1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. IŞİD'E HAVA SALDIRILARI KIBRIS ÜZERİNDEN YAPILACAK!
IŞİD'E HAVA SALDIRILARI KIBRIS ÜZERİNDEN YAPILACAK!

IŞİD'E HAVA SALDIRILARI KIBRIS ÜZERİNDEN YAPILACAK!

Kıbrıs’taki Ağrotur üssü kullanılacak;

A+A-

 

İngiltere’nin, “Irak Şam İslam Devleti” isimli terör örgütüne yönelik saldırılar için Kıbrıs’taki Ağrotur üssünü kullanacağı, Güney Kıbrıs’ın, RMMO’nun Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü de aynı amaçla Fransız Hava Kuvvetleri’nin kullanımına vermeye hazırlandığı bildirildi.

RUM YÖNETİMİ RMMO’NUN BAF’TAKİ HAVA ÜSSÜ’NÜ FRANSA’NIN KULLANIMINA VERMEYE HAZIRLANIYOR

Alithia haberi “Ağrotur’dan İngiliz Bombardımanı... Avam Kamarası’nın İngilizlerin Irak’taki İslam Devleti’ne Ağrotur Üssünü Kullanacakları Hava Saldırılarına Bugün Onay Vermesi Beklenirken Aynı Amaçla ‘Andreas Papandreu’ Hava Üssü’nün Fransız Kuvvetlerine Verilmesi Konusunda Fransa İle Anlaşma Yapılması Bekleniyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nün, IŞİD’le savaşta Fransız Hava Kuvvetleri’ne verilmesi ihtimalini yalanlamadığına vurgu yapan gazete Times isimli İngiliz gazetesinin dünkü sayısında, üst düzeyli bir Rum yetkiliyi kaynak göstererek, Ağrotur İngiliz üssünün savaş hazırlığı durumunda bulunduğunu yazdığına işaret etti.

Habere göre, Rum Savunma Bakanı Fokaidis dünkü açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın, ortakları ile istişare içerisinde bulunduğunu ve IŞİD’ten gelen tehditlerin göğüslenmesine katkı koymak istediğini söyledi.

Fokaidis’e, IŞİD’e yönelik hava saldırılarında Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nün Fransız Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına verilmesi konusunda Fransa ile anlaşma yapılacağı ve Ağrotur üssünün aynı sebeple kullanılması için İngiltere Başbakanı David Cameron’dan yeşil ışık beklendiği yönündeki bilgiler soruldu. “Bu konuda açıklanabilecek bir şey yok” diyen Fokaidis ilgili bilgileri doğrulamadı ama yalanlamadı da. Gazeteye göre Fokaidis bu şekilde, yukarıda bahsedilen senaryonun varlığını ima etmiş oldu.

Fransa’nın IŞİD’e karşı tutumunun, Pazartesi günü kaçırılan Fransız vatandaşının başının kesilmesinden sonra sertleşmesinin beklendiğine işaret ederek, Fransız savaş uçaklarının dün Irak’taki hedefler üzerinde uçtuğunu belirten gazete özetle şunları da yazdı:

TIMES: “BATMAYAN UÇAK GEMİSİ AĞROTUR ÜSSÜ SAVAŞA HAZIRLIK DURUMUNDA”

“İngiliz gazetesi Times dünkü yayınında, Ağrotur İngiliz Üssü’nün kelimenin tam anlamıyla ‘savaşa hazırlık’ durumunda bulunduğunu, Kıbrıslıların üssün bölgedeki Arap devletlerine karşı saldırılarda kullanılması konusunda çekinceli olduklarını ancak IŞİD tarafından yapılan tehditlerin bu tavrı değiştirmiş göründüğünü yazdı. Üs, şu ana kadar hava saldırıları için kullanılmadı ancak, David Cameron Avam Kamarası’ndan bugün beklenen onayı aldığında durumun değişmesi bekleniyor. İngiliz Başbakan Avam Kamarası’ndan ülkenin Suriye’ye değil ama Irak’a yönelik hava saldırılarına katılmasına onay isteyecek.

Times, üst düzeyli bir Kıbrıslı subayın, Kıbrıs’ın Irak Devleti’ne yönelik savaşa yüzde 100 hazır olduğu açıklamasına yer verdi. Adı belirtilmeyen subay ‘AB’nin, İngiltere’nin ve ABD’nin işbirliğinde ne yapmamız, nasıl yapmamız gerektiği konusunda bizim açımızdan hiçbir kuşku yoktur. AB’deki ortaklarımızla aynı stratejik teknenin içerisindeyiz’ dedi.

Times’ın haberinde Ağrotur üssünün Afganistan’a gönderilen İngiliz askerleri açısından önemli bir ara istasyon olduğu, üssün Irak üzerinde yapılan izleme/gözlem misyonları için kullanıldığı belirtilirken, bölgede bulunan 2 bin 500 İngiliz askeri ve vatandaşı ile Ağrotur üssü ‘batmayan uçak gemisi’ nitelemesinde bulunuldu. Haberde ayrıca Kıbrıslıların İngiliz üslerini sömürge kalıntısı gördüklerine vurgu yapıldı.

İngiliz Guardian gazetesi ise askeri kaynaklara atıfta bulunarak İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait Tornado tipi savaş uçaklarının halen üslerde bulunduğunu ve Başbakan David Cameron’dan yeşil ışık geldiği anda Irak’taki İslam Devleti hedeflerini bombalamaya hazır beklediklerini yazdı.  Guardian, tornado GR4 tipi altı savaş uçağının bir aydan beridir Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden kalkıp Kuzey Irak üzerinde keşif uçuşları yaptığını haberine ekledi.”

IŞİD SURİYE VE IRAK’TA 100’ÜN ÜZERİNDE RUM PLAKALI ARAÇ KULLANIYOR

Gazete haberinin “Kıbrıs’tan Arabalar ve IŞİD” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Rum makamlarının eline, Suriye ve Irak’taki IŞİD militanlarının 100’ü aşkın Rum plakalı araba kullandıkları yolunda bilgiler ulaştığını yazdı.

Arabaların Rum tarafından çalındıktan sonra “KKTC’ye getirilmiş ve Mağusa Limanı üzerinden nakledilmiş olabileceğini” iddia eden gazete Rum polisinin, Rum plakalı arabaların plakalarının tahrif edilip yurtdışında terör saldırılarında kullanılıp kullanılmadığını denetlemek maksadıyla Avrupa ve diğer ülkelerin büyükelçilikleriyle sürekli irtibat halinde olduğunu yazdı.

Simerini Fokaidis’in açıklamasını ve Times’ın dünkü haberini okurlarına “Kıbrıs Rol İstiyor... Savunma Bakanı’na Göre Kıbrıs IŞİD’in Göğüslenmesine Katkı Koymak İstiyor” başlığıyla aktardı.

SON 24 SAATTİR AĞROTUR’DA ARTAN HAREKETLİLİK GÖZLEMLENİYOR

Fileleftheros “Ağrotur Üssünde Yoğun Hareketlilik... Cihatçılara Karşı Hava Saldırılarında Kullanılacak” başlıklı haberinde ise son 24 saattir casus ve diğer uçakların uçuşlarının sıklaştığı Ağrotur üssünde yoğun hareketlilik gözlemlendiğini, uçaklar dışında üste konuşlandırılan askeri personelin de hazırlık pozisyonunda bulunduğunu yazdı, özetle şu detayları verdi:

“Birkaç gündür Ağrotur üssünde SAS olarak bilinen seçkin İngiliz komando takımı bulunuyor, üslerin geriye kalan erat sınıfı da teyakkuz halindedir. Uzun ve kısa mesafeden gözlem yapma ve fotoğraf çekme olanağı tanıyan özel radarlar donanımı bulunan bir Tornado savaş uçağı filosu bulunuyor.

Ağrotur’da diğer savaş uçaklarının da yoğun hareketliliği göze çarpıyor. Örneğin bir miktar RAF’a bağlı Eyrifighter Typhoon tipi uçak Suriye ve Kuzey Irak’taki IŞİD hedefleri üzerinde uçarak casusluk faaliyetinde bulunuyor. Öğrendiğimize göre personel, gıda ve diğer askeri teçhizat taşımada kullanılan C-130-Hercules ve Chinook helikopterleri de uçuş yapıyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.