1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. İNTERNETTE BUNU SAKIN YAPMAYIN!
İNTERNETTE BUNU SAKIN YAPMAYIN!

İNTERNETTE BUNU SAKIN YAPMAYIN!

İNTERNETTE BUNU SAKIN YAPMAYIN!

A+A-
İş, iletişim, eğlence, alışveriş, bankacılık işlemleri ve bilgiye  ulaşmak için en sık tercih edilen platformlardan biri haline gelen ancak kötü  amaçlı kullanımlara ve özelikle dolandırıcılık faaliyetlerine açık olan  interneti, alınacak 10 önlemle güvenli kullanmanın mümkün olduğu bildirildi.
 
İş, iletişim, eğlence, alışveriş,  bankacılık işlemleri ve bilgiye ulaşmak için en sık tercih edilen platformlardan  biri haline gelen ancak kötü amaçlı kullanımlara ve özelikle dolandırıcılık  faaliyetlerine açık olan interneti, alınacak 10 basit önlemle güvenli kullanmanın  mümkün olduğu bildirildi. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Bilgisayar Mühendisiliği Bölüm Başkanı ve  Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, insanların hayatında birçok alanda önemli rol  almasıyla doğru orantılı olarak internette paylaşılan veri miktarının arttığını  söyledi. 
 
İnternetin, yaygınlaşmasıyla büyük ve karmaşık bir sistem halini  aldığını dile getiren Takcı, sistem üzerindeki boşlukların kötü amaçlar için  kullanılmasının internet kullanıcılarını tehdit edebildiğini belirtti. "İnternet zararlıdır" diye onu kullanmaktan imtina etmenin "suda  boğulanlar var diye su içmemeye" benzediğini dile getiren Takcı, "Bu nedenle  interneti kullanmamak gibi bir çaremiz olmadığına göre onunla yaşamayı, onu  zararsız kullanmayı bileceğiz. Nasıl mı? Tabi ki tedbir alarak" dedi. 
 
"Risk planı, şifre politikası, şifreleme, sosyal mühendislik,  güncelleme, lisanslı yazılım kullanımı, güvenlik duvarı, e-posta güvenliği,  bilinçli internet bankacılığı ve her dosyayı kullanmayarak güvenli internet  mümkün" diyen Takcı, güvenli internet için 10 öneriyi şöyle sıraladı: 
 
"- Risk planı yapın: Değerli varlıklarınızın neler olduğunu  belirleyin. Hangi varlığınızın daha değerli olduğuna karar vererek güvenlikte  önceliği ona verin. Örneğin, sizin için internet bankacılığı önemli ise ssl ve  set güvenli https protokolünü takip edin. 
 
- Şifre politikanız olsun: Bir bilgisayar ilk alındığında genellikle  oturum açma işlemi bile şifresiz gerçekleşir, ilk olarak bir şifre oluşturun.  Oturum şifresi veya diğer uygulamalara girişte kullanacağınız şifre çok kısa, çok  basit olmamalıdır. 'Brute force' atakları göstermiştir ki insanların birçoğu  şifre verme konusunda başarısız tercihler yapmaktadır. Sizin için önemli olan sır  dolu yazışmalarınızı ise şifrelemeyi öğrenin. 
 
- Dosya/mektup şifrelemeyi öğrenin: Başkalarının eline geçmesinden  korktuğunuz dosyalarınız ve çok gizli yazışmalarınız varsa mutlaka şifrelemeyi  öğrenin ve şifrelemeyi kullanın. Bankaların güvenli alışverişte yıllardır  yapmakta olduğunu siz de kişisel kullanımlarda tercih edin. 
 
- Sosyal mühendislik hakkında bilgi edinin: Kolay tahmin edilecek  şifreler vermekten, şifreleri birilerinin önünde yazmaktan, görülebilir yerlere  şifreleri not etmekten, bilgisayar ortamında şifreleri şifresiz saklamaktan  sakının. 
 
- Bilgisayarınızı güncel tutun: Sıklıkla aksattığımız durumlardan biri  bilgisayarımızı güncel tutmaktır. Bundan kasıt işletim sistemi üreticilerinin  yama olarak isimlendirilen güncellemelerini yüklemektir. Yama, işletim sisteminde  görülen bir güvenlik açığının kapatılması olup bilgisayarınızı dış dünyaya karşı  daha güvenli hale getirecektir. 
 
"Olta"ya dikkat 
Güncel ve mümkünse lisanslı antivirüs yazılımları kullanın:  Antivirüs yazılımları güvenliği en çok tehdit eden virüslere karşı  bilgisayarımızı koruyan yazılımlardır. İmza veri tabanı adı verilen bir liste  tutarlar ve bildikleri virüslere karşı bilgisayarınızı korurlar. O nedenle en iyi  koruma için en güncel olanı tercih edin. Ayrıca, son zamanlarda virüs haricinde  trojan (truva atı), worm (kurtçuk) gibi çeşitli başka zararlı saldırılar da yer  almakta olup onları engelleyen antivirüs yazılımları daha faydalı olacaktır. 
 
-Güvenlik duvarı kullanın: Bir bilgisayar sistemine veya dahili ağa  erişimleri kontrol eden, saldırıları engelleyen yazılıma güvenlik duvarı adı  verilir. Güvenlik duvarı sayesinde port bazında kısıtlamalar yapabilir ve böylece  güvenliği kontrol altına alabilirsiniz. 
 
-Elektronik posta güvenliğine dikkat edin: 'Phishing' (olta) adı  verilen yöntem, kullanıcıları sıklıkla yanıltır. Özellikle bankalardan geliyormuş  hissi verilen bu mailler sayesinde bilgi güncellemesi yapmanız istenir. Bilgi  güncellemesi yaptığınız ve doğal olarak bilgilerinizi verdiğiniz yer ise  genellikle saldırganın kullandığı sunucudur. O nedenle linkte verilen adres ile  link üzerine geldiğinizde gözüken adresin birbiri ile aynı olup olmamasına dikkat  ediniz. 
 
İnternet bankacılığı 
İnternet bankacılığına dikkat: İnternet bankacılığında adres  satırının https:// ile başladığından emin olunmalıdır. Şifre/parola girişi için  bir sanal klavye kullanım imkanı varsa mutlaka tercih edilmelidir. Birçok  bankanın SMS mesajları ile şifre gönderimini dikkate alarak mutlaka GSM numarası  güncel tutulmalıdır. Bankaların güvenliğe dair uyarıları mutlaka dikkatle  okunmalı ve uygulanmalıdır. En geç üç ayda bir banka zorlamasa bile şifre  güncellenmelidir.
 
Doğum tarihi, şehir plaka numarası gibi tahmin edilebilir  şifreler verilmemelidir. Şifre sistemi destekliyorsa şifrelerde büyük harf, küçük  harf, rakam, sembol karışımı kullanılmalıdır. Eğer ticari işletme değilseniz EFT,  havale işlemi gibi hesaptan para çıkışına imkan verecek hesap işlemleri için  mutlaka sınırlamalar getirilmelidir. Örneğin, EFT için günlük 1000 lira gibi  kişiselleştirmeler yapılmalıdır. İnternet bankacılığından çıkışta [x] ile sayfayı  kapatmak yerine 'güvenli çıkış'ı tercih edin. 
 
Her dosyayı kullanmayın: Saldırı yöntemlerinden birisi de bir  virüsün bir başka dosya gibi size sunulmasıdır. Örneğin, fotoğraf zannettiğiniz  veya bir uygulamanın setup dosyası zannettiğiniz bir dosya virüs olabilir. O  nedenle hangi ortamdan gelirse gelsin bir dosya sizin elinize geçtiğinde  kullanmadan önce mutlaka bir virüs taramasından geçirin." 
  
Takcı, güvenliğin her geçen gün daha karmaşık bir hal aldığına dikkati  çekerek, bu 10 kural sayesinde güvenli internet kullanımının mümkün olacağını ve  pek çok saldırıdan kurtulma imkanının doğacağını sözlerine ekledi. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.