1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNGİLİZ SÖMÜRGE İDARESİ’NE KARŞI DİRENİRKEN...
İNGİLİZ SÖMÜRGE İDARESİ’NE KARŞI DİRENİRKEN...

İNGİLİZ SÖMÜRGE İDARESİ’NE KARŞI DİRENİRKEN...

İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı direnirken şehit düşenler bugün Lefkoşa Şehitler Anıtı’nda ve Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

A+A-

İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı direnirken şehit düşenler bugün Lefkoşa Şehitler Anıtı’nda ve Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

27 - 28 Ocak 1958 İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı direnişin 56’ncı yıldönümü için ilk tören Şehitler Anıtı’nda düzenlendi. Tören saat 9.00’da başladı.

Törene, Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Alay Komutanı Kurmay Albay Ali Rıza Çağlar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı 1. Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ertan İnal Tekin, Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) yetkililerle muharip dernek, siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Törende, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşuna geçildi. Saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı ile göndere çekildi.

KÜÇÜK KAYMAKLI MEZARLIĞI’NDA ANMA TÖRENİ

Şehitler için ikinci anma töreni Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda düzenlendi.

Törende saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Kültür Kolu Başkanı Ceyhan Cambaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

ŞEHİT KIZI CAMBAZ O GÜNLERİ ANLATTI

Şehit kızı olan Ceyhan Cambaz konuşmasında Kıbrıs’ın tarihine değinerek, Kıbrıs Türk halkının geçmişten bugüne kadar yaşadıklarına dikkat çekti, verilen mücadelelere vurgu yaptı.

Kıbrıslı Türklerin İngiliz sömürgesine karşı direnişini anlatan Cambaz, “Ocak ayının bu son günleri, Kıbrıs Türk tarihinin İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı yiğitçe direndiğini, düşmana boyun eğmediğini, bağımsızlığı için gerektiğinde ölmesini bildiğini dünyaya kanıtladığı müstesna günlerdir” dedi.

O yıllarda Kıbrıs’ta yaşananları anımsatan ve Rumların İngiliz Sömürge İdaresi’nin tutumundan cesaret aldığını söyleyen Ceyhan Cambaz, 1957 yılında Küçük Kaymaklı’da şehit düşen Ulus Ülfet, İsmail Beyoğlu, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan’ı anımsattı, Kıbrıslı Türklerin mücadelesinin bu olayla alevlendiğini dile getirdi.

“ÖZGÜRLÜK MEŞALESİNİN BAYRAKTARLARI”

İngiliz Sömürge İdaresi’nin Kıbrıs Türk halkını kurşunlarla sindirme yoluna başvurduğunu anlatan Cambaz, Lefkoşa’da 5, Gazimağusa’da 2 şehit verildiğini, 15 kişinin de ağır yaralandığını söyledi.

Ceyhan Cambaz, İngiliz Sömürge İdaresine karşı direnirken şehit düşen Sermet Kanatlı, Mustafa Ahmet, İbrahim Ali, Safer Muharrem, Fuat Yusuf, Mehmet Ahmet, Şerife Mehmet’in direnişe karşı tutuşturulan özgürlük meşalesinin birer bayraktarı olduğunu belirtti.

“BABAM FERRUH YILMAZ ŞEHİT OLDUĞUNDA...”

Babası Ferruh Cambaz’ın da İngiliz Komiserliği’ndeki görevine giderken EOKA’cıların silahlı saldırısına uğradığını anlatan Ceyhan Cambaz, “Babam şehit oldu, geride genç ve dul bir eş ile 4 küçük kız çocuğu kaldı” dedi.

“ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ PAHASI BİÇİLMEZ BİR DEĞERDİR”

Bunca yıldır Türk olmanın gururuyla yaşadıklarını vurgulayan Ceyhan Cambaz, “Bugün birçok zorluğu, engeli aşarak Türkiye’nin katkılarıyla kendi cumhuriyetimizi kurduk. Mutluyuz, gururluyuz ve özgürüz. Özgürlüğümüz pahası biçilmez bir değerdir. Bu değeri bilelim ve her zaman olduğu gibi Anavatanımız Türkiye’ye ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ölünceye kadar bağlı kalalım. İçte de birbirimize sımsıkı sarılalım” ifadesine yer verdi.

Cambaz, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin 40’ıncı yıldönümünde Türkiye’ye, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Güvenlik Kuvvetleri’ne bağlılıklarını yineledi.

ÖĞRENCİLER ŞİİR OKUDU

Törende daha sonra Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’ndan ve Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’ndan öğrenciler şiir okudu.

Din görevlisinin dua okumasının ardından şehit mezarları ziyaret edildi, mezarlara çiçek bırakıldı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.