1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. İRAN KARARINI VERDİ!
İRAN KARARINI VERDİ!

İRAN KARARINI VERDİ!

İran, hakkındaki idam cezasının infaz edilmesi için 12 dakika boyunca asılan ancak daha sonra yaşadığı anlaşılan mahkumu...

A+A-

İdam edildi, ölmedi!

İran Adalet Bakanlığı, hakkındaki idam cezasının infaz edilmesi için asılan ancak daha sonra yaşadığı anlaşılan mahkûmun yeniden asılmasına gerek olmadığını açıkladı.

Avukatlar, asıldıktan sonra, morgda yaşadığı fark edilen mahkûmun yeniden asılmasını engellemek amacıyla girişimlerde bulunuyordu.

ISNA haber ajansı, Adalet Bakanı Mustafa Pormuhammedi'nin, mahkûmu ikinci kez asmanınİran'ın imajını zedeleyeceğini söylediğini aktardı.

Cezanın yeniden infaz edilip edilmeyeceğine karar verecek olan yargı üzerinde hükümetin doğrudan bir kontrol yetkisi bulunmuyor.

İran, dünyada idam cezasının en yaygın şekilde uygulandığı ülkelerden birisi.

Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan idam cezasına çarptırılan 37 yaşındaki Ali Rıza M.'nin cezası, ülkenin kuzeydoğusundaki Bojnord'da bulunan bir hapishanede geçen hafta infaz edilmiş, ancak daha sonra morga kaldırıldığında, idam mahkûmunun hâlâ yaşadığı anlaşılmıştı.

12 DAKİKA ASILI KALDI

Mahkûm 12 dakika asılı kalmış, ardından da bir doktor tarafından öldüğü teyit edilmişti. Ailesi ertesi gün cenazesini teslim almaya gittiğinde Ali Rıza M.'nin hâlâ nefes aldığı fark edilmişti.

IRNA haber ajansı güvenlik güçlerinin kontrolünde hastaneye kaldırılan mahkûmun dün komaya girdiğini duyurmuştu.

Geçen hafta Uluslararası Af Örgütü, İran'a bir çağrıda bulunmuş ve cezanın yeniden infaz edilmemesi çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, yayımladığı basın açıklamasında, "Tüm bu dehşeti bir kez yaşamış birinin, ikinci kez asılması korkunç. Bu durum ölüm cezasının insafsızlığını ve insanlık dışı olduğu gerçeğini bir kez daha gösteriyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.