1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSANLARI PERİŞAN EDİP POLİTİKA YAPMANIN ANLAMI YOK
İNSANLARI PERİŞAN EDİP POLİTİKA YAPMANIN ANLAMI YOK

İNSANLARI PERİŞAN EDİP POLİTİKA YAPMANIN ANLAMI YOK

“ARTIK GEÇİCİ İSTİHDAM YAPILAMAYACAK. GEREKİRSE BUNUN İÇİN BİR YASA YAPILACAK”

A+A-

SUCUOĞLU: “İNSANLARI PERİŞAN EDİP POLİTİKA YAPMANIN ANLAMI YOK. AYNI ŞEYİ CTP DE YAPTI. UBP YAPINCA AHLAKSIZLIK, CTP YAPINCA AHLAKLILIK MI?”

SANER: “KAMU REFORUMU UYGULAMASI SAMİMİ DEĞİL”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, 366 kişinin işten durdurulması konusuna değinerek, söz konusu kişilerin günah keçisi ilan edildiğini söyledi.

Sucuoğlu, “İnsanları perişan edip politika yapmanın anlamı yok. Aynı şeyi CTP de yaptı. UBP yapınca ahlaksızlık, CTP yapınca ahlaklılık mı?” diye sordu.

Faiz Sucuoğlu Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada, bu durumun toplumdaki iç barışı sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

Hafta sonu Mesarya’daki köyleri ziyaret ettiğini ifade eden Sucuoğlu, ekinlerin durumu hakkında bilgi vererek, hükümetin kuraklık krizi ile herhangi bir çalışması olup olmadığını sordu.

Sucuoğlu, hayvancı ve çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade ederek, kamu aracı işletmecilerinin durumuna değinerek, söz konusu işletmecilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Gündemdeki bazı konulara da değinen Faiz Sucuoğlu, hükümetin afet planı ile ilgili bir çalışması olup olmadığını da sordu.

Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun bir süredir toplanmadığı yönünde bir bilgi aldığını ifade eden Sucuoğlu, batık Bankalar konusuna da değindi.

3’lü kararnamelerin daraltılması konusuna da değinen Sucuoğlu,  “Atananlar atandı, görevden alınanlar alındı. Bir müşavir ordusu yaratıldı. Keşke bu uygulama 90 gün önce yapılsaydı” dedi.

Sucuoğlu, konuşmasında ülke turizminin imajı olmadığını ifade ederek, turizmle ilgili bir örgütlenmenin şart olduğunu söyledi, tanıtıma ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

SANER: “KAMU REFORUMU UYGULAMASI SAMİMİ DEĞİL”

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, gündem dışı konuşmalarda hükümetin icraatlarını eleştirdi.

Tüp gaza ve elektriğe yapılan zamma işaret eden Saner, Bakanlar Kurulu’nun dün aldığı kararlara değinerek kamu reformu uygulamasının samimi olmadığını söyledi, bugüne kadar yapılan atamalara dikkat çekti.

366 kişinin işten durdurulacak olmasının bir kriz yarattığını ifade eden Saner, başbakanın ve başbakan yardımcısının konuyla ilgili farklı açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

CTP/BG’nin de geçmişte böyle istihdamlar yaptığını belirten Saner, partinin bu uygulamaları yasallaştırmak için yasal düzenlemeler yaptığını söyledi, konuyla ilgili örnekler verdi.

 Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP/BG) Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat,  Meclis  Genel Kurulu’nda “Toplumda ve Siyasette Kadın Temsiliyeti” konulu konuşma yaptı.

Fazilet Özdenefe Kürşat konuşmasında, Siyasal Partiler Yasası’nda yapılması hedeflenen değişikliklere dikkat çekerek, kadınların siyasette daha fazla rol alması gerektiğini söyledi, bu kapsamdaki kota uygulamasının zorunlu olmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Milletvekillerine kota uygulaması hakkında bilgi veren Kürşat, kota uygulamasıyla siyasette cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçileceğini söyledi, öngörülen yüzde 40 cinsiyet eşitliğine dikkat çekti.

Fazilet Özdenefe Kürşat, kota uygulamaları hakkında dünyadan örnekler de verdi.

“GENÇLER SIKINTI YAŞIYOR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çağlar, yurt dışında öğrenim gören Kıbrıslı öğrencilerin burslarını alamadığını ifade ederek, Ankara ziyaretinde Kıbrıslı gençlerle bu konuyu görüştüğünü söyledi.

Çeler, Ankara’daki Kıbrıslı öğrencilerin oluşturduğu Aktivist Düşünce Topluluğu’nun burslarla ilgili Meclise gönderdiği mektubunu okudu.

Öğrencilerin geçimlerini devletten aldıkları bursla sağladığını ifade eden Kürşat, gençlerin yaşadığı ekonomik zorlukları anlattı, bu durumun eğitimlerini etkilediğini söyledi.

Sadece Ankara’da değil Türkiye’nin diğer şehirlerinde ve yurtdışında öğrenim gören Kıbrıslı öğrencilerin de burs konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Zeki Çeler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın burs konusunda uyguladığı mevzuatı eleştirdi.

Gençlerin üniversitelerden mezun olduktan sonra yaşadığı iş bulma gibi diğer sorunlara dikkat çeken Çeler, eğitimde yanlış yönlendirme olduğunu söyledi.

ÇELER’E DUYARLILIĞINDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR ETTİ

Çeler’den sonra söz olan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, duyarlılığından ötürü Zeki Çeler’e teşekkür etti.

Bursların mevzuata göre verildiğini ifade eden Arabacıoğlu, burs alan öğrenci sayısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.

Burslar konusunda karşılaşılan sıkıntıların sadece Milli Bakanlığı’ndan kaynaklanmadığını vurgulayan Arabacıoğlu, bu konuyla ilgili karşılaşılan diğer sorunları anlattı.

Arabacıoğlu, kendilerine yönetilen bazı eleştirileri yanıtladı.

YORGANCIOĞLU: “ARTIK GEÇİCİ İSTİHDAM YAPILAMAYACAK. GEREKİRSE BUNUN İÇİN BİR YASA YAPILACAK”

Meclis Genel Kurulu’nda UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtladı.

UBP kurultayı döneminde işe alınanların işlerine son verilmesi konusuna değinen Yorgancıoğlu, “Konuyu sadece işten durdurma üzerine kurguladığımız sürece yanlış yapacağız” dedi.

Konun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, “Bu ve buna benzer sorunları ortadan kaldırmak adına artık ne olursa olsun geçici istihdam yapılamayacak. Gerekirse bunun için bir yasa yapılacak” ifadesine yer verdi.

“Bu konu ülkenin gündemine kaç kez daha getirilecek” diye soran Yorgancıoğlu, istihdamlar konusunda geleceğe yönelik sağlıklı bir uygulamanın hayata geçmesi için milletvekillerine birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Yorgancıoğlu, “UBP kurultay döneminde işsiz kaydı olmayanları da istihdam etti. İşi olan bazı kişiler işlerinden çıkarıldı ve şu ankiler işe alındı. İşsiz insanlar istihdam edilse iş başkaydı. Bunları masun bir şey gibi göstermek doğru değil” dedi.

Sözlerini “Bu arkadaşların bazıları yasanın uygunluğuna bazıları da uygunsuzluğuna göre işe alındı” diyerek sürdüren Özkan Yorgancıoğlu, işe alınan bazı kişilerin işe dahi gitmediğini, listede ismi olan bazı kişilerinse aslında işe alınmadığını söyledi.

Yorgancıoğlu, UBP döneminde Girne Akçiçek Hastanesi’ne Kadın Doğum Servisi açıldığını, servisin hemşire ve doktor eksikliği nedeniyle ertesi gün kapandığını ifade ederek UBP’nin yaptığı istihdamlara yönelik eleştirisini yineledi.

Hükümetin istihdam konusunda yaşadığı sıkıntılara da değinen Yorgancıoğlu, bu yıl öğretmen almaktan sıkıntı yaşadıklarını anlattı, “2014’ten kadro avansı aldık” dedi.

Tüp gaz zammı, ülkedeki kuraklık yaşanması olasılığı gibi konulara da değinen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuşmasında kamu reformunun yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan sonra yeniden kürsüye çıkan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Özkan Yorgancıoğlu’nın partisine yönelttiği eleştirileri yanıtladı.

Saner konuşmasında toplumsal barışın önemine vurgu yaparak, hükümete bazı önerilerde bulundu.

Bazı milletvekilleri kürsüdeki Saner’e soru yöneltti.

CTP/BG İskele Milletvekili, Biray Hamzaoğulları, Hamza Ersan Saner’e “Kurultay döneminde işe aldığınız kaç kişi Kamu Hizmeti Komisyonu’nun açtığı alt ve üst düzey yeterlilik sınavlarını geçti” diye sordu.

Genel Kurul’da daha sonra, yazılı sorular okunmasının ardından sözlü sorulara geçildi.

Sözlü soru olmadığı için Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısının 30 Aralık’ta olacağını kaydederek oturumu kapadı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.