1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IŞİD'İ SADECE HAVADAN YENİLGİYE UĞRATMAYA ÇALIŞMIYORUZ
IŞİD'İ SADECE HAVADAN YENİLGİYE UĞRATMAYA ÇALIŞMIYORUZ

IŞİD'İ SADECE HAVADAN YENİLGİYE UĞRATMAYA ÇALIŞMIYORUZ

Dün jetler Kıbrıs'tan kalkıp...

A+A-

"SURİYE'DE, IŞİD'İN GELİŞMESİNE NEDEN OLAN ZALİM DİKTATÖR ESED'DİR. ESED ÇÖZÜMÜN DEĞİL, SORUNUN BİR PARÇASIDIR"

 İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD'i sadece Irak'ta düzenlenen hava operasyonuyla yenmeyi beklemediklerini, bunun kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu söyledi.

Cameron, BBC 1'de yayınlanan "Andrew Marr" programına katılarak İngiliz Parlamentosu'nun önceki gün aldığı Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılma kararına ilişkin soruları yanıtladı.

"IŞİD'i sadece havadan yenilgiye uğratmaya çalışmıyoruz. Irak'ta askerlerin bulunması gerektiğini ancak bunların Irak askerleri, Kürt askerleri olması gerektiğine inanıyoruz" diyen Cameron, IŞİD'i zayıflatmak ve ortadan kaldırmak için geniş bir koalisyonun parçası olduklarını söyledi. Cameron, "Ancak bu örgütün bulunduğu ve büyüdüğü ülkeler kendilerine düşeni yapmadıkça bu örgüt ortadan kaldırılamaz" diye konuştu.

Suriye'deki hava operasyonuna İngiltere'nin katılma planına ilişkin Cameron, şunları kaydetti:

"Sadece Suriye'de ya da Irak'ta değil, dünyanın herhangi bir yerinde insani felaket yaşanacağını düşünürsem, parlamentoya gitmeden bunun önlenmesi için karar alınabilir. Ya da rehin alma gibi İngiltere'yi ilgilendiren ve acil alınması gereken bir karar olursa önce bu karar alınıp, sonra parlamentoya durum açıklanabilir."

Cameron, bombalar atarak sorunu çözmeyi beklemediklerini, bunun demokratik ve kapsayıcı hükümeti olan bir Irak'ı oluşturmak için kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu ifade etti.

Suriye'de de Irak'taki gibi tüm halkı temsil edecek, kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç olduğunu belirten Cameron, "Suriye'de, IŞİD'in gelişmesine neden olan zalim diktatör Esed'den, tüm halkı temsil edecek yeni bir hükümetin oluşturulması için bir geçiş sürecine ihtiyaç vardır. Esed çözümün değil, sorunun bir parçasıdır" dedi.

Bu arada İngiliz ordusunun eski komutanlarından David Richards, Sunday Times gazetesine yaptığı açıklamada, IŞİD'in sadece hava saldırılarıyla yenilgiyle uğratılamayacağını, Batılı hükümetlerin Irak ve Suriye'ye asker göndermesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın Güney Kıbrıs'taki üssünden havalanan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait iki jetin Irak üzerinde dün keşif uçuşu yaptıkları, herhangi bir noktayı vurmadıkları açıklandı.

İngiliz Parlamentosu önceki gün, Irak'ta IŞİD'e yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi 43'e karşı 524 oyla kabul etmişti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.