1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltereye Tehdit
İngiltereye Tehdit

İngiltereye Tehdit

İskoçya'dan İngiltere'ye "blöf yapmıyoruz" açıklaması

A+A-

İskoçya Bölgesel Hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, ikinci bir bağımsızlık referandumuyla ilgili blöf yapmadığını belirtti.

İngiliz yayın kurumu BBC'de yayınlanan "Andrew Marr" programına  katılan Sturgeon, İngiltere Başbakanı Theresa May'in ülkenin Avrupa Birliği'nden  (AB) çıkışıyla ilgili bir planı olmadığına inandığını kaydederek "Theresa May'in  müzakere amaçlarıyla ilgili 6 ay öncesinde ne biliyorsam, şimdi de onu biliyorum.  Bir planı olduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.

Birleşik Krallık'tan ayrılmayı 2014 yılında referanduma götüren ancak  bağımsızlık için yeterli çoğunluğu sağlayamayan Sturgeon, Birleşik Krallık'ın  Avrupa ortak pazarındaki yerini koruması gerektiğini ifade ederek "İngiliz  hükümeti, ikinci bir bağımsızlık referandumu konusunda blöf yaptığımı sanıyorsa  büyük hata yapıyor." dedi.

Sturgeon, Birleşik Krallık'ın ortak pazardan ayrılması durumunda İskoç  halkına kendi geleceğini kendisini kontrol etme fırsatının sunulması gerektiğini  söyledi.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik  Krallık’ta geçen haziran ayında yapılan AB referandumundan yüzde 52 oyla Brexit  kararı çıkmıştı. İngiltere ve Galler’de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya’da  halkın yüzde 62'si AB üyesi olarak kalmaktan yana oy kullanmıştı.

May'in planı bekleniyor

Sturgeon bu hafta yaptığı bir diğer açıklamada, "yumuşak Brexit"  seçeneğinin tercih edilmesi halinde ülkesinin Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı  için ikinci bir referandumu gündemlerinden çıkarabileceklerini söylemişti.

İngiliz hükümeti ise Brexit konusunda İskoçya ile özel bir anlaşma  yapmanın gerçekçi olmadığını bildirmişti.

Birleşik Krallık hükümeti mart sonunda başlatmayı öngördüğü Brexit  müzakereleriyle ilgili henüz ayrıntılı açıklama yapmış değil ancak kamuoyunda  “yumuşak” ve “sert” olmak üzere iki seçenek tartışılıyor.

Brexit'in ortak pazar ve gümrük birliği dahil AB'nin bütün  kurumlarından çıkmayla sonuçlanmasını isteyen "sert" çevrelerin karşısında, ortak  pazara erişimin sürmesi karşılığında AB ile arada belirli ölçüde bir serbest  dolaşımın yürürlükte kalmasına izin verilmesini isteyen "yumuşak Brexitçiler" bulunuyor.

İngiltere Başbakanı May'in bu ay, Brexit süreciyle ilgili detaylı  planını açıklaması öngörülüyor. May'in mart sonunda başlatacağı Brexit sürecinin en az iki yıl sürmesi bekleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.