1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSİM TARTIŞMASI ARTARAK DEVAM EDİYOR!
İSİM TARTIŞMASI ARTARAK DEVAM EDİYOR!

İSİM TARTIŞMASI ARTARAK DEVAM EDİYOR!

Hala Sultan mı? Şeyh Nazım mı?

A+A-

MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, Haspolat’taki caminin isminin Şeyh Nazım Kıbrısi olmasını önerdi, cami yapımını ve yardımları toplayan dernek ise yardımların Hala Sultan Camii yapılacak diyerek toplandığını söyledi. İsim tartışması artarak devam ediyor.

 

Bertuğ TOPAL

Haspolat’ta Hala Sultan Külliyesi içerisinde bulunan caminin ismi için MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu’nun yaptığı “caminin ismi, Şeyh Nazım Camii olsun” önerisi bir kesimin desteğini alırken diğer bir kesim ise böyle bir değişikliğin yapılamayacağı görüşünde.

Okyay Sadıkoğlu’nun önceki gün yaptığı önerinin Havadis’te yer almasının ardından bir çok kesim Haspolat’ta inşa edilen caminin isminin Şeyh Nazım Kıbrısi Camii olmasına sıcak bakarken, bu kesimler arasında Vakıflar İdaresi’nden yöneticiler olduğu da kaydedildi.

Öte yandan Haspolat’ta Hala Sultan Külliyesi’nin inşasında başrol oynayan ve bu külliyenin oluşmasında büyük emeği bulunan Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hikmet Kaynarca ise bu durumun mümkün olmadığını açıkladı.

Kaynarca Havadis’e yaptığı açıklamada Sadıkoğlu’nun önerisinin gerçekleşemeyecek bir öneri olduğunu ifade ederek bunun nedeninin ise daha önceden külliyenin inşası için toplanan yardımlarda ve protokolde bu caminin Hala Sultan Camii olacağını ifade edildiğini söyledi. Caminin yapı için yapılan yardımların Hala Sultan Camii için yapıldığını kaydeden Kaynarca, “şimdi aniden insanlara bu cami Şeyh Nazım Kıbrısi Camii olacak diyemeyiz” dedi.

 Kaynarca: Açıklama ve öneri talihsiz

Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hikmet Kaynarca, Okyay Sadıkoğlu’nun açıklamasının ve önerisinin talihsiz bir öneri olduğunu ifade ederek açıklamanın zamansız olduğunu kaydetti.

İnşa edile caminin Hala Sultan Külliyesi içerisinde olduğunu kaydeden Kaynarca, oradaki bütün yapılarınHala Sultan ismiyle anılması gerektiğini söyledi.

“Katkılar KKTC bütçesinden çıkmadı”

Kaynarca, kendilerinin camiyi yaptırırken de Vakıflar İdaresi’nden araziyi kiralarken de ülkeye dini değerler katmak için bu icraatları yaptıklarını kaydetti.

Külliye yapımında katkıların KKTC bütçesinden çıkmadığını belirten Kaynarca, “bu yardımlar ne yardım heyetinden çıktı ne de devlet yardımlarından. Dış katkılarla yapıldı. Yarın camii bittiğinde Din İşleri Dairesi’ne devredilecek” dedi.

“Protokolde yazılı”

Kaynarca külliye inşası başlamadan protokol yapıldığını ve bu protokolde de camiinin de ismini Hala Sultan Camii olacağını yazılı olduğunu söyledi.

Kaynarca, “Yurt da yapılacak yurdun isminde de Hala Sultan geçecek. Ana isim bozulmamak kaydıyla ek isim konabilir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Öğrenci Yurdu olacak. Hala Sultan ismi yine devam edecek. Biz finansör bulurken de Türkiye’nin yardımıyla oldu. Yardımı “KKTC’de peygamberimizin halasıın adını taşına Hala Sultan Camii yapıyoruz bu nedenle yardımınızı istiyoruz” diye topladık. Siz bir değerinizi veya paranızı vakfa veriyorsanız şart koşarsınız. Bu şartlarda kullanmanız kaydıyla dersiniz. Okyay bey bu konuyu bilmediği için böyle bir açıklama yapmıştır. Şeyh Nazım bir değerdir. İsmi de en güzel yerlere layıktır ama buraya bu ismin verilmesi mümkün değil. Devletimiz başka yerler yapılırsa onlara da Şeyh Nazım Hocamızın ismi verilebilir. Başımızın tacıdır ama buraya verilebilmesi vakfi kurallara aykırı olur” ifadelerini kullandı.

Sadıkoğlu: Bu talep haklı bir talep

Haspolat’taki caminin isminin Şeyh Nazım Kıbrısi Camii olması önerisini yapan MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu ise Havadis’e yaptığı açıklamada camiye Şeyh Nazım isminin verilebilmesinin mümkün olduğunu ifade ederek bu talebin haklı bri talep olduğunu belirtti. Şeyh Nazım’ın dünya çapında tanınan biri olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, dünyada en çok tanınan Kıbrıslı Türk olduğnunu belirtti.

“Bizim zaten bir tane Hala Sultan Camii’miz var”

Sadıkoğlu, camiiye Şeyh Nazım Hoca’nın isminin verilmesinin hem vefa göstergesi hem de layığı olacağını söyledi.

Konunun böyle değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sadıkoğlu, “Bizim Güney Kıbrıs’ta Larnaka’da Hala Sultan Camii ve Tekkemiz var. Bizim malımızdır. Başka bir camiiyeHala Sultan isminin verilmesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Larnaka’daki camiinin süreç içerisinde ismin karışıklıklara sebep olacağını düşünüyorum. Bir kavram kargaşasına sebebiyet vermemek gerek” dedi.

“Kıbrıslı Türk Müslümanlar olarak talebimiz budur”

Sadıkoğlu Kıbrıslı Türk Müslümanlar olarak talep ettiklerini ifade ederek buna hakları olduğunu belirtti.

Hala Sultan Külliyesi içerisinde Şeyh Nazım Camii olmasının külliyeye zenginlik katacağını ifade eden Sadıkoğlu, külliyeye uluslararası bir boyut katacağını kaydetti.

Sadıkoğlu açıklamalarını şöyle tamamladı: BU konuda çok da destek alıyoruz. Sizin yayınınızdan sonra gerek sosyal medyadan gerek telefoniyen destek belirten çok insanımız oldu. Bu iyi niyetli bir taleptir. Bunun iyi değerlendirilmesini rica ediyorum. Şeyh Nazım ismine kimse karşı çıkmaz.”

“İlahiyat Koleji’nin ismi koyulurken Kıbrıslı Türklerle istişare edilmedi”

“İlahiyat kolejinin ismi koyulurken Kıbrıslı Türklerle istişare edilmedi. Burada biz yıllardır İslami kimlik mücadelesi veriyoruz ve emeğimiz var. En azından camii ile ilgili talebimiz var. Hem okula karşı bakışı yumuşatır hem de uluslararası değer katar.

Protokol olduğu ve değişmeyeceğini söylüyorlar bu protokol eğer kuran ayeti ise evet değişmez. Arazi Vakıflar İdaresi’nin arazisidir ne protokol yapılırsa yapılsın bu gibi şeyler istişare içerisinde yapılır. Konsensüs halinde hareket ederek büyük Kıbrıslı Türk düşünür ve ilim adamının ismini buraya verilmeli.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.