1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN BM’YE UYARI
İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN BM’YE UYARI

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN BM’YE UYARI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), BM'nin

A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), BM'nin Myanmar'dan barış gücü operasyonlarına asker katkısı talebinde bulunması kararını eleştirerek, Myanmar ordusunda insan hakları ihlallerinin yaygın olduğunu bildirdi.

HRW İcra Direktörü Kenneth Roth, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a mektup göndererek, Myanmar'dan barış gücü operasyonları için asker isteme kararını yeniden değerlendirmelerini istedi.

Genel Sekreter'in Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar'ın, Myanmar'dan resmi olarak asker talep ettiğini hatırlatan Roth, "Myanmar ordusu insan hakları ihlalleri açısından dünyanın en kötü orduları arasında yer alıyor. Myanmar ordusu, uzun zamandır cinayetler, cinsel saldırılar, işkence, çocuk asker kullanma, zorla çalıştırma ve benzer uygulamalardan sorumlu. Hükümet ise bu suçların sorumlularını yargı önüne çıkarmıyor" ifadesini kullandı.

Myanmar ordusundan bu açık ihlallere rağmen asker istemenin doğru olmadığını vurgulayan Roth, "Burma ordusunun insan hakları sicili, BM barış gücü operasyonlarının beklediği standartların çok altında. Myanmar'dan asker kabul etmek BM'nin insan hakları konusundaki imajına ve saygınlığına zarar verebilir" değerlendirmesinde bulundu.

BM KURUMLARI MYANMAR'I UYARMIŞTI

Myanmar ordusu, 1962 yılında iktidarı ele geçirmesinin ardından yaygın ve sistematik bir şekilde insan hakları ihlali yapmakla suçlanıyordu.

Son yıllarda iyileştirmeler yapıldığı belirtilmesine rağmen, çocuk asker kullanımı, Kaçin ve Rakhine eyaletlerindeki halka karşı şiddete başvurulması birçok çevre tarafından eleştiriliyor.

Ülkenin Bangladeş sınırında bulunan Rakhine (Arakan) eyaletindeki Müslümanlara uygulanan baskılar ve Rohingya Müslümanlarının vatandaşlık haklarının tanınmaması nedeniyle de BM kuruluşları Myanmar'ı defalarca uyarmıştı.

"GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine, BM ile Myanmar arasında barış gücü operasyonlarına asker katkısı konusunun teknik düzeyde görüşülmekte olduğunu söyledi.

Barış gücü askerlerinin yüksek standartlara ve eğitime sahip olması gerektiğini ve bunun Myanmar için de geçerli olduğunu vurgulayan Dujarric, BM üyelerinin insan hakları geçmişinin de bu konuda önem taşıdığını dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.