1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNGİLİZ POLİSİ DEVREDE
İNGİLİZ POLİSİ DEVREDE

İNGİLİZ POLİSİ DEVREDE

İngiliz Polisi Devrede

A+A-

Suna ERDEN

Girne’deki bir Hukuk Bürosu’nun elektronik posta adresini hack’leyen dolandırıcılar, İngiltere’den müşterilerin mal alımı için avukatlarına gönderdiği parayı çaldı

Çağın en etkili iletişim aracı olan internet iş yaşamında da kolaylık sağlarken beraberinde bazı riskleri de getiriyor. İnternet üzerinden dolandırıcılığı meslek haline getirenler, kişilerin veya kurumların elektronik posta adreslerini hack’leyerek para transferlerini istedikleri şekillerde yönlendirebiliyor. Bu yolla kurum veya kişilerin hesaplarından para çalanlar zor tespit edilse de Kuzey Kıbrıs’ta tespit yapılması halinde bile Bilişim Yasası olmadığı için gerekli işlemler yapılamıyor.

KKTC’de internet üzerinden dolandırıcılık olaylarına zaman zaman rastlanırken, dolandırıcıların bu seferki hedefi Girne’deki bir Hukuk Bürosu oldu. Hukuk Bürosu ile müvekkillerinin elektronik posta yazışmalarını hack’leyen dolandırıcılar, müşterilerin hukuk bürosuna göndereceği parayı başka hesaplara yönlendirerek çaldı. Meydana gelen internet dolandırıcılığı üzerine konunun hem İngiliz Polis Birimi Scotland Yard ile Fraud Office (Dolandırıcılık Ofisi) ve KKTC polisi tarafından araştırıldığı öğrenildi.

Bu tür olayların birçok kez yaşandığını dile getiren Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ( BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, bu tür olayların zaman zaman yaşandığını ancak KKTC’de Bilişim Yasası olmamasından dolayı suçluların tespit edilmesi halinde bile gerekli işlemlerin yapılamadığını, polisin de yasal boşluktan dolayı elinin kolunun bağlı kaldığını ifade etti.

Bürüncük, bilişim konusunda suç ve cezaların belirlendiği Bilişim Yasası’nın yıllardır beklemede olduğunu, acilen görüşülmesi gerektiğini dile getirerek, “Beklemekten şevkimiz kırıldı” ifadesini kullandı.

KOLAYLIĞIN YANI SIRA RİSKİ DE VAR

Günümüzde internet, en etkili iletişim aracı olmasının yanı sıra iş dünyasının da vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bankacılık işlemleri, alış veriş, para havale işlemleri kolaylıkla internet üzerinden sağlanabilirken bu rahatlığa gölge düşüren ise internet dolandırıcılığı oldu. İnternet üzerinden kredi kartı bilgileri kopyalama, kişilerin hesaplarını hack’leyerek para transferlerini başka hesaplara yönlendirme şeklindeki suçlar bilişim dünyasının başını ağrıtırken dolandırıcıların Kuzey Kıbrıs’ta da faaliyetlerini yürüttüğü ortaya çıktı.

HACKERLER GÖZÜNÜ KKTC’YE DİKTİ

Hackerler Girne’deki bir Hukuk Bürosunun elektronik posta adreslerini çalarak İngiltere’deki bazı müvekkillerin avukatlarına gönderdikleri paraları çaldı.

Hackerlerin, avukatlar ile müvekkillerin mal alımı ile ilgili elektronik posta yazışmalarını hackledikleri, takip ettikleri ve daha sonra müşterilerle posta adresini çaldıklarını avukat yerine geçip iletişim kurdukları ortaya çıktı. Dolandırıcıların, müşterilere, “Hesap numarası değişti” diyerek yeni bir hesap numarası verdikleri ve paralarına kendi hesaplarına yatırmasını sağladıkları belirtildi.

İNGİLİZ POLİSİ DEVREDE

Meydana gelen internet dolandırıcılığı üzerine konunun hem İngiliz Polis Birimi Scotland Yard, Fraud Office (Dolandırıcılık Ofisi) ve KKTC polisi tarafından araştırıldığı öğrenildi. Ortaklaşa yürütülen soruşturmada internet üzerinden çalınan paranın arandığı ifade edildi.

BÜRÜNCÜK, “YASA YILLARDIR BEKLETİLİYOR”

Bilişim konusunda suç ve cezaların belirlendiği Bilişim Yasası’nın beklemede olduğunu dile getiren Kadri Bürüncük, Kuzey Kıbrıs’ta yasal boşluktan dolayı işlenen suçların cezasız kaldığını söyledi.

Bürüncük, yasanın 3 Mart 2014 tarihinde meclisin gündemine girdiğini ancak ivediliği olan bir yasa olmasına rağmen, beklemeye alındığını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Bürüncük, “Bu yasa 3 yıldan fazla süren bir çalışmanın ürünüdür. Ancak emek verip hazırlamamıza rağmen yasa bir türlü gündeme gelemedi” şeklinde konuştu.

Bürüncük, “KKTC’de Bilişim Yasası olmadığı için burası suçlular açısından bir avantaj olarak görülebiliyor. Şifrelerin kırılması, şifrelerin çalınması ile internet bankacılığı üzerinden her şey yapılabiliyor. Hesaplarınızdan para çalınabiliyor. Yapanlar tespit edilse de yasa olmadığı için ileri işlem yapılamıyor” dedi.

POLİSİN DE ELİ KOLU BAĞLI KALIYOR

Bürüncük, Bilişim Yasası’nın yokluğunun olumsuz olaylar yaşandığı zaman gündeme geldiğini daha sonra yaşananlar unutulunca yasanın da unutulduğunu ifade ederek, “Bizim dahi çalışma şevkimiz kırıldı. En çok bekletilen yasaların arasından Bilişim Yasa’sı geliyor. Ayrıca poliste bu yasanın yokluğundan dolayı mağduriyet yaşıyor. Suç işleyenleri tespit etse dahi konu bilişime girdiği zaman eli kolu bağlı kalıyor” ifadelerini kullandı.

ŞİFRELERİ SIK SIK DEĞİŞTİRİN

Bürüncük, yasal boşlukların büyük bir sorun olduğunu ancak kişilere de görev düştüğünü belirterek, hesapların çalınması, elektronik posta adreslerini hacklenmesi tehlikesine karşı önerilerde bulundu. Bürüncük, sık sık şifre değiştirilmesi, şifre oluşturulurken güvenli karakterlerin kullanılması, sanal ortamda kredi kartı kullanırken dikkatli olunması ve internet ortamında şifrelerin kaydedilmemesine dikkat edilmesi tavsiyelerinde bulundu.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum