1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İNGİLTERE İLE İSPANYA ARASINDAKİ CEBELİTARIK GERGİNLİĞİ...
İNGİLTERE İLE İSPANYA ARASINDAKİ CEBELİTARIK GERGİNLİĞİ...

İNGİLTERE İLE İSPANYA ARASINDAKİ CEBELİTARIK GERGİNLİĞİ...

İngiliz hükümeti, Cebelitarık sınırındaki sıkı kontroller nedeniyle İspanya aleyhinde yasal süreç başlatmayı planlıyor.

A+A-

İNGİLTERE, İSPANYA ALEYHİNE YASAL SÜREÇ BAŞLATMAYI
PLANLIYOR

AVRUPA KOMİSYONU'NA RESMİ ŞİKAYETTE BULUNMASI BEKLENEN İNGİLTERE,DAHA SONRA KONUYU AVRUPA ADALET DİVANI'NA TAŞIYABİLİR

İngiliz hükümeti, Cebelitarık sınırındaki sıkı kontroller nedeniyle İspanya aleyhinde yasal süreç başlatmayı planlıyor.

İngiltere Başbakanlığı, "İspanya'nın Cebelitarık sınır kontrolünün normale dönmemesinin hayal kırıklığı yarattığını" bildirerek, AB yoluyla İspanya aleyhinde yasal süreç başlatılabileceğini kaydetti.

Başbakanlık ayrıca İspanya'nın yaptığının "orantısız ve siyasi odaklı"
olduğu açıklamasında bulundu. İngiltere, İspanya aleyhinde AB yoluyla yasal süreç başlatılması ihtimali üzerinde dikkatlice durulduğunu çünkü bunun emsalinin
bulunmadığını bildiriyor.

İngiltere'nin Brüksel'deki Avrupa Komisyonu aracılığıyla serbest dolaşımı engellediği gerekçesiyle İspanya aleyhinde resmi şikayette bulunabileceği, ardından ise konuyu Avrupa Adalet Divanı'na taşıyabileceği kaydediliyor.

Kaçakçılığı önlemek için sınır kontrollerinin gerekli olduğunu savunan İspanya hükümeti ise, kontrolleri yumuşatmayacağını açıkladı. İspanya'nın konuyu BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine taşıması ve burada Falkland Adaları sorunu dolayısıyla İngiltere ile benzer problem yaşayan Arjantin'in desteğini alması bekleniyor.

GERGİNLİĞİN NEDENİ BALIKÇILARIN ENGELLENDİĞİ İDDİASI

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı. Cebelitarık yetkilileri denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını söylemiş, İspanyol yetkilier ise bloklarla balıkçılığın engellendiğini savunmuştu.

Bunun üzerine İspanya Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve bu, sınırda uzun araç kuyruklarına neden olmuştu. İspanya ayrıca, Cebelitarık'a geçişlerden 50 avro ücret almayı ve İspanya'da gayrimenkul sahibi olan binlerce İngilizle ilgili vergi soruşturması başlatmayı planladığını bildirmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron geçen hafta konuyu, İspanyol mevkidaşı Mariano Rajoy ile görüşmüştü. Cameron telefon görüşmesinin ardından, "Cebelitarık halkının sınırda karşılaştığı gecikmeler kabul edilemez. Bu konuyu tırmandırmak doğru değil. İngiltere Cebelitarık halkının her zaman yanında yer alacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

SON 50 YILDA İKİ REFERANDUM

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometre karelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşmasıyla Cebelitarık'ı İngiltere'ye veriyor. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunuyor ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatıyor.

1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla, Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri soruluyor" ve çoğunluk  İngiliz egemenliğini tercih ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.