1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İŞ KAZASI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”
“İŞ KAZASI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

“İŞ KAZASI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

“İŞ KAZASI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

A+A-

“İŞ KAZASI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Gazimağusa’da bir işçinin ölümü, bir işçinin de ağır yaralanması ile sonuçlanan iş kazasının “bir kaza olarak değil cinayet olarak” değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, iş kazalarına karşı tedbir alınmaması ve bundan dolayı işçi ölümleri yaşanmasını kınadı.

Oda Asbaşkanı, Çevre ve Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Nesil Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, hükümete; işçi sağlığı ve güvenliği konusunda sendikasız işçi çalıştırmanın önlenmesi, kayıt dışı ucuz işçi çalıştırmanın engellenmesi, iş yeri güvenliği denetimlerinin artırılması, denetçi personel eksikliklerinin giderilmesi ve yasaların düzenlenerek cezai yaptırımların artırılması konusunda çağrı yapıldı.

Açıklamada, iş sağlığı ve güvenliğinin ülkede ve dünyada çalışma yaşamının ve gelişmişlik düzeyinin en temel göstergelerinden biri olduğu, ancak ülkedeki verilere bakıldığında işçi sağlığı ve güvenliğinin yetersizliğinin görüldüğü kaydedildi.

Avrupa’daki iş kazalarında ülkenin ilk sıralarda yer aldığını ve son 5 yılda 25 işçinin yaşamını kaybettiği, 989 işçinin de yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2014 yılında iş kazasında ölen kişi sayısı toplam 6 iken, 2015 yılının daha ilk yarısında, 6 işçi daha hayatını kaybetmiştir.

Bu anlamda devlet denetimlerinin yetersizliği ve iş yerlerinin kâr kaygıları ve bilinçsizlik nedeniyle işçi sağlığı ve güvenliğinden ödün verildiği ortadır. Kaybedilen ise insandır.

İstatistik sonuçlarına bakıldığında işçi ölümlerinde devletin denetleme ve yaptırımları uygulama konusunda yetersiz olduğu açıkça görülmektedir.

Mayıs ayında KTTB ve paydaş örgütlerin dahil olduğu işçi sağlığı ve güvenliği çalıştayı sonrasında hazırlanan raporda yapılan öneriler devlet nezdinde de kabul görmüş olmasına rağmen ivedilikle başlatılması gereken uygulamalar için gerekli adımların atılamadığı açıktır.”

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.