1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNGİLTERE MUHAFAZAKAR PARTİ LORDLARINDAN KIBRISLI TÜRKLERE DESTEK
İNGİLTERE MUHAFAZAKAR PARTİ LORDLARINDAN KIBRISLI TÜRKLERE DESTEK

İNGİLTERE MUHAFAZAKAR PARTİ LORDLARINDAN KIBRISLI TÜRKLERE DESTEK

İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası KKTC’nin Dostları Grubu üyeleri, Kıbrıs’ta çözüme ve Kıbrıslı Türklerin haklarının tanınmasına destek belirtti; uluslararası topluma çağrı yaptı.

A+A-

İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası KKTC’nin Dostları Grubu üyeleri, Kıbrıs’ta çözüme ve Kıbrıslı Türklerin haklarının tanınmasına destek belirtti; uluslararası topluma çağrı yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in İngiltere Parlamentosu’nda Muhafazakar Parti’nin Muhafazakar Müslüman Forumu toplantısında yaptığı konuşma öncesinde Forum Başkanı Lord Sheikh, Lord Qurban Houssein ve Muhafazakar Parti Melton Borugh Meclis Üyesi, Muhafazakar Müslüman Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Jeanne Marie Douglas TAK muhabirinin “Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda temsiliyeti konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtladı.

LORD SHEIKH: “ARTIK ÇÖZÜM ZAMANI GELDİ”

Lord Sheikh, uluslararası toplumun Kıbrıs’ta adil bir çözüm bulunmasında önemli rol oynayabileceğini belirterek, “Önemli olan uzun süren bu probleme bir çözüm bulunmasıdır” dedi.

Kıbrıs’ta iki kesimi de ziyaret ettiğini ve Kıbrıs sorununun sürmesinin kimse için iyi olmadığını gördüğünü anlatan Lord Sheikh, “Artık çözümün zamanı geldi” diye konuştu.

Özellikle petrol ve doğal gazın bulunduğu bu dönemde çözümün tam zamanı olduğu görüşünü ifade eden Lord Sheikh, Kıbrıs Türk tarafının hem Türkiye’den gelecek suyun Kıbrıslı Rumlarla paylaşımı için teklif yaptığını hem de Rumların kuzeyde bıraktığı mal-mülk konularında Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ürettiği çözümlerle işbirliği yaptığını kaydetti.

Lord Sheikh, “Uluslararası toplumun ve AB’nin yapacağı çok şey vardır. En önemli olan Kıbrıs’ta bir çözümü bulmaktır. Artık bir an önce çözme ulaşılması gerekir. Kıbrıslı Türklerin de uluslararası platformlarda seslerinin duyulması önemlidir” dedi.

LORD QUARBAN HUSSAIN: “DENGESİZLİĞİ GÖRÜNCE ŞAŞKINA UĞRADIM”

Lord Qurban Hussain “Ben de KKTC’yi ziyaret etme onurunu yaşadım ve uluslararası toplumun ne kadar dengesiz davrandığını görünce şaşkınlığa uğradım” diyerek başladığı açıklamasında, Kıbrıslı Türklere ve Rumlara eşit haklar verilmesinin önemine dikkat çekti.

Adadaki gerçeğin, iki toplumun varlığı olduğunu vurgulayan Lord Quarban Hussain, Rumların bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

“Kıbrıs’ta biri Kıbrıslı Türk, diğeri Kıbrıslı Rum olmak üzere iki toplum vardır. Çözüm bu iki toplumu da içermelidir. Kıbrıslı Türklerin hakları da tanınmalıdır. Bulunacak çözümde Kıbrıs Türk tarafına da yer verilmelidir. Kıbrıs Türk tarafının da dinlenmesi haklarının verilmesi önemlidir” ifadelerini kullanan Lord Quarban Hussain, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk tarafının temsilcilerini de bünyesine dahil etmesi gerektiğini vurguladı.

Lord Quarban Hussain, özetle şöyle devam etti:

“Çünkü Avrupa Parlamentosu’ndaki koltuklar Güney Kıbrıs’a değil, tüm Kıbrıs’a verilmiştir. Bu ada Kıbrıslı Türkleri de içermektedir. Biz Kıbrıslı Türklerin haklı taleplerini her seviyede duyurmaya devam edeceğiz.

İngiltere Parlamentosu’ndaki KKTC Dostluk Grubumuz gün geçtikçe daha da güçlenmektedir. Yeni parlamenterler grubumuza eklenmektedir. Böylelikle bu mesajları daha geniş kitlelere aktarabilmekteyiz. Üyeler bu konuları anlatmaktadır.”

DOUGLAS: “KIBRIS’I ARAŞTIRDIM, BULGULARIM KARŞISINDA ÇOK DUYGULANDIM”

Muhafazakar Parti Melton Borugh Meclis Üyesi, Muhafazakar Müslüman Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Jeanne Marie Douglas ise İngiltere’de 20-30 yıl önce eşi bir Kıbrıslı Türk işverene çalıştığı dönemde Kıbrıs’ı ziyaret ettiklerini ve Kıbrıs’la bağının böylece başladığını söyledi.

Zaman içinde kendi kariyerinin değiştiğini ancak 2006 yılında Kıbrıs’ı ve özellikle kuzeyi, Kıbrıslı Türklerin bakış açısını ve argümanlarını çok araştırdığını; bulguları karşısında çok duygulanıp çok üzüldüğünü anlatan Douglas, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoları öğrenince buna karşı birşeyler yapabilmek için İngiltere’de kurulan Ambargoed adlı sivil toplum örgütüne katıldığını ifade etti.

“İYİ ŞEYLER OLACAĞINA İNANIYORUM”

Jeanne Marie Douglas, zamanla her şeyin iyi yönde değişebileceğine inancını hep koruduğunu kaydederek “Zamanla problemlerin çözüleceğine ve iki tarafta da iyi şeyler olacağına inanıyorum. Muhafazakar Parti için yerel politikaya girdim. Sonuç olarak politikayla çok haşır neşir oldum” diye konuştu.

Kıbrıs’ta yakın zamanda herkes için iyi şeyler olacağı umudunu dile getiren Douglas, adadaki kültürel mirasın korunmasının önemine işaret etti ve “Çözüm gelince bu gibi sorunların çözümü de kolaylaşacak, turizm de olumlu etkilenecek. Kıbrıs’ın doğu ve batı arasındaki köprü imajı daha da güçlenecek, popüler ve önemli bir ada olacak” dedi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.