1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İŞİN SONU ÖLÜM”
“İŞİN SONU ÖLÜM”

“İŞİN SONU ÖLÜM”

İnsanların bir konu hakkında bilinçlenmesi ile o konuya teşvik edilmesi aynı şeyler değil

A+A-

 

GAÜ Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Linda Fraim’den ailelere, uyuşturucunun zararları hakkında bilinçlenmesi ve çocuklarını bilinçlendirmesi çağrısında bulundu

İnsanların bir konu hakkında bilinçlenmesi ile o konuya teşvik edilmesinin aynı şeyler olmadığını söyleyen Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor LindaFraim, özellikle son dönemlerde artan uyuşturucu kullanımı ile ilgili ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Uyuşturucu kullanımının korkunç rakamlara ulaştığını aktaran Fraim, sonuçların rakamlardan daha korkutucu olduğunun altını çizdi. Özellikle üniversite gençliğinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda çok bilinçsiz kaldığını görmesi üzerine öğretim görevlisi olduğu GAÜ’de “İnsan Cinselliğine Giriş” seçmeli dersi açtıklarını söyleyen Fraim, “Genelde şöyle bir yanılgı var; seks hakkında, uyuşturucu hakkında, intihar hakkında konuştuğun zaman sanki teşviğe yol açar gözü ile bakılıyor. Bilinçlendirmek teşvik etmez. Ama çocuğun vermiş olduğu sinyalleri aile takip etmiyorsa o ayrı bir konu. Doğru bilgiyi vermek gerekiyor çocuğa” dedi.

“ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE KURBAN KESMEYİN”
ADA TV’de Nazmi Pınar’ın sorularını yanıtlayan GAÜ Öğretim Görevlisi Psikolog Yardımcı Doçent Doktor LindaFraim’in sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Çocuklarla ilgili olarak her Kurban bayramında aynı hikaye oluyor. Kurban kesileceği yerlere çocuklar götürülüyor ve ben bunu vahşet olarak nitelendiriyorum. Çünkü kesim şekilleri doğru değil ve çocuklar bunları görüyor, etkileniyor. Hayvanın gözleri bağlı bir şekilde can çekişirken, bağırırken çocuk görüyor. Olumsuz etkileniyor. İçe kapanma oluyor. Bazılarının ilginçtir dikkatini de çekiyor. Çocukların kabusları olabiliyor. Bayramdan çıkıp hayvanlara kötü davranma günü olarak da bakılabiliyor. Uzmanlar tarafından çocukların götürülmemesi gerektiği yönünde uyarılar da yapılıyor. Hep ana haberlerde görüyoruz, boğanın kaçması, koyunun kaçması şeklinde. Bunlar sürekli medyaya yansıyor. Bunlar doğru kurallar çerçevesinde yapılmış olsa bu tarz görüntüler çıkmaz. Hayvanlar da hissediyor tüm olumsuzluğu. Madem dinen böyle bir şey gerekiyor bunun da usulen uygun olarak
yapılması gerekiyor.”

“SOSYAL MEDYAYI DOĞRU KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ”
“Sosyal medyayı bir doğru kullanım var bir yanlış kullanım var. Birçoğumuzun sosyal medyada çeşitli hesaplarımız var. Doğru bir amaçla kullanılınca yararlı olabiliyor. İnternet çıktığında mesafeler kısaldı, kullanım niyetleri değişti. Niyet çok önemli. Farklı kimliklere bürünme, yapay kimliklere bürünme, yapay özgüvenin kazandırdığı da bir gerçek. X bir insan önce kendi kimliği ile yazıyor sonra başka kimlik ismi ile yazıyor. Birisine saldırmak istiyor kendi kimliğinden saldırmaya başlayınca foyası ortaya çıkacağından farklı kimlikler kullanıyor kişiler. Bu da denetimsizlikten kaynaklanıyor. Koy bakayım aylık üyelik veya bir ücret herkes açabilecek mi o zaman? Sosyal medyayı doğru kullanmadığın takdirde bu sefer zararları hem bireye hem de karşısındakine oluyor.”

“CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR”
“Üniversite gençliği cinsel anlamda en çok aktif olan bireyler. Ve bu bireyler cinsel yolla bulaşan HIV hakkında ne biliyorlar diye araştırmam olmuştu. 2 binden fazlası HIV yani AIDS’in cinsel yolla bulaşan değil genetik geçişli bir hastalık olduğunu söyleyince burada bir problem var dedim. Durum böyle olunca insan cinselliğine giriş dersi açılması gerekiyor dedim ve Sağlık Psikoloğu olarak da bu dersi açma konusunda kendime misyon edindim. Buraya geldik geçtiğimiz yaz seçmeli ders olarak da açtık adada. Ağır bir konu. Çünkü cinsellik toplumumuzda tabudur. Yaz okuluna kalan 7 öğrencim vardı çok da keyifli geçti ders. Cinsellik evet tabu bir konu buradaki dersin amacı ve içeriğinde cinsel anatomi öğreniliyor. Maalesef gençler de bu konuda çok bilgisiz. Ve bu yüzden birçok üniversitede de bu tarz bir eğitimin olması gerekiyor. İnternette de konuyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Genelde şöyle bir yanılgı var; seks hakkında, uyuşturucu hakkında, intihar hakkında konuştuğun zaman sanki teşvike yol açar gözü ile bakılıyor. Bilinçlendirmek teşvik etmez. Ama çocuğun vermiş olduğu sinyalleri aile takip etmiyorsa o ayrı bir konu. Doğru bilgiyi vermek gerekiyor çocuğa. Bir konu hakkında konuşmak, bunu yap demek değildir.”

“GECE KULÜPLERİNDEKİ SAĞLIK DENETİMİ”
“Gece kulüplerinde sürekli sağlık denetimi yapıldığı söyleniyor ancak bu konuda da içim rahat değil. Bazı hastalıkların belirtileri hemen reaksiyon göstermez. Viral birçok hastalık hemen belirti göstermez. Taşıyıcıdır ve bir süre sonra ortaya çıkar. Her hafta kontrol edilmesi bana güvenç verici değil.”

“UYUŞTURUCUDA KORKUNÇ RAKAM”
“Uyuşturucu ile mücadele konusunda aileler bilinçli değil. Bu konuda ciddi anlamda hareket geçilmesi gerekiyor. Bonzainin gelmiş olması ve adada da çok fazla yayılmış olması çok üzücü bir şey. Ailelerden önce yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. İşin sonu ölüm. Ve çocuğuna değer veriyorsa banane deme lüksü de yok ailenin. Denetim yok okullarda. Torbacılar kılıktan kılığa girip okul önünde duruyorlar. Bonzai sadece okullarda da değil her yerde satılan bir madde haline geldi. Çok sıkı denetim gerektiriyor. Yetkililerin mutlaka acil olarak zorunlu eğitim ne yapacaklarsa,bir şekilde harekete geçmeleri gerekiyor. Rakamlar çok korkutucu, sonuçlar daha da korkutucu.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.