1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. IRAK KRİZİ VE KASULİDİS’İN IRAK KRİZİ DEĞERLENDİRMESİ
IRAK KRİZİ VE KASULİDİS’İN IRAK KRİZİ DEĞERLENDİRMESİ

IRAK KRİZİ VE KASULİDİS’İN IRAK KRİZİ DEĞERLENDİRMESİ

Irak Krizi ve Kasulidis’in Irak Krizi değerlendirmesi.

A+A-

KASULİDİS: “IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ”

Irak’ta yaşanan gelişmelerin, jeostratejik haritayı, enerji güvenliğini ve “Kıbrıs’ın” rolünü etkilemekte olduğu bildirildi.

Haftalık Kathimerini gazetesinde bugün yer alan bir habere göre, Irak’ta yaşanan gelişmeler, dengeleri bozdu, Türkiye’de “kasırgalar” kopmasına sebep olduğu ve “Kıbrıs’a” bölgede önemli bir oyuncu rolü kapma imkânı tanıdı.

Gazete, Suriye, Irak, İsrail, Ermenistan ve Karadeniz’le “açık cephelere” sahip olduğunu ileri sürdüğü Ankara’nın, Kıbrıs’ta 40 bin asker bulundurmasından ne kazanç elde ettiği sorusuna yanıt vermesi gerektiğini ileri sürdü.

Gazete, bu çerçevede, bölgedeki hidrokarbon yatakları yüzünden “Kıbrıs-İsrail” işbirliğinin ötesinde bir enerji güvenliğine ihtiyaç duyulması halinde, bunu, büyük stratejik çıkarlarını korumak için ABD’nin sağlayacağını ekledi.

Haberine iç sayfalardan “Kıbrıs, Yeni Jeostratejik Haritada” başlığıyla geniş bir şekilde yer veren gazete, ABD ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerde geçtiğimiz yıl yaşanan önemli gelişmelerin, ikili ilişkileri büyük oranda ilerletmesine rağmen Kıbrıs sorununda somut sonuçlara yol açmadığını yazdı.

Örneğin geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana iki ülke arasında birçok temas gerçekleştiğini ve bunların ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in kısa zaman önce Kıbrıs’a yaptığı “tarihi” ziyaretle doruğa ulaştığını yazan gazete, Rum kesiminin Washington’un önemli bir stratejik ortağı olarak yüceltildiğini öne sürdü.

Bununla birlikte gazete, Kıbrıs sorunundaki Amerikan tezlerinin büyük ölçüde iyileşmesi ve birçok durumda “Lefkoşa’yla” anlaşma olsa dahi (Güven Yaratıcı Önlemler ve Maraş), liderlerin Şubat ayındaki Ortak Açıklamasının ortaya çıktığı Washington’un Ankara’ya yönelik ilk müdahalesini; birçoğunun beklediği gibi ikincisinin izlemediği yorumunda bulundu.

Gazete, Kıbrıs sorununun, Irak ve Mısır’dan başlayıp Ukrayna’da son bulan çok çeşitli çıkarlar, rekabetler ve problemler “ormanında”, artık küçük bir meseleyi (ağacı) teşkil etmekte olduğunun geçmişte birçok kez söylenmesine rağmen, bu kez bölgedeki üç ülkenin, yani İsrail, Kıbrıs ve Türkiye’nin, batının çıkarları için kilit role sahip olduğuna dair çok güçlü kanıtlar bulunduğunu kaydetti.

Gazete, bunun sonucunda, Türkiye’nin toprak açısından bu “ormanın” büyük bir kısmını kaplamasından dolayı, kendi çıkarlarını koruması ve Batı’nın istediği rolü oynamayı başarması için, bütün jeostratejik planlamalarını yeniden tanımlamaya mecbur olduğuna da dikkati çekti.

Ukrayna’daki kriz ve Kırım’ın işgal edilmesinin, Karadeniz’deki bütün dengeleri bozduğunu yazan gazete, Karadeniz’in neredeyse bir Rus gölü haline geldiğini ve bunun Atlantik ittifakında büyük endişelere yol açtığını belirtti.

ABD ve Atlantik ittifakının diğer büyük güçlerinin, Ankara’nın AB’ye yönelik geçmişteki katılım sürecine geri dönmesinin zamanı olduğunu gördüklerini kaydeden gazete, bazılarının, Karadeniz’i kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya iken ve NATO’ya yönelik yükümlülüklerine tam anlamıyla yanıt verecek pozisyonda değil iken; Türkiye’nin Kıbrıs’ta 40 bin asker bulundurmaktan ne kazancı olduğunu kendi kendilerine soracak noktaya geldiklerini ekledi.

KASULİDİS: “IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ”

Gazetenin, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’ten bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmesini istediğini de yazan gazete, Kasulidis’in, Rum kesiminin Irak’ta ISIL ve diğer terör örgütleri tarafından yapılan saldırıları kesin bir dille ve tümden kınadığını söylediğini aktardı.

Yaşanan gelişmelerin, Irak ve geniş bölge için çok ciddi tehdit teşkil etmekte olduğunu dile getiren Kasulidis, krizin komşu bölgelere geniş bir şekilde yayılmasının tehlikeli etkilerine vurgu yaptı.

Rum kesiminin, Irak halkının bu ciddi meydan okumayı göğüslemesi için uluslar arası toplumun çabalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade eden Kasulidis, evlerini terk eden yüz binlerce Iraklının düştüğü zor koşullarla ilgili derin bir endişe ve dayanışma belirtirken, kurbanların ailelerine de baş sağlığı diledi.

Gazeteye göre, Kasulidis, Irak’ın egemenliği, beraberliği ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinin sahip olduğu kritik önemi vurgulamak istediğini de dile getirdi.

Öte yandan, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in geçtiğimiz Perşembe günü, AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bir mektup yolladığını yazan gazete, Kasulidis’in mektupta, AB’nin konuya derhal müdahalesini ve Irak’taki gelişmeler konusunun, ilgili diğer ülkeler ve özellikle ABD ile yapılacak istişarelerin ardından, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin bir sonraki toplantısının gündemine alınmasını istediğini ekledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.