini istedi.

İnşaat Mühendisleri Odası, aksi halde suyun büyük bir yüzde oranında pahalanıp satışının zorlaşacağı bir mal haline geleceği görüşünü belirtti ve devleti, tüm diğer paydaşlarla ortak yolu bulmaya çağırdı.

Oda, kamu malı olan ülke suyunu ve Türkiye’den borularla nakli yapılacak 75 milyon metreküp suyun sosyal ve kültürel yönleriyle yönetilmesi için gerekli katkıyı yapmaya her zaman hazır olduğunu da duyurdu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, yarın kutlanacak Dünya Su Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, tüm canlıların yaşamsal doğal kaynağı suyun önemini vurguladı ve dünyada her üç insandan birinin su sıkıntısı yaşadığını belirtti.

“KKTC MUTLAK SU KITLIĞI GÖSTERGESİNDE”

KKTC’nin su kıtlığı indeksine göre kişi başı bir metreküp günde su kullanımıyla “mutlak su kıtlığı” göstergesinde bulunduğunu bildiren Aysal, şu bilgileri verdi:

“Ülkede kullanılan toplam su yılda 106 milyon metreküptür. Bu mikrarın 75 milyon kübü emniyetli olup yenilenebilir su kaynağıdır. Yapılan değişik bilimsel çalışmalar neticesinde 75 milyon metreküp suyun da Türkiye’den borularla nakli öngörülmektedir. Bu su ile ileriye yönelik 50 yıllık içme suyu teminat altına alınacak ayrıca 30 milyon metreküp su tarım sektörüne destek olacaktır. Ayrıca atık suların arıtımından 20 milyon metreküp, şehir ve kasaba yağmur suları, arıtım suları potansiyel su kaynağı olarak değerlendirilmesi gereken su kaynaklarıdır.

“SU YÖNETİMİ ZAYIF... RADİKAL DEĞİŞİKLİKLERE GEREKSİNİM VAR”

Ülkemiz su yönetimi bakımından zayıf noktadadır. Su ile ilgili kurumlar teknik personel azlığından günlük işleri bile yapamaz durumdadır. Genel olarak toplam personel yeterli durumda olup bu potansiyelin kapasite artırımı ile faydalı alanlara aktarımı sağlanmalıdır. Bu amaç için daire ve belediye organizasyonlarında radikal değişikliklere gereksinim vardır.”

İMO Başkanı Seran Aysal, Türkiye’den gelecek suyun özelleştirileceği tartışmalarına ve  suyun dağıtımının 49 yıllığına özel sektöre kiralanacağı söylemlerine değinerek, bu tartışmaların bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

“Devletin nitelikli personele ve emeğe yapacağı çok az bir katkı ile kapasite artırarak uygun yönetim ve yöntemlerle suyun ekonomik bir mal olmasının önüne geçilmelidir” diyen Aysal, aksi halde su büyük bir yüzde oranında pahalanıp satışının zorlaşacağı bir mal haline geleceğini; bunun da yeraltı sularına baskıyı artıracağını kaydetti.

Yeraltı sularını tüketen ülkelerin gelecek nesillerin kaynağını tükettiğine dikkat çeken Aysal açıklamasında, “Mühendisleri Odası Devletin tüm diğer paydaşlarla demokratik ortak yolu bulmaya davet eder, kamu malı olan ülke suyunu ve Türkiye’den borularla nakli yapılacak 75 milyon metreküp suyun sosyal ve kültürel yönleri ile yönetilmesi için gerekli katkıda bulunmaya her zaman hazırdır” ifadelerine yer verdi.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.