1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNŞAATLARDAKİ “CAN PAZARI” SÜRÜYOR
İNŞAATLARDAKİ “CAN PAZARI” SÜRÜYOR

İNŞAATLARDAKİ “CAN PAZARI” SÜRÜYOR

İnşaatlardaki “can pazarı” sürüyor

A+A-

İnşaatlarda yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı için yaşanan onca ölümlü iş kazasına rağmen gerekli tedbirlerin hâlâ alınmadığı görülüyor. Girne’de inşaat halindeki çok katlı binalarda işçiler, yeterli güvenlik tedbirleri alınmadan çalıştırılmaya devam ediyor
 
Elmas TOKAY

Güvenlik önlemleri alınmadığı için inşaatlardaki ölümlü iş kazalarının ardı arkası kesilmezken, yetkililerin bu konuda yeterli önlemleri almaması tepkilere yol açıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, uluslararası istatistiklerde, ortalama 3 veya 4 metrenin üzerindeki yüksekliklerde çalışırken düşen insanların yüzde 85’inin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Girne şehir merkezinde inşaatı süren birçok binada güvenlik tedbiri alınmadan yürütülen çalışmalar, hem işçilerin, hem de inşaatın yanından geçenlerin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

Yüksek yerlerde çalışırken kemerlerle bağlı olması gereken işçiler, hiçbir tedbir alınmadan, en tehlikeli hareketleri yaparak ekmek parası kazanmaya çalışıyor.

Ergün: Kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşım gerekli

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, KIBRIS Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, OSHA (İş Sağlığı ve İş Güvenliği İdaresi)  tarafından yapılan istatistiklerde, ortalama 3 veya 4 metre üzerindeki yüksekliklerde çalışırken düşen insanların yüzde 85’inin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Ergün, bu konuda devlet tarafından kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşımın esas alınması gerektiğini ve en etkili yöntemin, çalışanların eğitilmesi olduğunu belirtti.

Birlik olarak bugüne kadar ısrarla ve önemle, risk değerlendirme raporunun üzerinde durduklarını ifade eden Ergün, (Uluslararası Çalışma Örgütü) ILO’nun verilerine göre, dünyanın her yerinde inşaatta çalışmanın en tehlikeli işlerden biri olduğunu söyledi.

Ergün, ILO verilerine göre gelişmiş ülkelerde inşaat işçilerinin, diğer sektörlerde çalışan işçilere oranla 3-4 kat daha fazla kazaya uğrama riski olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerde bu riskin 6 katına kadar çıktığını söyledi. İş Sağlığı ve Güvenliği yönünden ise ülkemiz gibi gelişmemiş yerlerde bu oranın 10 katına kadar çıkmakta olduğuna dikkat çeken Ergün, çalışanlar ve işverenlerin, bu çerçevede devleti beklemeden, kendi iş sağlıkları, işletme ve can güvenlikleri için gerekli önlemleri almaları gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs

 

 

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.