1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNGİLİZ ÜSLERİNDE ALARM
İNGİLİZ ÜSLERİNDE ALARM

İNGİLİZ ÜSLERİNDE ALARM

Suriye’ye olası bir askeri müdahale gerçekleştirilmesi durumunda, adadaki İngiliz Üsleri’nin bu konudaki rolünün ne olacağı tartışılmaya devam ederken, Rum basını bugünkü haberlerinde bu konuya geniş yer ayırdı.

A+A-

KASULİDİS İNGİLİZLERİN KENDİLERİNİ “GAFİL AVLAMAMASINI” UMUYOR

AVUSTURYA İLE ANLAŞMA İMZALANDI

SURİYE VE LÜBNAN’DAN SİVİLLERİN TAHLİYESİNE HAZIRLIK AMAÇLI TOPLANTI

Suriye’ye olası bir askeri müdahale gerçekleştirilmesi durumunda, adadaki İngiliz Üsleri’nin bu konudaki rolünün ne olacağı tartışılmaya devam ederken, Rum basını bugünkü haberlerinde bu konuya geniş yer ayırdı.

Alithia gazetesinin “Kasulidis İngilizlerin Kendilerini Gafil Avlamayacağını Umuyor” başlıklı haberine göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, İngilizlerin Suriye aleyhindeki olası hava saldırıları için Ağrotur Üssü’nün olası kullanımında, Rum Yönetimi’nden izin istemelerinin söz konusu olmadığını, öte yandan İngilizlerin kendilerini gafil avlamayacağını ve kendileriyle istişarede bulunacaklarına inandığını dile getirdi.

Kasulidis’in bu açıklamaları İngiliz televizyon kanalı ITV’ye yaptığını yazan gazete, Kasulidis’in, İngilizlerin Üslerin kullanımı için kendilerinden izin istemeyeceklerini, ancak kendilerini bilgilendireceklerini ve kendileriyle istişarelerde bulunacaklarını söylediğini iletti.

Kasulidis’in geçtiğimiz gün İngiliz Yüksek Komiseri ile görüştüğünü ve kendisiyle İngilizler tarafından gafil avlanmayacakları konusunda mutabık kaldıklarını söylediğini aktaran gazete,  Kasulidis’in, Üslerin kullanımının Kıbrıs için tehlike yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise, çatışmada yer alan taraflardan biri balistik füzelere sahipken, kimsenin tehlike unsurunu ihtimal dışında bırakamayacağını izah etti.

Ancak bunun çok farazi bir soru ve uzak bir ihtimalden ibaret olduğunu dile getiren Kasulidis, henüz orada olmadıklarını ve askeri eylem konusunda henüz bir karar alınmadığını ifade etti.

Sonuçların çok da ikna edici olmayacağını bilmelerine rağmen, herkesin BM’nin araştırmalarını beklemekte olduğunu anlatan Kasulidis, ne çeşit ve nereden bir askeri eylemde bulunulacağı sorusunun da henüz yanıtlanmadığını söyledi.

Kasulidis, en büyük olasılığın, Kıbrıs’taki gibi kara üslerinin havadan operasyonlar için gerekmeyeceği ve bunların muhtemelen yardımcı amaçlar için kullanılacakları şeklinde olduğunu da sözlerine ekledi.

FOTİU

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ise açıklamasında, Rum hükümetinin, Ağrotur Üssü’nün kullanılacağına dair herhangi bir bilgisi olmadığını yineledi.

Rum basın-yayın araçları tarafından, bu gibi yabancı haberlerin kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Fotiu, bunların ülkenin kötülüğüne, özellikle de bu dönem çok ihtiyaçları olan turizme zarar verebileceğini ifade etti.

Haberde, Rum siyasi partilerin, Üslerin, İngiliz ve Amerikan askerleri tarafından kullanılması olasılığını şiddetli bir şekilde eleştirdikleri de belirtildi.

Kıbrıs’taki İngiliz Üslerinin, Suriye’ye yapılacak olası saldırılarda uçakların inmesi için kullanılmasına dair söylentilerin, EDEK’in AP’deki milletvekillerinden Sofoklis Sofokleus’un tepkisine de neden olduğunu yazan gazete, Sofokleus’un, dün Avrupa Konseyi’ne bu hususta ivedi bir soru yönelttiğini kaydetti.

Gazeteye göre Sofokleus, İngiliz Üslerinin Suriye topraklarına yapılacak hava saldırıları için kullanılmasının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenliğini reddetmekte ve Kuruluş Anlaşmasını ihlal etmekte olduğunu dile getirerek, AB’den bu hususta görüş belirtmesini istedi.

Simerini gazetesi ise “Kıbrıs Ayakta” başlıklı haberinde, Rum hükümeti ile devlet birimlerinin, bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmekte olduklarını yazdı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, konuyla ilgili gelişmeler ışığında, koordinasyon ve hazırlıklı durumda olmalarını değerlendirmek için, bugün bazı bakanlıkların katılacağı bir toplantı çağrısında bulunduğunu kaydeden gazete, Savunma Bakanı Fotiu’nun da bu durumu yorumladığını belirtti.

Gazeteye göre, Rum kesiminin dileğinin, Suriye’deki krizin derinleşmesinden ötürü, ortaya siyasi mülteci konusu çıkması yönünde olduğunu ifade eden Fotiu, devletin bunun da ötesinde, her türlü insani yardımı vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

RUM KESİMİNİN ULUSLAR ARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİ… AVUSTURYA İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Yabancı vatandaşların tahliye edilmesinin, Rum kesiminin uluslar arası yükümlülüklerinden kaynaklanmakta olduğunu da yazan gazete, Rum kesiminin AB üyesi olduğunu, NEO (Non-combatant Evacuation Operation)’a katılmakta olduğunu, aynı zamanda bu hususta bir dizi devletlerarası anlaşmalar imzaladığını kaydetti.

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı, Büyükelçi Evripidis Evriviadis’in, Avusturya’nın Lefkoşa’daki büyükelçisi Karl Michael Muller ile dün yeni bir anlaşma imzaladığını belirten gazete, bunun, Avusturya hükümetine, Avusturya vatandaşlarının üçüncü ülkelerden Rum kesimi üzerinden tahliyesinde kolaylıklar sağlanmasıyla alakalı olduğunu belirtti.

Rum Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, bu anlaşmayla Rum kesimi ile Avusturya’nın, güvenlik ve krizlerin idaresi konularındaki işbirliğini artırmakta oldukları dile getirilirken, anlaşmanın imzalanmasının, Rum kesiminin Güney Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da oynamakta olduğu dengeleyici rolün de somut kanıtı olduğuna işaret edildi.

Haberde, benzer anlaşmaların, geçtiğimiz aylarda Kanada ve İspanya ile imzalandığı da ifade edildi.

Gazeteye göre dün öğle üzeri RİK’e konuşan Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ise, ekonomilerinin yaşamsal alanlarının kötü anlamda etkilenmemesi için, İngiliz Basınındaki gibi bilgileri ele alma şekillerinde çok dikkatli olmalarını istedi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, İngiliz Yüksek Komiseri ile görüştüğünü ve sürprizler yaşanmaması politikasının izleneceği güvencesini aldığını anlatan Fotiu, bunun, Üslerin kullanılacağı görülmese de, hükümetin bütün gelişmeler hakkında bilgilendirileceği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Gazete “Üsler Meselesi” ara başlığıyla yayımladığı haberinde ise, İngilizlerin, Suriye’ye Rum kesiminden müdahale etmelerinin beklenmediğini yazdı.

İngilizlerin Üsleri istihbarat ve ikmal için kullanacaklarının açıklığa kavuşmakta olduğunu kaydeden gazete, bu görüşü Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de ifade ettiğini ve Kasulidis’in, Üslerin bu krizde esaslı bir rol oynamasını beklemediğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre Kasulidis, Rum kesiminin, sürprizlerle karşılaşmasının söz konusu olmadığının kesin olduğunu da söyledi.

Elinde, Rum kesiminin bir hava operasyonunun düğüm noktasını teşkil etmesinin muhtemel olduğu yönünde bilgiler olduğunu anlatan gazete ise, Amerikan donanmasının bölgedeki mevcudiyetinden dolayı, bunun o kadar da muhtemel olarak addedilmediğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Üsler Savaşın Dışında” başlıklı haberinde, Rum kesiminin, Suriye aleyhindeki olası bir müdahalede, Üslerin kullanılmasıyla ilgili olarak İngilizlerden sürprizlerle karşılaşmayacakları güvencesi aldığını söylediğini yazdı.

Rum Savunma Bakanı Fotiu’nun açıklamalarından, Üslerin kullanılması olasılığının uzak olarak görülmekte olduğunun ortaya çıkmakta olduğunu yazan gazete, bu hususta, İngiliz Yüksek Komiseri’nin Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’e verdiği güvencelere gönderme yapılmakta olduğunu belirtti.

Haberde, Rum siyasi partilerin, Dışişleri Bakanı Kasulidis’in geçtiğimiz günkü açıklamalarının, Rum kesiminin savaşa dolaylı olarak dahi katılmasına yolu açmakta olduğunu düşündüklerini belirttikleri de ifade edildi.

İlgili haberlerde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere’yi kastederek, henüz karar vermediklerini ve karar verdikleri zaman kendilerini bilgilendireceklerini söylediği ifade edildi.

Politis gazetesi ise “Partiler Dün İngiliz Üsleri Suriye’den Dışarı Diye Bağırdılar” başlığıyla yayımladığı haberinde, dün Rum radyosu RİK’e konuşan Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Suriye’de teşebbüs edilecek herhangi bir faaliyetin, İngiliz Üslerinden başlamayacağını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre, Üslerin rolüyle alakalı olarak herhangi bir karar alınmadığını dile getiren Kasulidis, sürprizlerle karşılaşmayacaklarını umduğunu sözlerine ekledi.

Kasulidis’in daha sonra ise, İngiliz hükümetinin Üslerin kullanımıyla alakalı olarak kendilerini gafil avlamayacağına inandığını söylediğini kaydeden gazete, Kasulidis’in, İngilizlerin kendilerinden izin istemeyeceklerini ancak kendilerini bilgilendirip, kendileriyle istişarelerde bulunacaklarını söylediğini iletti.

Bu hususta İngiliz Yüksek Komiseri ile bir görüşme yaptığını da anlatan Kasulidis, misilleme yapılması tehlikesi olasılığını ise uzak olarak nitelendirdi.

Rum Yönetimi’nin bu kez net bir tavır alacağını da dile getiren Kasulidis, Libya’yla alakalı olarak, en son tavrı alan ülkenin kendileri olduğunu anımsattı ve bunu tekrarlamayacaklarını vurguladı.

Kasulidis, Suriye halkının kimyasal silah saldırılarında oyuncak olmayı hak etmediğini sözlerine ekledi.

Gazete, elindeki bilgilerin, Üslerin Suriye’ye yapılacak olası bir müdahaleye karışmasının kesin olarak addedilmesi gerektiği yönünde olduğunu da belirtti.

SURİYE VE LÜBNAN’DAN SİVİLLERİN TAHLİYESİNE HAZIRLIK

Rum Yönetimi’nin, yabancı vatandaşların Güney Kıbrıs’a tahliyesi için hazırlık yapması amacıyla, bugün bir toplantı yapılacağını haber veren Fileleftheros ise, toplantıya, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma Bakanı aynı zamanda Adalet Bakanının katılacağını yazdı.

Haberde Suriye’de çıkması olası savaştan dolayı, geçmişte olduğu gibi sivillerin bu ülkeden ve Lübnan’dan tahliye edilmeleri olasılığı bulunduğu belirtildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.