1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘‘İNSAN HAKLARINA AYKIRI”
‘‘İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

‘‘İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

İnsan haklarına aykırı...

A+A-

 

Yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle ayağı kesilen, “dizin üstünden kesilmediği için” malulen emekli olma hakkını kaybettiği belirtilen Kemal Çiçek’le ilgili yayınlanan haberin ardından, Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge basın açıklaması yaptı.

İmge, bu durumun insan haklarına aykırı olduğu konusunda yetkilileri uyararak, “Kişiler tarafından hazırlanmış olan kurallar insanların ihtiyaçları içindir ve bu kurallar değiştirilemez değildirler” dedi.

 

Lefke’de yaşayan 42 yaşındaki Kemal Çiçek’in yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle sağ ayağı dizinin üstünden değil de dizinin altından kesildiği için 13 yıllık yatırımı olmasına rağmen Sosyal Sigortalar’dan malulen emekli olamayışından dolayı yaşadığı mağduriyeti manşetimizden gündeme taşımıştık. Haberal Kıbrıslı’nın yayınlarının ardından Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge açıklamada bulundu. Gazetemizin 10 Eylül 2014 tarihli yayınında manşetten verdiği “Daha çok mu kesilseydi?” başlıklı haberinin ardından dün basına açıklama yapan Emete İmge yetkilileri uyararak, “Kişiler tarafından hazırlanmış olan kurallar insanların ihtiyaçları içindir ve bu kurallar değiştirilemez değildirler” dedi. İnsan haklarına aykırı olan bu uygulamanın en erken bir zamanda düzeltilmesi gerektiğini ifade eden İmge, bu gibi olayların her zaman takipçisi olduklarının altını çizdi.

“Yaralanan kişiler tazmin edilmelidir”

Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, Kemal Çiçek’in yaşadığı sağlık sorunu sonucu ayağı diz üstünden değil de diz altından kesildiği için malulen emekli olamayacağının kendisine yetkili kişilerce söylenmesinin ardından “Gidip bacağımı daha fazla mı kestireyim?” diyerek sesini duyurmaya çalıştığının dernekleri tarafından gözlemlendiğini, derneğin insan hakları açısından hassasiyetle bu konuyu değerlendirdiğini belirtti. İmge, bu vakada ayağı kesilen Kemal Çiçek’in bakmakla yükümlü okul çağında üç çocuğu olmasının, durumun insani boyutunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. İmge, gerek hukuk sistemi tarafından içtihat kararı olarak değerlendirilebilen İngiltere’de gerek ülkemiz alt mahkemelerinde istinafa gidilmesi sonucu üst mahkemelerde, trafik ve iş kazalarıyla ilgili kararlar verilirken, yaralanan kişilerin tazmin edilmelerinin hukukun bir gereği olması gerektiğini vurguladı.

img..jpg

 “Kurallar değiştirilemez değildirler”

 “Konuya ilişkin yasal mevzuat ve prosedürler çerçevesinde yapılan teknik değerlendirme neticesinde, bacağı diz altından kesilen oto kaporta ustasının ‘kurallar böyledir’ bakış açısı ile bağlı olduğu sigorta kurumundan malulen emekli olamaması insani boyutuyla sorgulanabilir olmalıdır” diyen İmge, bu kapsamda yapılan teknik değerlendirmelerde alınacak kararların diğer kararlarla uyumlu olması zorunluluğuna da dikkat çekti. Kaza sonucu kayba uğrayan kişilerin hayatlarını idame ettirmek için yapmış oldukları işler, yani mesleklerinin de mutlak surette dikkate alınması gerektiğini vurgulayan İmge, “kişiler tarafından hazırlanmış olan kurallar, insanların ihtiyaçları içindir ve bu kurallar değiştirilemez değildirler” dedi.

 “Dernek olarak yetkilileri uyarıyoruz”                                                      

Yaptığı açıklamada, süreç içerisinde yetersiz kalan veya mağdur kişilerin mağduriyetlerine çare olmayan kuralların değiştirilmesinin sosyal devlet anlayışının gereği olduğunu belirten İmge, “Derneğimizin, küçük çocuklarıyla birlikte bir aileyi yoksulluğa ve perişanlığa sürükleyecek bu uygulamaya seyirci kalması mümkün değildir” şeklinde konuşarak tepkisini ortaya koydu. Bu bağlamda, insan haklarına aykırı olan bu uygulamanın en erken bir zamanda düzeltilmesi yönünde yetkililere uyarıda bulunan İmge, dernek olarak bu ve bunun gibi olayların her zaman takipçisi olduklarının altını çizdi.

“Yasa revize edilmeli”

 Aslen Tarsuslu olup 30 yıldan beri Lefke bölgesinde yaşayan Kemal Çiçek, kaportacılık yaparak geçimini sağlarken, damar tıkanıklığı sonucu sağ ayağı kesilmiş, ancak 13 yıllık yatırımı olmasına rağmen Sosyal Sigortalar’dan malulen emekli olamamıştı. Üç çocuk babası Kemal Çiçek, çocuklarına bakmakla mükellef olduğunu belirtip yaşadığı sağlık sorunu nedeni ile “çocuklarıma nasıl bakarım?” endişesi içerisinde olduğunu belirtmişti. Malulen sigortalardan emekli olması gereken Kemal Çiçek, Sigorta yetkililerinden “Dizin üstünden kesilmiş olsa emekli olurdunuz, ancak dizin altından olduğu için bu yasadan yararlanamazsınız” cevabını aldığını gazetemizle paylaşmıştı. Bunun üzerine Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de gazetemize açıklamalarda bulunmuş ve var olan yasanın ivedilikle revize edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.