1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSKELE’DE DENİZE GİRMEK SAKINCALI
İSKELE’DE DENİZE GİRMEK SAKINCALI

İSKELE’DE DENİZE GİRMEK SAKINCALI

Kalecik’teki AKSA’ya gemiden yakıt ikmali yapılırken meydana gelen sızıntı nedeniyle mağduriyet yaşayan turistik tesis ve yatırım sahipleri hukuk yoluna başvuruyor

A+A-

İskele sahilleri tarihinin en büyük çevre felaketini yaşıyor. 15 Temmuz gece yarısı AKSA elektrik santraline yakıt getiren Kaptanoğlu gemisinden yakıt ikmali yapılırken 100 ton civarında fueloil denize karıştı.

Olayın üzerinden 20 gün geçmesine rağmen bir kısım akaryakıt denizden toplansa da hala karaya vuran akaryakıt kıyıları siyah katrana bulanmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi de yaptığı açıklama da Larnaka sahillerinde görülen ve AKSA’dan geldiği iddia edilen akaryakıt artıklarının temizlenmesine çalışıldığını belirtti.

TURİZM YARA ALDI
Yaşanan bu petrol felaketinde en büyük zararı da turistik işletmeler gördü. İskele sahillerinin petrole bulanmasının basın ve sosyal medyada yer alması sonucu bazı işletmelerde rezervasyon iptalleri yaşandığı iddia edildi.

Bu sahillerde tatilini yapan yabancılar da siyaha bulanan kıyıların resmini çekerek Avrupa’daki vatandaşları ile paylaşması sonucu ciddi anlamda propaganda yapılmış oldu. Her ne kadar Türkiye’den gelen ekiplerin çalışmaları devam etse de denizin rüzgarın da etkisiyle akaryakıtı kusmaya devam ettiği ve her gün bir başka bölgede yeni kirlilikler görüldüğü saptanıyor.

HUKUK MÜCADELESİ
İskele Kalecik bölgesinde 2006 yılından başlamak üzere ciddi yatırımlara imza atan turizm şirketi Elen Properties’in halen faal olan tesislerin yanı sıra, devam eden ve önümüzdeki aylarda ve gelecek 2014 yılında yeni yatırımların temelinin atılacağı projelerde şimdiden yara aldı.

Son derece lüks residans tarzı yapıların daha bitmeden yapılan satışlarında iptallerin yaşanması şirket yöneticilerini endişelendirdi. Şirketin hukuk bürosunun bu olayın meydana gelmesinde etken olan ve ihmali görülen şirkete hukuk mücadelesine hazırlandığı öğrenildi.

SAHİL SİYAHA BOYANDI
Şirketin Kalecikte faal tesislerinden Sun Rise’in denizden su arıtarak tatlı su elde ettiği arıtma tesisi de bu olaydan sonra arızalandı. Deniz suyu ile birlikte gelen fueloil sisteme zarar vererek devre dışı kalmasına neden oldu.

Tesislere gelen turistler hemen önlerindeki denizden faydalanamadıkları için mahrum kaldı. Zira AKSA’ya bir burun ötesi mesafede olan tesislerin önündeki kumsal akaryakıtın denize boşalmasının ardından siyaha boyandı. Kumsalda denize girmenin olanaksız olduğu bölgeye her gün yeni akaryakıt artıklarının geldiği tespiti yapıldı.

Uzmanlara göre daha denizin içinde kümelenmiş fueloil olduğu devamlı yer değiştirerek hava şartlarına göre kıyıya vurmasının an meselesi olduğu belirtiliyor.

SİGORTA ZARARLARI ÖDEYECEK
AKSA şirketi ile yapılan temasta şirketin kazalara karşı sigortalı olduğu, sigorta kapsamında çevre ve zarar gören 3. Şahıslara tazminat ödeme maddesi olduğu belge ile ispatlanması halinde gerekli zararın tazmin edilebileceği söylendi.

DENİZE GİRİŞLER YASAKLANSIN
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden (KTTB) yapılan açıklamada ise İskele sahillerinin derhal insan kullanımına kapanması gerektiğinin altı çizildi.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı’na büyük görev düştüğünü belirten KTTB, denize girilen yerlere zararları ve etkileri konusunda uyarı tabelaları konulması gerektiğini belirtti.

Özellikle hamile kadınların, 7 yaş altı çocuk ve yaşlıların değil denize girmek sahil kenarında dahi dolaşmalarının sakıncalı olduğuna dikkat çeken KTTB uyarılarını sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı’nın denizden alınan numunelerle ilgili ölçü kabul edilen Florida örneğinin Dünya sağlık örgütü normları ile uyuşmadığını ifade eden KTTB kontrol ve ölçümlerin haftanın beş günü titizlikle yapılmasını ve çıkan sonuçların halkla paylaşılmasının önemine dikkat çekti. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin bugün saat 13:00 ‘da Tabipleri Birliği salonunda yapacağı basın açıklamasıyla halkı bilgilendireceği öğrenildi.

Star Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.