1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İPEKAL: “SAĞLIKTA REFORM HEMEN ŞİMDİ”
İPEKAL: “SAĞLIKTA REFORM HEMEN ŞİMDİ”

İPEKAL: “SAĞLIKTA REFORM HEMEN ŞİMDİ”

14 Mart Tıp Bayramı kutlanıyor... Gün dolayısıyla düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Eroğlu dahil 12 ayrı konuşmanın yapıldığı törende sağlıkta reform ortak talep olarak dile getirildi.

A+A-

İPEKAL: “SAĞLIKTA REFORM HEMEN ŞİMDİ”

İNCİRLİ: “ÖZLÜK HAKLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ HALİNDE TAM GÜNE DESTEK VERECEĞİZ”

BIÇAK: “SAĞLIKTAKİ SİSTEMSİZLİKTEN DOLAYI HİZMET ALAN DA, VEREN DE MUTSUZ”

MERT: “FİNANSMAN VE SAĞLIK HİZMETLERİNİN ORGANİZASYONUNDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ GEREK”

BESİM: “DENETİMSİZ SAĞLIK FAKÜLTELERİ CİDDİ SORUN”

ÖZYİĞİT: “HER BİREYİN İSTEDİĞİ HEKİMDEN VE MERKEZDEN SAĞLIK HİZMETİ ALABİLMESİ GEREK”

SUCUOĞLU: “ALDIĞIMIZ YOL ARZU EDİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

14 Mart Tıp Bayramı kutlanıyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Bayram nedeniyle tören düzenledi.

Birlik lokalinde saat 10.00’da başlayan törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, siyasi parti başkan ve temsilcileri, bazı milletvekilleri, sağlık sektöründe örgütlü sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri, hekimler ve davetliler katıldı.

Tıp Bayramı töreninde sırasıyla; Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin İlker İpekal, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Sıla Usar İncirli, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Avrupa Maaşlı Hekimler Federasyonu Temsilcisi Dr. Enrico Reginato, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir konuşma yaptı.

İPEKAL

İlk sözü alan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin İlker İpekal, 14 Mart Tıp Haftası’nın sadece doktorların haftası olarak algılandığına işaret ederek, “Bu hafta bir taraftan sağlık alanında yaşanan her türlü sorunun iyi niyetle, açıkça ve cesurca masaya yatırılarak değerlendirilip, bir çözüm adına çıkış noktalarının arandığı; diğer taraftan da ‘daha iyi neler yapabilirin’ sorgulandığı bir hafta olarak bilinmelidir” dedi.

Kasım 2013’te gerçekleştirilen Sağlık Çalıştayı’na dikkat çeken İpekal, sağlık sisteminde köklü değişiklikler yapılması gerektiğinin bu çalıştayda bir kez daha belgelendiğini söyledi.

Birlik olarak ülkede gerçek anlamda adil ve işler bir sağlık sisteminin tesis edilebilmesi adına yapılacak her türlü çalışmayı desteklediklerini vurgulayan İpekal, sağlıkta reform yapılırken ülkenin sosyal ve coğrafi örgüsünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Sağlık reformunun tüm hekimleri ve diğer sağlık personelini de içine alan, sosyal ve toplumsal bir reform olması gerektiğine dikkat çeken İpekal, “Sağlıkta reform hemen şimdi diyoruz ve destekliyoruz” dedi.

İNCİRLİ

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Sıla Usar İncirli de,14 Mart Tıp Bayramı’nın sağlıkta yaşanan sorunların, çözüm önerilerinin, isteklerin dile getirildiği gün olduğunu belirterek, sendikanın bugün hekimlerin sorunlarına değil hekim gözüyle halka nasıl bakıldığına öncelik vermek istediklerini kaydetti.

Yıllardır devam eden Kıbrıs sorunu içinde insanların yaşadıkları kaosa değinen İncirli, toplumun ekonomik ve siyasi sorunları olduğunu, hekim gözüyle ülke insanın gün geçtikçe daha da yoksullaştığını gördüklerini söyledi.

İnsanların yaşadıklarına en yakından tanık olanların hekimler olduğunu belirten İncirli, kötü koşullarda yetişen yediden yetmişe her yaştan insanla hekimlerin ilgilendiklerini vurguladı.

Tıp-İş’in ülkede yaşayan her bireyin, insanca bir yaşam kavgasına tam destek olduğunu ifade eden İncirli, sendikanın ülkedeki demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesine de tam destek olduğunu belirtti.

Ülkedeki hekimlerin sorunlarına da değinen İncirli, hastanelerde ciddi bir insan gücü eksikliği olduğuna dikkat çekti.

Sağlıkta eşit işe, eşit ücret uygulamasının da olmadığını ifade eden İncirli, sağlıkta yaşanan birçok sorunun reformla giderilebileceğini, Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı reform çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

İncirli, Sağlık Çalışanları Yasası ile teşkilat yasalarının güncellenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, hekimler için özlük hakları iyileştirildiği takdirde, sendika olarak sağlıkta tam güne geçilmesini de destekledikleri belirtti.

İncirli, tüm hekimlerin tıp bayramını kutladı.

BIÇAK

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak da, geçtiğimiz yıl yapılan sağlık çalıştayında çıkan sonuçların bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, sağlıktaki sistemsizlikten dolayı hizmet alanın da verenin de mutsuz olduğunu söyledi.

Hekim sayısının çoğunlukta olduğu mecliste, sağlık sorunlarının giderilmesi için daha büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini söyleyen Bıçak, diş hekimlerinin sorunlarına da değindi.

Diş hekimlerinin hepsinin bir birim altında toplanması, diş hekimlerinin diğer hekimler gibi özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Bıçak, diş hekimlerinin çalışma ortamlarının iyileştirilerek, hizmet alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

Diş hekimlerinin hastanelerde nöbet tutmamaları veya on-call’a çağrılmamasının da büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Bıçak şöyle devam etti:

“KKTC’de özel diş hekimliği hastanesi bulunmamaktadır. Sosyal sigortalı işçiler yatırmış oldukları primin karşılığı olarak sadece tedavi ve cerrahi işlemler yaptırabilmektedirler. Protez ve ortodontik işlemler içinse özel muayenelerden hizmet satın almaları gerekmektedirler. Özel muayenelerde ise herhangi bir sigorta kapsamı olmadığından hastalar tüm tedavi ücretlerini kendi bütçelerinden ödemek zorundadırlar. Ekonomik durumu iyi olmayan kişilerin özel muayenelerde hizmet almakta zorlanması nedeniyle kamudaki diş hekimliği servislerinde yığılmalar olmaktadır. Kamuda yapılmayan protez ve ortodontik işlemlerin hastalara devlet tarafından özel sektörden hizmet alımı şeklinde yapılması gerekmektedir.”

Bıçak, koruyucu diş hekimliğine verilen önemin de artırılması gerektiğine işaret ederek, diş hekimlerinin sorunları için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

MERT

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert de, aksaklıklara ve eksikliklere rağmen sağlıkta sıfır noktasında olunmadığını vurguladı.

Mert, sağlıkta dönüşüm kavramına dikkat çekerek, sağlıkta finansman ve sağlık hizmetlerinin organizasyonu konularındaki sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

İyi hekimlik ve iyi hizmet verilebilmesi için Anayasa’daki sosyal devlet anlayışı göz ardı edilmeden tüm çalışmaların buna göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Cemal Mert, sağlıkta dönüşüm ve reformun ancak sağlıkta finansman sorunun çözülmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Mert, sağlık hizmetlerinin organizasyonunun ise sağlıkta reformun ikinci basamağı olduğunu ifade etti.

Mert, hükümete krizlerin ortadan kalkması ve icraatların yapılabilmesi, toplumun beklediği reformların hayata geçmesi için el birliği, gönül birliğiyle hareket edilmesi çağrısında bulundu.

BESİM

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim de, sağlıkta değişimin şart olduğuna dikkat çekerek, sağlıkta değişim yapılmasının organizasyon ve sistem sorunun giderilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl yapılan Sağlık Çalıştayı’na da dikkat çeken Besim, çalıştayda sağlıktaki sistemin sürdürülemez olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın çalıştay sonrasında bir strateji planı hazırladığını ifade eden Besim, konu hakkında bilgi verdi.

Besim, sağlıktaki bir çok sorunun çözümü için sağlık çalışanları ve teşkilat yasalarının düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başka bir önemli sorunun ise Genel Sağlık Sigortası olduğunu belirten Besim, Genel Sağlık Sigortası’nın bir an önce ülke şartlarına uygun bir şekilde düzenlenerek devreye girmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sağlıkta yaşanan çok önemli bir diğer sorunun ise, “otomasyon”dan yoksun olunması olduğunu ifade eden Besim, bunun kayıt ve veri sisteminin olmaması, işlememesi anlamına geldiğini söyledi.

Sağlıktaki değişimin artık bir devlet politikası olması gerektiğini belirten Besim, sağlıktaki çok ciddi bir başka sorunun da denetimsiz tıp, diş ve diğer sağlık fakültelerinin açılması olduğunu belirtti.

Koruyucu hekimlik ve halk sağlığı, reçetesiz ilaç satışı konusunda çalışmalar yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de vurgulayan Besim, yeni hastane binası konusunun da gündeme alınması gerektiğini kaydetti.

Değişimin sağlık hizmetlerinin gelişimi için önemli olduğunu anlatan Besim, çalışan ve hasta memnuniyetinin önemine işaret etti.

REGINATO

Avrupa Maaşlı Hekimler Federasyonu temsilcisi Dr. Enrico Reginato da, sağlık konusunda AB ile ortak sorunların paylaşıldığına dikkat çekerek, AB’nin sağlık alanında kesinti yapılmaması için çağrı yaptığını söyledi.

Sağlık sisteminde para azalınca hizmet kalitesinin de düştüğünü ifade eden Reginato, sağlık alanında yapılan kesintilerin komplikasyonların ortaya çıkmasına, bunun da daha fazla paraya mal olduğunu söyledi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak, ülkede eğitim ve sağlık alanında yaşanan sorunların paralel olduğuna dikkat çekti.

Sağlık ve eğitimin devlet politikası olması gerektiğine işaret eden Özyiğit, devletin sağlığa gerekli önemi vermediğini savundu.

Sağlıkta yaşanan sıkıntılar nedeniyle, vatandaşların özelden sağlık hizmeti almak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Özyiğit, sağlıktaki altyapı eksiklikleri ve hekimlerin ihtiyaçları giderilmeden, sağlıkta köklü bir reforma gidilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Her bireyin istediği hekimden ve merkezden sağlık hizmeti alabilmesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi.

Özyiğit, artık bir çözüm olması gerektiğini ve toplumun çağdaş dünya ve AB ile buluşması gerektiğini vurguladı.

SUCUOĞLU

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu da, doktor eksikliği olan bazı branşların biran önce güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyadaki doktorların politikaya dahil olduğunu, KKTC Meclisin de 3’te birinin doktorlardan oluştuğunu dile getiren Sucuoğlu, ülkedeki bütün partilerin sağlıktaki hedeflerinin benzer olduğunu söyledi, Sucuoğlu, “Aldığımız yol arzu edilen seviyede değil” dedi.

Sağlıkta ve eğitimde tasarruf yapılmaması gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, sağlığa yeterli maddi kaynak ayrılmadığından sağlıkta istenilen seviye ulaşılamadığını söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.