1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IRAK: ''ABD'DEN TEÇHİZAT ALICAZ''
IRAK: ''ABD'DEN TEÇHİZAT ALICAZ''

IRAK: ''ABD'DEN TEÇHİZAT ALICAZ''

Irak'ın, ABD'den terörist kampların bulunduğu bölgelerdeki operasyonlarda kullanmak üzere ilave teçhizat almakta istekli olduğu bildirildi.

A+A-

IRAK, ABD'DEN OPERASYONLARDA KULLANMAK İÇİN İLAVE TEÇHİZAT ALMAKTA İSTEKLİ

Irak'ın, ABD'den terörist kampların bulunduğu bölgelerdeki operasyonlarda kullanmak üzere ilave teçhizat almakta istekli olduğu bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşme sonrası ortak yazılı basın açıklaması yapıldı.

Obama ile Maliki'nin görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı tekrar teyit ettiği belirtilen açıklamada, iki liderin istikrarlı, güvenli ve refah bir Irak ile Ortadoğu konularının dahil olduğu birçok ortak noktada ilişkileri geliştirme taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.

Irak'ta meydana gelen şiddet olaylarının da ele alındığı görüşmede, El-Kaide ve bağlantılı gruplarla mücadelenin önemine değinildi. Açıklamada, iki tarafın, Irak güvenlik güçlerinin, teröristlerin kamplarının bulunduğu bölgelerde yürütülen operasyonlarda kullanılması için ilave teçhizata ihtiyacı duydukları konusunda hem fikir olduğu belirtildi. Açıklamada, Iraklıların ABD'den teçhizat satın almak için istekli oldukları kaydedildi.

Açıklamada, Suriye krizinin de değerlendirildiği görüşmede, Irak tarafının Cenevre-2 sürecini ve devam eden savaşın diplomatik yollarla çözülmesini desteklediği belirtildi. Suriye'den kendi halklarına karşı kullanılmak üzere ülkeye sokulan silahlardan duyduğu endişeyi aktaran Iraklı heyetin, BM Güvenlik Konseyi kararları tarafından yasaklanan silah ve kargoların geçişi noktasında sınırlarda ve hava sahasında güvenlik önlemlerini arttırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladığı kaydedildi.

TÜRKİYE-IRAK ÜST DÜZEY YETKİLİLERİNİN KARŞILIKLI ZİYARETLERİ

İki ülke delegelerinin, bölgenin gelişen demokrasisi, enerji üreticisi, sosyal gelenek, din ve etnik çeşitliliği bünyesinde bulunduran bir ulus olarak Irak'ın pozisyonunu ele aldıkları belirtilen görüşmede, Iraklı yetkililerin ülkelerinin bugün karşılaştığı sorunları anlattıkları bildirildi.

Irak'ın komşularıyla ilişkilerini geliştirmesinden memnuniyet duyulduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bu bağlamda, her iki ülkenin delegeleri Irak ile Kuveyt arasında ilişkilerin iyileştirilmesini, Ürdün ile enerji, güvenlik ve ticari bağlarını genişletmesini ve Türkiye ile ilişkilerini ilerletmesini olumlu buldu. Her iki delegasyon ayrıca Türkiye ile üst düzey seviyede gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretleri de memnuniyetle karşıladı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, iki ülke yöneticilerinin bu ay içinde ABD, Irak ve diğer bölgesel ortaklarıyla bu coğrafyadaki radikal unsurları dışlama konusunda yapılacak stratejik diyaloğu da olumlu değerlendirdikleri kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.