1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İRAN'DAN İLK SONUÇLAR GELDİ
İRAN'DAN İLK SONUÇLAR GELDİ

İRAN'DAN İLK SONUÇLAR GELDİ

TAHRAN - İran’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, reformcu ve ılımlı kanadın desteklediği aday Hasan Ruhani açık ara önde gidiyor.

A+A-

İran'da yasal olarak iki dönemin ardından koltuğu bırakmak zorunda olan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın halefi büyük oranda belli oldu.

İran İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sandıklardan elde edilen ilk sonuçlar, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi eski Sekreteri Hasan Ruhani oyların yüzde 50.4’ünü aldığını ortaya koydu.

DHA'nın haberine göre, Ruhani geçerli 6 milyon 387 bin 317 oydan 3 milyon 219 bin 322'sini alırken, ikinci sırada muhafazakar kanadın adaylarından Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagir Galibaf bulunuyor. Galibaf’ın oy oranı 17.1. İran’da herhangi bir adayın ilk turda tek başına seçimleri kazanması için oyların yüzde 50’sinden daha fazlasını alması gerekiyor. Ülkede 11'inci dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için üçü muhafazakar ikisi bağımsız ve biri reformcu olmak üzere toplam altı aday yarıştı.

Sıralamada muhafazakar kanadın diğer adayı Nükleer Başmüzakereci Said Celili yüzde 13.59 oy oranıyla üçüncü sırada bulunuyor. Bağımsız aday eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızayı yüzde 11.09 oy oranıyla dördüncü sırada yer aldı. Muhafazakar kanadın diğer adayı Dışişleri eski Bakanı Ali Ekber Velayeti yüzde 6.46 ile beşinci sırada yer alırken, son sırada ise bağımsız olarak seçimlera katılan Muhammed Garezi bulunuyor. Garezi’nin oy oranı yüzde 1.3.

HAMANEY'İN 'ADAMI'
Uzun yıllar dini lider Hamaney'in Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki temsilciliğini yapan Ruhani, halen Uzlaştırma Konseyi üyesi, aynı zamanda Uzlaştırma Konseyi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin de başkanlığını yürütüyor. Adaylığı Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilen eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve reform yanlısı eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin açık desteğini alan Ruhani, seçime tek reformcu aday olarak girdi. Ilımlı tavrıyla bilinen Ruhani, geçmişi ve "pragmatik" tarzıyla muhafazakarların da sıcak bakacağı bir isim olarak görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.