1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. İSKELE FESTİVALİ BAŞLADI
İSKELE FESTİVALİ BAŞLADI

İSKELE FESTİVALİ BAŞLADI

EROĞLU: “GÜZELLİKLERİ GÖRDÜKÇE DEVLET OLAMNIN NİMETLERİNİ HERKESİN DAHA İYİ ANLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

A+A-

45. Geleneksel İskele Festivali dün akşam düzenlenen törenle başladı. Festival, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

Açılış törenine, UBP Genel Başkanı İrsen Küçük ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Ecevit Meydanı’nda yer alan tören,  İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun’un 18’inci İskele Belediyesi Uluslararası Halk Dansları Festivali’ne  katılan ekiplerin temsilcileriyle birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.

Belediye Başkanı Orun’un festival ateşini yakmasının ardından, sema gösterisi yapıldı, “barış dostluk ve kardeşlik” yazılı  balonlar gökyüzüne bırakıldı, güvercin uçuruldu.

Belediye Başkanı Halil Orun ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşmalarının ardından festival kapsamında yer alan 18. İskele Belediyesi Uluslararası Halk Dansları Festivali’ne katılan  KKTC adına İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Togo, Rusya, Hindistan, Endonezya,  Türkiye ve Çek Cumhuriyeti ekipleri gösteri sundu.
Gösteri sunan konuk ekipler  ülkelerinden getirdikleri otantik hediyeleri Cumhurbaşkanı Eroğlu’na takdim ederken, Cumhurbaşkanı da ekiplere hediyeler verdi.

Festival kapsamında ayrıca İskele ve Ötüken Köy Kadın Kursu sergisi de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

Festival çeşitli etkinliklerle 7 Temmuz’a kadar sürecek.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil Orun, törenin başında yaptığı konuşmada  KKTC’nin yeni bir demokrasi sınavından geçmeye hazırlandığını belirterek, KKTC demokrasisinin bir kez daha dünyaya gösterileceği bu seçimde tüm parti ve adaylara başarı diledi.

Orun, 1968 yılında Larnaka’da Türkler arasında deniz festivali olarak başlayan ve 45’incisi düzenlenen Geleneksel İskele Festivali’nin Kıbrıs Türk sosyal yaşamındaki önemine değinerek, tarihsel sürecini anlattı.
Orun, Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında verdiği toplumsal mücadelede, gettolardaki zor koşullar içinde toplumsal moral adına kültürel ve sosyal etkinliklerle hayata tutunmayı başardığını ifade etti.

Rumların kurdukları silahlı barikatlara aldırmayan Kıbrıs Türk halkının festivale akın ederek sahip çıktığını söyleyen Orun, Larnaka Deniz Festivali’nin gerçek anlamda bir efsane olduğunu söyledi.

Orun, İskele Festivali’nin sevgi meşalesine dönüşerek ve uluslararası boyut kazanarak medeniyetler buluşmasına olanak sağladığını söyledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, güzellikleri gördükçe devlet olmanın nimetlerini herkesin daha iyi anladığını düşündüğünü belirterek,  “Devlet demek, özgürlük demektir, devlet demek her alanda  özgürce icraat yapmak demektir. Bu gibi festivallerle değişik ülkelerden insanları konuk etmek demektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Barış Harekatı’nın yarattığı coğrafyada kurulan devletin varlığının devamı için uğraş verdiklerini, her geçen gün yeni güzelliklerle KKTC’nin kendini dış dünyaya gösterdiğini söyledi.
Kültürel etkinliklerin KKTC Devleti için önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Halklar  kültürleriyle vardır. KKTC halkının  kendi kültürünü festivallerle  ve zaman zaman da uluslararası festivallerle sergilemekte olduğunu  gördüğümüz zaman işte KKTC diyoruz” şeklinde konuştu.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.