1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. "İŞBİRLİĞİ İÇİN KKTC'NİN PAYINI ALMASI OLMAZSA OLMAZIMIZ"
"İŞBİRLİĞİ İÇİN KKTC'NİN PAYINI ALMASI OLMAZSA OLMAZIMIZ"

"İŞBİRLİĞİ İÇİN KKTC'NİN PAYINI ALMASI OLMAZSA OLMAZIMIZ"

YILDIZ: "SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA, İSRAİL VEYA GÜNEY KIBRIS GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA AKTARILMASIDIR. GÜNEY KIBRIS'LA İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA KKTC'NİN BU KAYNAKLARDAN PAYINI ALMASI BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ"

A+A-

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sürdürülebilir politika, İsrail veya Güney Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılmasıdır. Güney Kıbrıs'la işbirliği konusunda KKTC'nin bu kaynaklardan payını alması bizim olmazsa olmazımızdır. Güney Kıbrıs'ın bu anlamda olumlu moda gireceğine inanıyoruz. Enerji gerginliğin değil, barışın gerekçesiyse, bu konuda da barışın gerekçesi olarak kullanılacağına inanıyoruz" dedi.

Yıldız, Habertürk TV'de yayınlanan Teke Tek programında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak olmak isteyen olursa, Rusya'nın bunu değerlendireceğini bildirdi.

Nükleer enerji konusunda yaşanan gelişmeleri anlatan Yıldız, "Bugün yaptığımız bir görüşmeye istinaden yeni bir gelişmeyi paylaşayım. Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak olmak isteyen olursa, Rusya bunu değerlendirecek" dedi.

Rusya ile yapılan anlaşma gereği Türk öğrencilerin nükleer enerji konusundaki eğitimlerini Moskova'da sürdürdüklerini anımsatan Yıldız, bu kapsamda bu yıl 100 öğrenciyi daha söz konusu eğitime göndereceklerini ifade etti. Yıldız, "Bundan sonraki adımımız, Rus hocaların Türkiye'ye gelip bu eğitimi vermesi olacak. Japonya ile yaptığımız görüşmelerde de eğitim konusu gündeme geldi. Başbakanımızın Türk-Japon teknoloji üniversitesi kurulması teklifini Japon başbakanı kabul etti" diye konuştu.

Kaya gazı konusunda Shell ile anlaşma yaptıklarını ve Diyarbakır'daki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Yıldız, "Kaya gazıyla ilgili yerli-yabancı kim varsa, bu konuda çalışmak için tekliflere açığız" dedi.

Kuzey Irak'taki enerji projelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bizim 200 kilometre ötemize kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz. Kuzey Irak'ta 19 ülkeden 39 firma iş yapıyorsa, bizim de yapmamız gayet doğaldır. Nasıl ki Irak'ın diğer bölgelerinde özel hukuk hükümlerine tabi kamu veya özel şirketler sözleşme yapabiliyorsa, Irak'ın kuzeyinde de bu yapılıyor. Türkiye tükettiği petrolün ancak onda birini üretebiliyor. Ve bizim enerji ihtiyacımız sürekli artıyor. Suudi Arabistan'la bizim aynı sayıda petrol arama kuyumuz var. Onlar günlük 9 milyon varil çıkarıyor, biz 45 bin varil. Bizde bu kaynaklar yoksa, başka yerlerde aramamız gayet doğal. Muhalefetin buna itiraz etmesine bir anlam veremiyorum."

Yıldız, İsrail ve Güney Kıbrıs'la ilgili enerji projeleri konusunda ise İsrail'le enerji projelerinin, özrün gerekçesi değil ancak sonucu olabileceğini vurguladı.

Bir projenin teknik açıdan fizibıl olması için siyasi açıdan da fizibıl olması gerektiğine işaret eden Yıldız, "Sürdürülebilir politika, İsrail veya Güney Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılmasıdır. Güney Kıbrıs'la işbirliği konusunda KKTC'nin bu kaynaklardan payını alması bizim olmazsa olmazımızdır. Güney Kıbrıs'ın bu anlamda olumlu moda gireceğine inanıyoruz. Enerji gerginliğin değil, barışın gerekçesiyse, bu konuda da barışın gerekçesi olarak kullanılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.