1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR”
“İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR”

“İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR”

Bunun hesabının sorulması gerek...

A+A-

 

Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek, Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre takılması için 15 milyon TL’lik bütçe ayrılmasına rağmen bu paranın farklı yerlere kullanıldığına dikkati çekti

Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, İskele bölgesi’ndeki AKSA elektrik santrali ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek’ konularında önemli açıklamalarda bulundu.

AKSA konusunda bakanlığı devrettikleri dönemde, iki günlük bir iş kaldığını kaydeden Hakan Dinçyürek, iki aydır bu işlerin hala yoluna sokulamadığına işaret etti. Günaydın Ada programına katılarak önemli açıklamalarda bulunan eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıb-Tek’te ise durumun daha kötü olduğunu vurguladı. Hakan Dinçyürek, filtre takılması için 15 milyonluk bütçe ayırılmasına rağmen bu paranın farklı yerlere kullanıldığını ve insan sağlığı ile oynandığını dile getirdi.

“BİZ KAMUYOYU İLE PAYLAŞTIK”

AKSA’nın, bakanlığı döneminde gerçekleştirilen ısrarlı takipler ve yine Star Medya Grubu’nun öncülüğündeki medya yayınları ile kapsamlı bir şekilde ele alındığını ifade eden eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bu noktada AKSA ile bir yol haritası çizdiklerinin altını çizdi.

Dinçyürek, önce Denoks denilen sistemin ve ardından da Dezoks denilen, desilfürüze sisteminin hayat bulmasının sağlandığını vurguladı. İlk verilerle birlikte konunun, bakanlığın arzu ettiği noktaya ulaştığını da sözlerine ekleyen Hakan Dinçyürek, bakanlık olarak konuyu online bir şekilde de takip ettiklerinin altını çizdi ve bunun web sayfası aracılığı ile de kamuoyu ile paylaşıldığını açıkladı.

“GEREKLİ YAPTIRIM YAPILMALIDIR”

Ölçümü yapılan değerlerin kalibre edilmesi gerektiğinin de altını çizen eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bu konuda da gerekli girişimlerin başlatıldığını ve Türkiye’den ilgili firmalardan gerekli tekliflerin alındığını açıkladı. Alınan tekliflerin de Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Başkanı Ahmet Hüdaoğlu ile de paylaşıldığını kaydeden Dinçyürek, Hüdaoğlu ile denetim konusunda da mutabakata vardıklarını belirtti.

Konunun bu şekli ile değişen hükümete teslim edildiğini sözlerine ekleyen Dinçyürek, bu noktada iki günlük bir işlem kaldığını ancak, aylardır bu işlemin tamamlanamadığını vurguladı. AKSA konusundaki en önemli eksikliğin ve sıkıntının bu olduğuna işaret eden Dinçyürek, tekrardan konu ile ilgili bir çağrıda bulundu ve “Bir an önce atılması gereken son adım atılsın ve bakanlık bu konuda gerekli yaptırımı yapsın.” dedi.

“KIB-TEK DAHA CİDDİ BİR KONU”

Kıb-Tek konusunun ise çok daha ciddi bir konu olduğuna işaret eden Dinçyürek, burada ise filtre takılmadığına ve takılmayacağı yönünde de açıklama yapıldığına işaret etti. 2015 yılı bütçesi içerisinde Bakanlar Kurulu’nun, filtreleme işlemi için bütçe açtığını da sözlerine ekleyen Dinçyürek, kalem kalem filtre konusunun bütçeye yansıtıldığını vurguladı.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın geçtiğimiz günlerdeki bir açıklamasına değinen Dinçyürek, “para mara yok, parayı göstersinler” şeklindeki açıklamaya; bütçeyi yapmanın yönetim kurulu görevi olduğunu ve yine bütçenin oluşturulmasının ardından yürütmenin de yönetim kurulunun görevi olduğunun altını çizdi.

“FİLTRE İÇİN BÜTÇE AYRILMIŞTI”

Bütçe içerisinde ilgili kalemin olmasına rağmen, yönetim kurulu tarafından bu paranın nerede olunduğunun sorulmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Dinçyürek, bunun ilgili bakanlık, halk ve mali teftiş kurulu tarafından sorulması gereken bir soru olduğunun altını çizdi. Kıb-Tek bütçesi içerisindeki yatırım bütçesi olan 50 milyon TL’nin 105 milyon TL’ye çıkarıldığına dikkat çeken Hakan Dinçyürek, bu bütçe içerisinde 15 milyon TL’nin ise filtre işlemi için ayrıldığını ve Kıb-Tek’ten söz alındığını vurguladı.

Yatırım kalemlerinde, akıllı sayaç, led ışık gibi alımlar yapıldığını kaydeden Dinçyürek, bunların asla ötelenmediğini ancak insan sağlığını en çok etkileyen filtre konusunda ise ertelemenin yapılabildiğine işaret ederek, bunun hesabının sorulması gerektiğinin altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.