1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSKELE'DE KİRLİ OYUN!
İSKELE'DE KİRLİ OYUN!

İSKELE'DE KİRLİ OYUN!

Sondaj var izin yok!

A+A-

İskele Kalecik bölgesinde geçtiğimiz hafta bir sondaj şirketinin, bölgeye gelerek, turistik tesislere çok yakın ve bölgede eğitim sektöründe hizmet vermek üzere inşası devam eden bir üniversiteye yakın olarak sondaj çalışmaları yapması tedirginlik yarattı.

Kim adına araştırma yaptığı netlik kazanamayan sondaj araştırma şirketine daha sonra devletin Jeoloji Müdürlüğü’nün sahip çıkması şaşkınlık yarattı.

OLAY NASIL GELİŞTİ

Geo Design Mühendislik & Zemin ve Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Ltd. isimli şirket İskele Kalecik bölgesine araçlarını göndermek suretiyle toprak etüdü yapmaya başladı.

POLİS OLAYA EL KOYDU

Devlete ait bu arazide bu araçları gören bölge sakinleri de kazı yapılan bölgeye giderek, şirketin çalışmalarını yakından inceledi ve polisi arayarak şikayet etti. Polisin bölgeye gelmesiyle telaşlanan şirket çalışanları, polisin kendilerinden istediği, izin, onay veya çalışma belgesini gösteremedi.

ŞİRKET BÖLGEYİ TERK ETTİ

İskele Polisi’nin konuyu İskele Kaymakamlığı ile paylaşmasının ardından, bölgede jeolojik etüt ve araştırma yapan bu şirketin elinde böyle bir çalışma yapması için resmi bir yazı olmadığından dolayı, polis tarafından bölgeyi terk etmesi istendi. Şirket, birkaç gün yaptığı çalışmaların ardından araçlarını toplayarak bölgeyi terk etti.

AYNI FİLM TEKRAR MI EDİLİYOR?

Bölgede yapılan bu çalışmanın, bölge halkını rahatsız etmesiyle konu Star Kıbrıs’a iletildi. Star Kıbrıs ekipleri konu hakkında çalışma başlattı. Daha önce de bölgede aynı yer hakkında, zamanın hükümeti tarafından alçı taşı ocağı için izin verilmişti. Bölgede büyük infial uyandıran ve çevrecilerin büyük eylemlerine yol açan çalışmaların izni, ÇED raporu olmadığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

SÖZDE ARAŞTIRMAYI DAİRE İSTEMİŞ

Star Kıbrıs tarafından yapılan araştırmada, Geo Design isimli firma ile telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Firma sahibi E.B isimli kişiyle yapılan görüşmede tüm ısrarlarımıza rağmen, devlete ait arazide yapılan bu çalışmayı kimin finanse ettiği açıklanmadı. Oysa aynı gün Jeoloji ve Maden Dairesi yetkilisi ile yapılan telefon görüşmesinde araştırmayı dairenin istediği ve dairenin yetkisiyle yapıldığı teyit edilmişti.

MUAMMA GİBİ AÇIKLAMA

Star Kıbrıs ekibinin yaptığı araştırmada kafaları meşgul eden ve cevabı bulunamayan sorular içerisinde kalan, “şirket neden kendisini devletin tuttuğunu söylemedi” yanıtı şirket tarafından teyit edilemedi.?
Eğer gerçekten bu şirketi devlet tuttuysa neden şirketin eline resmi bir evrak vermedi?

Bu şirket polisin gelmesi ve izin sorması sonrasında bölgeyi neden terk etti?
Bölgede yetkili merci olan İskele Kaymakamlığı’nın neden bu olay hakkında bilgisi yok?

Olay gerçekten Jeoloji Maden Dairesi’nin yetkisindeyse, bu kazı ve araştırma neden gizlilik içerisinde yürütülüyor?

ARAŞTIRMAYI YAPTIRAN DEVLET Mİ YOKSA ÖZEL BİR ŞİRKET Mİ?

Star Kıbrıs’a gelen ihbarlar içinde, olayın gerçek failinin ülkenin tanınmış bir firmanın kolu olan inşaat şirketinin, o bölgeyi kiralamak ve bölgede bulunan alçı taşı madenini, kendisinin sahip olduğu taş işleme sanayi şirketlerinde değerlendirmek olduğu iddia edildi.

VERİLEN BİR İZİN VEYA VERİLECEK BİR İZİN YOK

Jeoloji ve Maden Dairesi yetkilisiyle görüşen Star Kıbrıs muhabiri yetkiliden şu cevabı aldı; “Araştırmayı biz istedik, bölgemizde bulunan madenler hakkında rutin bir araştırmadır. Burası hakkında bir izin vermedik ve verilecek bir iznimiz yoktur.”

AYNI FİLM TEKRAR MI EDİLİYOR?

Aynı bölgede UBP hükümeti tarafından bundan 6 yıl önce 21 Eylül 2011 tarihinde, bölgede bulunan alçı taşı yataklarının işletilmesi için onay verilmişti.
2011 tarihinde işbaşında bulunan UBP İrsen Küçük hükümeti, Jeoloji ve Maden Dairesi’nin bağlı bulunduğu Tarım Bakanlığı tarafından böyle izin verme sonrasında, izin Bakanlar Kurulu kararıyla yasal hale getirilmişti.

BÖLGE SAKİNLERİ EYLEM DÜZENLEMİŞTİ

O tarihte bölgede yerleşim birimlerinde oturan aralarında yabancıların da bulunduğu çok sayıda vatandaş yaptıkları eylemlerle, zamanın hükümetini onay verdiği gerekçesiyle protesto etmiş, böyle bir kirliliğe izin vermeyeceklerini söylemişti.

OLAY MECLİSE BİLE YANSIMIŞTI

İskele Kalecik bölgesinde 2011 tarihinde UBP’li yandaşa verilen bu alçı taşı ocağı işletme izninin Cumhuriyet Meclisi’nde de sert ve hararetli tartışmaları olmuştu. TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, mecliste yaptığı konuşmalarda İrsen Küçük Hükümeti’ni ve Bakan Nazım Çavuşoğlu’nu sert sözlerle eleştirmişti.

GENÇLER PROTESTO ETTİ

Olay mecliste cereyan ederken, alçı taşı ocağı açılacak bölgeye gelen İskele TDP Gençlik Örgütü ve bölge sakinleri, pankart açarak “Çevre Katliamına hayır” şeklinde sloganlar atarak hükümeti protesto eyleminde bulunmuştu.

ÇED RAPORU ALINMADI

Olayın duyulması, bölge halkının tepkileri, Kıbrıs Çevre Platformu’nun açıklamaları, Cumhuriyet Meclisi’ndeki tartışmaların ülke çapında geniş yankı bulmasının ardından, yapılan araştırma sonrasında da İrsen Küçük Hükümeti’nin verdiği onayın ardından şirketin “ÇED” raporu olmadığı gerekçesiyle, yine aynı hükümet verilen onayı bakanlar Kurulu ile iptal etmişti.

AYNI OYUN TEKRAR MI EDİLİYOR?

Star Kıbrıs gazetesi olarak aşağıdaki sorulara cevap arıyoruz
Şirket yetki belgesiz ve onaysız nasıl araştırma yapıyor?
İskele Kaymakamlığı ve polisin neden bilgisi yok? Neden bilgilendirilmediler?
Bu şirketin yaptığı yetkisiz sondaj sonrası herhangi bir cezai müeyyidesi olacak mı_
Gerçekten bu sondajı devlet mi istedi yoksa işin arkasında (L) ismiyle başlayan bir inşaat şirketi mi var?

Aynı bölgede yine İrsen Küçük Başbakanlığındaki UBP Hükümeti izin vermiş sonra iptal etmişti.

Ne kadar tesadüf yine UBP Hükümeti ve yine aynı Tarım Bakanı görevde ve yine aynı yer “Alçı Taşı Ocağı” söz konusu

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.