1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. IPHONE FABRIKASINDA ŞOK EDEN ÖLÜM
IPHONE FABRIKASINDA ŞOK EDEN ÖLÜM

IPHONE FABRIKASINDA ŞOK EDEN ÖLÜM

Fabrikada genç işçi hayatını kaybetti...

A+A-

Apple’ın ortak çalıştığı üretim tesislerindeki kötü çalışma şartları nedeniyle 15 yaşındaki bir çocuğun ölmesi şirketin başını derde sokacağa benziyor.

Apple’ın iPhone ve iPad’lerinin üretimini üstlenen Foxconn’la ilgili bugüne dek birçok olumsuz haber yapıldı. Bu haberlerin çoğunluğu ise fabrikanın kötü çalışma şartları ve işçilerin intihar edecek dereceye varan ruh halleriyle ilgiliydi.

Bu kez de Apple’ın Çin’deki bir diğer tedarikçisi olan Tayvanlı Pegatron okların hedefi oldu. iPhone 5C’nin üretildiği fabrikada meydana gelen bazı ölüm vakalarını açıklamaktan çekinen Pegatron, son olarak ekim ayında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Shi Zhaokun nedeniyle zor günler geçiriyor.Zatürre teşhisiyle kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesini kaybeden Zhaokun’un ölümünün ardından şirketin sözcüsü yaptığı açıklamada ‘Biz işçilerin çalışma şartları üzerinde dikkatlice çalışıyoruz’ demekle yetinirken, fabrika yetkilileri de tesislerde herhangi bir problemin olmadığı konusunda hem fikir görünüyor.

New York merkezli China Labor Watch’ın yayınladığı rapora göre ise zatürre nedeniyle yaşamını yitiren Zhaokun’un her gün 12 saat çalıştığı, 3 ayda bir vardiya değişikliğine gittiği ve bayram günlerinde bile çalışmak zorunda kaldığını kaydetti.

Çin iş kanununa göre 16 yaşın altındaki kişilerin çalışması yasak; ancak Zhaokun’un yaşını büyük göstererek fabrikaya girebildiği düşünülüyor.

HÜRRİYET

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.