1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İŞ KAZALARI KADER DEĞİL, CİNAYET”
“İŞ KAZALARI KADER DEĞİL, CİNAYET”

“İŞ KAZALARI KADER DEĞİL, CİNAYET”

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, iş kazalarının kader değil cinayet olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın istifa etmesini istedi.

A+A-

BAZI SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SİYASİ PARTİLER İŞ KAZALARI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

GÜÇ-SEN BU KONUYA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN EYLEM YAPACAĞINI DUYURDU

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, Gazimağusa’da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı iş kazasını protesto eden açıklamalar yaptı.

Açıklamalarda, inşaat sektöründe gerekli tedbirlerin alınmadığı, iş güvenliği sağlamadığı öne sürüldü, işçilerin çok düşük maaşlara çalıştırıldığı kaydedildi.

İş güvencesi için toplu sözleşmenin şart olduğu belirtilen açıklamalarda, sendikalaşma hakkına dikkat çekildi, iş uyuşmazlıklarının hızlı çözümü için iş mahkemelerinin kurulması talep edildi.

Bu arada Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) iş kazalarına dikkat çekmek için yarın yarım saatlik bir eylem yapacağını duyurdu.

KORKMAZHAN: “İŞ KAZALARI KADER DEĞİL, CİNAYET”

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, iş kazalarının kader değil cinayet olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın istifa etmesini istedi.

İş kazalarının sorumluları ve ilgili şirketler hakkında soruşturma açılmasını ve bu kişilerin cezalandırılmasını talep eden Korkmazhan, dünkü iş kazası konusundaki gelişmelerin takipçisi olacaklarını kaydetti.

İşçilerin ucu açık çalışma saatlerinde ağır koşullarda çalıştırıldığını söyleyen Abdullah Korkmazhan, hükümeti sermaye ve iş çevrelerine emek sömürüsü koşulu hazırlamakla suçladı.

Korkmazhan, kuralsız çalışma yaşamı ve taşeronlaşmaya karşı iş güvenliği ve işçilerin sendikalaşması için çalışma başlatacaklarını da açıkladı.

GÖKÇEBEL: “İNSANLAR BİR SOMUN EKMEK PARASINA KATLEDİLİYOR”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, iş kazalarının bir tesadüf değil, cinayet olduğunu söyledi.

İşçilerin, düşük ücretle güvencesiz, kaçak, sendikasız şekilde çalıştırılan kölelere dönüştürüldüğünü savunan Gökçebel, “İnsanlar bir somun ekmek parasına katlediliyor” diyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümeti önlem almamakla suçladı.

Açıklamasında kamu çalışanların maaşlarını düzenleyen yasaya da işaret eden ve özel sektörlerde çalışanlara bunun hedef gösterildiğini söyleyen Tahir Gökçebel, “Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve elçilik, Göç Yasası ve benzeri yasaların kaldırılması gündeme geldiğinde işbirlikçi hükümetlerle ortaklaşa olarak sesini yükseltiyor” iddiasında bulundu.

LATİFOĞLU: “İŞ KAZALARI CİNAYETE DÖNÜŞTÜ”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, ülkede yaşanan iş kazalarının artık bir cinayete dönüştüğünü söyledi.

Latifoğlu, “İşçi cinayetlerini vicdanlara bırakılmadan, yasal düzenleme ile sorumlular kamu ve toplum önünde hesap vermelidirler. Her türlü ve en iyi denetimin yapılması için özel sektörde sendikalaşmak için yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

KKTC’deki çalışma hayatının denetimsiz olduğunu, daha fazla kazanç uğruna insan hayatının hiçe sayıldığını savunan Latif Yakupoğlu, “İş cinayetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların duyarsızlığı neticesinde devam ediyor” iddiasında bulundu.

GÜÇ-SEN’DEN EYLEM AÇIKLAMASI

Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) ise konuyla ilgili yazılı açıklamasında, işçilerin güvencesiz ve sendikasız çalıştırıldığını ifade ederek, hükümetten yasal tedbir almasını ve iş verenlere iş kazaların hesabını sormasını istedi.

GÜÇ-SEN,  yarın 9.00 ile 9.30 saatleri arasında iş kazalarını protesto etmek için tüm şubelerde eylem, Gazimağusa Gümrük Dairesi önünde de basın açıklaması yapılacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.