1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Arasta ve Asmaaltı Yayalaştırma Projesi’ne karşı çıkan esnaf, harekete geçti

A+A-

LTB bizimle görüşmedi… Asmaaltı ve Arasta’nın yayalaştırılmasına karşı çıkan esnaf, imza kampanyası başlattı. KIBRIS’a konuşan bölgenin en eski esnaflarından Hasan Çıraklı, kampanyaya çok sayıda esnafın katılacağını düşündüğünü söyledi. Çıraklı, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) kendileriyle görüşmeden bu kararı aldığını savunarak bunun yanlış olduğunu ifade etti

Osman KALFAOĞLU
   Lefkoşa Surlariçi’nin merkezinde bulunan Asmaaltı Sokak ve Arasta Sokak’ın yayalaştırılmasına karşı çıkan esnaf, imza kampanyası başlattı.
   Arasta’nın en eski esnaflarından biri olan Hasan Çıraklı, şu anda imza kampanyasına 200 civarında esnafın destek vereceğini tahmin ettiğini, kampanyanın yayalaştırma projesinin iptal edilmesi için organize edildiğini söyledi.
   1961’den beridir bölgede bulunan Çıraklı Lokumları’nın sahibi Hasan Çıraklı, çoğu esnafın projeye karşı çıktığını, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin konu ile ilgili karar almadan evvel kendilerine gelip danışması gerektiğini söyledi.

LTB ile daha önce anlaşılmıştı
   Çıraklı, 2008 yılında 202 esnaf tarafından imzalanan ve yayalaştırma projesine karşı olduklarını belirten bir yazıyı belediyeye verdiklerini, daha sonra 2011 yılında aynı görüşü aktaran başka bir yazıyı dönemin LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’na ilettiklerini söyleyerek, “2011’de LTB ile araba park yerlerinin çoğaltılması, ışıklandırma ve tuvalet yapılacağına dair anlaşmaya varılmıştı” şeklinde konuştu.
   “Bölgede yeterli park yok, tuvalet sorunu var, yeterli ışıklandırma yok. Öncelikli olarak bunların yapılması gerekirken, bizi buralara kapatmaya çalışıyorlar” diyen Çıraklı, 2009 yılında üç günlüğüne bölgenin yayalaştırıldığını, esnafın ise bu işten büyük zarar gördüğünü kaydetti.

“Kesinlikle karşıyız diye bir şey yok”
   Çıraklı, bu tür projelere “kesinlikle” karşı olmadıklarını ancak mevcut sorunların çözülmesinin ardından durumun ne olacağının görülmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 
   “Esnafla konuşulup karar verilmesi gerekirdi. Bu ekmek paramızı etkileyecek. Buranın şartlarını bilmiyorlar. Bizlerle görüşülmesi lazım” diyen Çıraklı, Tanju Müezzinoğlu’nun başkanlığı yaptığı Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği’nin “üç-beş” esnaftan oluştuğunu ve kendilerini temsil etmediğini söyledi.
   Bölgenin canlanmasını kendilerinin de istediğini söyleyen Çıraklı, “bunu, bölgeyi öldürmeden yapalım” derken, tek araç geçiş sisteminin Barcelona gibi bir şehirde uygulandığını ve kimsenin bu nedenle bir sıkıntı yaşamadığı görüşünü aktardı.

2008 ve 2011’de karşı çıkılmıştı
   Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği, 2008’de düzenlediği imza kampanyasıyla Asmaaltı ve Arasta’nın trafiğe kapatılmasına karşı olduklarını bildirmişti.
   9 Ağustos 2008 tarihinde 202 esnaf tarafından imzalanan dilekçede, “Bizler, mevzubahis yolun (Asmaaltı ve Arasta) araç trafiğine kapatılmasına karşıyız. Ancak, yaya sorununun kaldırımlar vasıtasıyla çözülmesine, park yerlerinin yapılmasına, ışıklandırmaların yapılmasına ve çevrenin güzelleştirilmesini desteklediğimizi saygılarımızla arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.
   Dernek, 2011 yılında LTB’nin o dönemdeki başkanı Cemal Bulutoğluları’na bir mektup yazarak, bölgenin yayalaştırılmasına karşı olduklarını ifade etmişti.

Müezzinoğlu: Uzmanlarla görüştükten sonra ikna oldum
   Öte yandan Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği Tanju Müezzinoğlu, geçmişte projeye karşı olduklarını ancak uzmanları dinledikten sonra yayalaştırmanın, sadece esnafın değil, tüm toplumun yararına olacağına inandıklarını belirtti.
   Müezzinoğlu, “Hem Uzun Yol’un yayalaştırılmasında, hem İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin yayalaştırılmasında esnaf aynı tepkiyi vermişti. Sonuçta bu tür projelerin herkesin yararına olduğu görüldü” şeklinde konuştu.
   “Dünyanın hiçbir yerinde tek araç geçişi konsepti yoktur” diyen Müezzinoğlu, proje bittiği zaman bölgenin yeşilleneceğini, hem esnaf, hem halk, hem de turistler için çok daha güzel bir ortamın yaratılacağını ifade etti.  
   Müzezzinoğlu, “Kimse mağdur olmayacak. Herhangi bir acil durumda hem ambulansın, hem yangın arabasının ve mağazalar için nakliye kamyonlarının yayalara açık bölgeye girmesi sağlanacak. Üç beş kişi istemiyor diye bu projenin engellenmesi doğru değil” diyerek, proje için bölgede yeterli park yeri bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.