1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSAN HAKLARI VAKFI: “VİCDANI RET HAKKINI TANIMAK ZORUNLULUKTUR”
İNSAN HAKLARI VAKFI: “VİCDANI RET HAKKINI TANIMAK ZORUNLULUKTUR”

İNSAN HAKLARI VAKFI: “VİCDANI RET HAKKINI TANIMAK ZORUNLULUKTUR”

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) Başkanı Avukat Emine Çolak, KKTC’nin iç hukukunun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi...

A+A-

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) Başkanı Avukat Emine Çolak, KKTC’nin iç hukukunun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM’e göre, vicdani ret hakkının sözleşmenin 9. maddesindeki inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini ve bu nedenle KKTC’de kişinin vicdani ret hakkına saygı gösterilmesinin bir “seçenek” değil, bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

Çolak yaptığı yazılı açıklamada, kişilerin ahlaki, ideolojik veya dinsel herhangi bir sebepten dolayı silahlanmayı, öldürmeyi veya her türlü hiyerarşik düzeni reddetme hakkının güvence altına alınmasının elzem olduğunu kaydetti.

“Kararı açıklanan Murat Kanatlı’nın vicdani ret hakkını kullanmasına cevaz veren yasal düzenleme eksikliği nedeniyle hapsedilmesi kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullanan Çolak, vicdani ret hakkının, Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikler gibi, aynı hassasiyet ve aciliyetle iç hukukun doğrudan uygulanabilir bir parçası haline getirilmesi gerektiğini savundu.

Çolak şöyle devam etti:

“Bu ihtiyaç KKTC Anayasa Mahkemesi’nin kendi kararıyla da ayrıca teyit edilmiştir. Bu kadar bariz bir insan hakkı ihlalinin giderilmediği için bireylerin yargılanması ve hapis olmasını kendimize yakışmayan bir insan hakkı ayıbı olarak gördüğümüzü belirtir, halen KKTC Meclisi’nin gündeminde olan gerekli yasal değişikliğin acilen tamamlanması için çağrıda bulunuruz.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.