1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞAD, AB’DEN BEKLENTİLERİNİ TEMSİLCİ MARKOPOULİOTİS’E AKTARDI
İŞAD, AB’DEN BEKLENTİLERİNİ TEMSİLCİ MARKOPOULİOTİS’E AKTARDI

İŞAD, AB’DEN BEKLENTİLERİNİ TEMSİLCİ MARKOPOULİOTİS’E AKTARDI

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD)...

A+A-

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Kuzey Kıbrıs’ın ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği (AB) uyum sürecini hızlandırmak için AB’nin kuzeydeki pozisyonunu yükseltmesini ve cesur, pratik açılımlarla alt yapı, mevzuat uyumu, teknik, ekonomik, eğitim konularında yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD)’dan bir heyet bugün, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki Temsilcisi Georgios Markopouliotis’i ziyaret ederek, Avrupa Birliği’nden beklentilerini aktardı.

Dernek’ten yapılan açıklamaya göre, ziyarette konuşan İŞAD Başkanı Metin Şadi, 2012 Ekim ayından itibaren müzakere sürecinin başlaması ve en kısa sürede çözüme ulaşılması için Kıbrıs sorununa taraf tüm iç ve dış dinamiklerle, yapıcı ve proaktif bir diyalog içinde olduklarını anlatarak “içinde bulunduğumuz dönemi Kıbrıs sorunun çözümü için iç ve dış dinamikler bakımından benzersiz bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
 
Şadi, müzakere sürecinin  başlamasından duydukları memnuniyeti ifade ederek, bundan sonra tek amaçlarının, yakalanan bu çözüm momentumunu kaybetmeden, aksine bilinçli, yaratıcı ve cesur adımlarla güçlendirerek en erken zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşmak olduğunu kaydetti.

Ortak metin sonrası, AB Komisyonu Başkanı Barosso’nun yaptığı açıklamayı cesaret ve umut verici olarak gördüklerini ifade eden Şadi,  “Ortak metin, yönetim, güç paylaşımı, federal sistem, vatandaşlık, federal devletin temsiliyeti bakımından önemli bir çevre ve zemin ortaya koymuştur. Bu açıdan BM ve AB zemininde de bir uluslararası hukuk niteliğindedir. İŞAD olarak, bu zemine göre Kıbrıslı Türklerin Mayıs ayında yapılacak AB parlamento seçimlerinde temsil edilmesini sağlayacak pratik açılımların yapılmasını bekliyorduk ama ne yazık bugüne kadar olmadı” şeklinde konuştu.

Şadi, İŞAD olarak, bundan sonraki süreçte AB’den daha yüksek beklentileri olduğuna işaret ederek beklentilerini şöyle aktardı:

AB’DEN BEKLENTİLER

“1 -Kuzey Kıbrıs’ın ve Kıbrıslı Türklerin AB uyum sürecini hızlandırmak ve artırmak için AB’nin kuzeydeki pozisyonunu yükseltmesini ve cesur, pratik açılımlarla alt yapı, mevzuat uyumu, teknik, ekonomik, eğitim konularında yardımcı olmasını bekliyoruz. Kuzey Kıbrıs’taki kurumsal kapasiteyi de hızlı bir şekilde artırmak gerekmektedir.

2- Kıbrıslı Türklerin yüksek hassasiyetleri olan, ‘iki bölgelilik, siyasi eşitlik ve iki toplumluluk ‘ konularında sağlanacak bazı kalıcı delegasyonların birincil hukukun parçası olması istiyoruz.

3- Kuzey Kıbrıs’ın kesinlikle AB ekonomi-hukukunda ayrı bir ekonomik bölge olarak tanımlanmasını istiyoruz. Uzun yıllar izolasyonlar ve uluslararası hukuk ve ekonomi dışında kalan Kuzey Kıbrıs için müzakerelerde özellikle ekonomi başlığında AB’nin bize yüksek destek sağlamasını, hatta bazı konularda pozitif ayrımcılık yapmasını bekliyoruz.2014-2020 bütçe ve projelerinden Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıslı Türklerin faydalanması için sizlerden cesur açılımlar bekliyoruz. Bunun yanında müzakerelerdeki ekonomi başlığında bizim için önemli bazı konuları da dikkatinize sunmak isteriz.

i  -Kamu kaynaklı yapısal sorunlarımızın çözümünde (KİT’ler, sosyal güvenlik, kamu bankaları, belediye, bütçemizin kronik transfer kalemlerinin iyileştirilmesinde)
ii- Rekabet gücünü ve yatırım iklimini iyileştirecek fiziki alt yapı yatırımlarında.
ii-Bazı sektörlerimizin AB entegrasyon sürecinde geçici delegasyonlara ve desteklere ihtiyacı var.  

4- Müzakerelerin çözümle sonuçlandırılması için mikro ve makro bazda cesur, ezber bozan ve yaratıcı “ güven yaratıcı açılımların” uygulanmasını güçlü bir şekilde talep ediyoruz. Hem iki tarafa hem de bölgeye ekonomik getirisi olan karşılıklı eşdeğerde açılımların çözüme önemli katkı sağlayacağını, çözümün maliyetini de azaltacağını düşünüyoruz. Bu açılımların bazıları müzakerelerin devamına ve sonucuna da endekslenebilir.

5-Türkçe’nin AB dili olmasını kesinlikle istiyoruz.  

6-  AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Nisan ayında adaya yapacağı ziyareti çok önemsiyoruz. Hem müzakerelere katkı sağlamasını hem de Kuzey’de 2004’den sonra azalan AB güveni ve ilgisini artırmasını diliyoruz. Bu konuda AB’den cesur ve yaratıcı açılımlar beklediğimizi de belirtiriz. İŞAD olarak Sn.Fule’nin ziyaretine ayrı bir önem verdiğimizi ve bu konuda fırsatımız olursa kendisine görüşlerimizi ve önerilerimizi sunacağımızı da bildirmek isteriz.”

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.