1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSKELE SAHİLİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!
İSKELE SAHİLİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!

İSKELE SAHİLİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!

Site Sakinleri Dışında Denize Girilemez

A+A-

İskele Kalecik sahilinde denize 20 metre kala, özel lüks ev ve rezidansların yer aldığı betonarme inşaatlar hızla ilerliyor. İskele Kalecik sahilinde iki şirketin, Caesar Beach ve Four Vision Development şirketlerinin deniz kenarında yaptığı beton inşaatlar adeta sahili katletti.

Haluk DOĞANDOR

İskele Kalecik sahilinde denize 20 metre kala, özel lüks ev ve rezidansların yer aldığı betonarme inşaatlar hızla ilerliyor. İskele Kalecik sahilinde iki şirketin, Caesar Beach ve Four Vision Development şirketlerinin deniz kenarında yaptığı beton inşaatlar adeta sahili katletti. Dalgalara neredeyse 20 metre kala beton yapılar kumsalın üzerine oturtuldu. İnşa edilen lüks rezidansların havuzları denize doğru uzanıyor. Halkın denize girme alanları inşaatlar sayesinde yok edildi.

ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ OLUMSUZ YAZISI GÖNDERDİ Mİ?

KKTC Anayasası'nın ilgili 38. Maddesinde yer alan 4 fıkraya aykırı yapılara nasıl izin verildiği merak ediliyor. Elde edinilen bilgilere göre Şehir Planlama Dairesi'nin bu yapıların denize bu kadar yakın yapılamayacağına dair olumsuz görüş verdiği ve yıkılması gerektiğine ilişkin yazısının İskele Belediyesi'ne gönderildiği ancak Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu'nun 'böyle bir belge yok' dediği öğrenildi.

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ KARŞI MI ÇIKTI

Yine elde edinilen başka bir bilgiye göre Çevre Koruma Dairesi Gazimağusa Şubesi'nin, sahilin bu derece işgal edilmesi karşısında karşı bir yazı yazarak İskele Belediyesi'ni uyardığı iddiası ortaya atıldı.

SİTE SAKİNLERİ DIŞINDA DENİZE GİRİLEMEZ

Özellikle Caesar Beach çalışanları, haftasonu kumsalda denize girmeye gelen halkı uyararak, 'burada denize giremezsiniz, bu sahil site sakinlerine aittir' demesi, bölgede tepki çekmeye başladı. Sahilden uzaklaştırılan vatandaşlar ise, 'Bu sahiller Anayasa Maddesine göre koruma altına alınmıştır ve hiç bir şekilde insanların denize girmesi engellenemez diye tepki göstermesine rağmen sahilden uzaklaştırıldılar.

ŞİRKET TÜM GÖRÜŞLERİ ALDI, İZNİ VERDİM

Bölgenin bağlı olduğu İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, inşaat izninin verilmesi konusunda, şirketin izin konusunda tüm ilgili dairelerde görüş aldığını aktardı ve “Ben belediye başkanı olarak bu görüşler doğrultusunda inşaat izni verdim” diye kendisini savundu.

İLGİLİ DOSYAYA YARIN BAKABİLİRİM

Haberimizi yayına hazırlarken de telefonla görüştüğümüz Başkan Hasan Sadıkoğlu'na, Şehir Planlama Dairesi'nin olumlu görüş vermediğini hatta yasaya aykırı yapılan sahildeki bu konutlar için 'yıkım kararı verdiği' yazısı gönderdiğini illettik. Başkan Sadıkoğlu, 'Ben şu anda önemli bir toplantı ve açılışa gidiyorum, bu konuyla ilgili belgelerin bulunduğu dosyaya yarın bakabilirim” dedi.

AYNI ŞİRKETİN YILLAR ÖNCE BÖYLE BİR PROJESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Bu olaydan yaklaşık 6 sene öncesinde de aynı yerde yine aynı İsrailli şirketin, deniz sahilinde kumsal alan üzerine yapmak istediği konutlar Anayasa'nın aynı ilgili maddesine takılmış ve zamanın İçişleri Bakanlığı müsteşarı Hasan İslamoğlu ile Şehir Planlama Dairesi Müdürü Hasan Baltacıgil'in olay yerine bizzat gelip incelemesi sonrasında Şehircilik Dairesi'nden inşaat onayı alamamış ilgili proje iptal edilmişti.

ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ'NİN YAZISI GÖZARDI MI EDİLDİ

Bu inşaatlar öncesine göre denize daha yakın ve Anayasaya göre daha sakıncalı olmasına rağmen bu yapılara nasıl izin verildiği merak ediliyor. İnşaatlar ile ilgili yapılan bir başka iddia ise, Anayasa'nın ilgili maddesine aykırılık yaratan inşaatlara Şehir Planlama Dairesi'nden itiraz yapıldığı ama Başkan Hasan Sadıkoğlu'nun bu olayı göz ardı ettiği öne sürüldü.

Kaynak: Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.