1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSKELE LİMANINDA ÜZÜCÜ GÖRÜNTÜ
İSKELE LİMANINDA ÜZÜCÜ GÖRÜNTÜ

İSKELE LİMANINDA ÜZÜCÜ GÖRÜNTÜ

Kıyıya vuran kaplumbağalar görenleri üzdü.

A+A-

Bugün İskele Limanında kıyıya vuran 2 ölü kaplumbağa görenleri üzdü. Ölüm nedeni henüz belirlenemeyen kaplumbağalarda herhangi bir yara izi bulunmuyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sahile vuran kaplumbağaların ölüm nedenlerinin ana sebeplerinin başında ise balıkçı ağlarına takılarak nefessiz kalmalarının geldiğini vurgulayan Ergene, bu canlıların her ne kadar su altında uzun süre kalsalar da mutlaka nefes almaları için su yüzüne çıkmaları gerektiğini kaydetti.

Ergene, sahilde bu tarz canlıları görenlerin kendilerine haber verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Yaptığımız araştırmalarda ölüm olaylarının, yüzde 90'ında deniz kaplumbağalarının herhangi bir darbe almadığı ancak boğulmadan kaynaklandığını gördük. Bu dönem kaplumbağaların çiftleşme dönemidir ve bu nedenle kıyılara yakın bölgelere gelmektedirler.

Çiftleşme esnasında balıkçı teknelerinin denize attığı uzun metrajlı ağalara takılıyorlar ve bu ağdan bir daha kurtulamayarak nefessiz kalıp ölüyorlar. Yani çiftleşip neslini sürdürmek isterken diğer taraftan balıkçı ağlarına takılmaları yaşamlarının sonu oluyor. Burada balıkçılarımıza büyük görevler düşüyor, ağlarına kaplumbağaların takıldığını hissettiklerinde onların ağdan kurtulmasına yardımcı olmaları gerekiyor.''

Sahile vuran ölü deniz kaplumbağalarının eldivensiz ve korunaksız kesinlikle tutulmaması gerektiğini de dile getiren Ergene, "Kaplumbağalar sahile şişmiş olarak vururlar. Bu esnada çeşitli enfeksiyonlar edinmiş olabilirler. Vatandaşlarımız kesinlikle eldivensiz tutmamalıdırlar. Çıplak elle tutulduğunda enfeksiyon riski olabilir" diye konuştu.

kaplumbaga1-001.jpg

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.