1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSAN HAKLARI GÜNÜ
İNSAN HAKLARI GÜNÜ

İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı(KTİHV) Mütevelli Heyeti Başkanı Emine Çolak, ülkede ciddi boyutlarda insan hakları ihlallerinin yaşandığını söyledi.

A+A-

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı(KTİHV) Mütevelli Heyeti Başkanı Emine Çolak, ülkede ciddi boyutlarda insan hakları ihlallerinin yaşandığını söyledi.

KTİHV Mütevelli Heyeti Başkanı Çolak, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, “Ülkenin yüz karası halini alan ciddi boyutlardaki insan hakları ihlallerinin bir an önce takip edilmesi ve önlemlerin alınması gereklidir” dedi.

İnsan haklarının devletler tarafından bireye verilecek bir lütuf değil, en temel hak olduğunu kaydeden Çolak, “Ülkemizde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere, çeşitli konulardaki uluslararası sözleşmeler iç hukukun bir parçası olarak kabul edilmesine rağmen, uygulamada bunlarla ilgili yaptırım gücü oluşturulmamıştır. Yasalarımızdaki insan hakları ihlalleri içeren maddeler muhafaza edilmeye devam edilmiş, insan hakları konusuyla özellikle ilgilenebilecek idari bir yapı oluşturulmamıştır”  ifadelere yer verdi.

Çolak, KKTC’nin tanınmamış olması nedeniyle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin uygulanıp uygulanmadığı hususunda denetlenemediğini söyledi.

Ülkede birçok sivil toplum örgütünün de insan haklarına değindiğini, bu hususta çalışmalar yapmaya başladığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu kaydeden Çolak, “Ancak İnsan Hakları yalnızca sivil toplumun değil, bizzat Devletin öncelikleri haline getirmesi gereken bir meseledir” dedi.

Çolak, onaylanan uluslararası sözleşmelerin uygulanması için gerekli mekanizmaların geliştirilmesi; devletin çeşitli organlarında denetimlerin artırılması;  ulaştırılan şikâyetlerin en üst düzeyde soruşturulması gerektiğini belirtti.

Çolak ayrıca derneğin kadın, çocuk, göçmen, mülteci, engelli, tutuklu ve farklı cinsel eğilimi olanların (LGBT) hakları için farkındalık yaratma çalışmaları yaptığına işaret etti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.