1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSKELE’DE SAĞLIK ÇİLESİ
İSKELE’DE SAĞLIK ÇİLESİ

İSKELE’DE SAĞLIK ÇİLESİ

İskele’deki sağlık ocağı vatandaşa yeterli hizmet veremiyor…

A+A-

7 bin 900 nüfuslu İskele İlçesi’nde yaklaşık bir milyon TL harcanarak tamamlanan İskele Sağlık Ocağı’nda, özellikle geceleri ne doktor, ne de hemşire bulmak mümkün değil. Acil bir durumda hastalar ambulansla Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne taşınıyor.


İskele Sağlık Ocağı’nda 8 yatak kapasitesi bulunuyor. Bunun yanında laboratuar, kardiyo, röntgen odaları da mevcut. Ancak bu odaların içi boş… Gerekli cihaz ve doktor henüz yok.

İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun “7 bin 900 nüfuslu İskele’nin dışında Karpaz’dan da gelip bu sağlık ocağında hizmet alanlar var. Ama gelin görün ki gündüz bir doktor, bazen 60-70 hastaya bakmak zorunda kalıyor” dedi.
 
İskele, ilçe olmasına rağmen halen daha düzenli bir sağlık hizmetine kavuşamadı. İskele’nin yeni Sağlık Ocağı binası yaklaşık bir milyon TL'ye tamamlandı. Ancak, bölge insanının çilesi bitmedi. Mesai saatleri içinde sağlık ocağında sadece bir nöbetçinin dışında ne doktor, ne de hemşire bulmak mümkün değil.
 
Gece bir iğne yapınmak isteyen vatandaşlar maalesef Gazimağusa’ya gitmek zorunda kalıyorlar. Sağlık Ocağı’nda mesai dışında hizmet veren tek bir ambulans ekibi var. Bölgede olan trafik kazaları ve diğer vakalara ilk müdahale 112’den geliyor. İskele Sağlık Ocağı’nda gece doktor ve hemşire olmadığı için, bölgede meydana gelen kazalardaki kazazedeler, 112 Acil tarafından alınıp Gazimağusa’ya götürülüyor. Bu da 7 bin 900 nüfuslu İskele İlçesi’ni ve tüm Karpaz bölgesini sağlıkta yeterince hizmet alamamaya mahkûm ediyor. 

“Bütçeye bu kadar mı külfet”
Vatandaşlar, son zamanlarda çoğalan trafik kazalarına dikkat çekerek, sağlık ocağında sadece bir nöbetçi doktor ve hemşire bulundurulmasının belki de ölümlerin önüne geçmeye yeteceğini söylüyor. Hükümete çağrı yapan vatandaşlar “Bir nöbetçi doktor ve hemşire almak bütçeye bu kadar külfet olur mu” diye soruyor. 

Orun: “Bu konu beni çok üzüyor”
“Maalesef bu konu beni çok üzüyor. 7 bin 900 nüfuslu İskele’nin dışında Karpaz’dan da gelip bu sağlık ocağında hizmet alanlar var. Ama gelin görün ki gündüz bir doktor, bazen 60-70 hastaya bakmak zorunda kalıyor.
 
Nöbetçi doktorun olmaması çok büyük bir sorun. Bu sağlık ocağında 8 yatak kapasitesi var. Bunun yanında laboratuar, kardiyo, röntgen odaları mevcuttur. Fakat bu odaların içi boştur. Gerekli cihaz ve doktor henüz yok. Vatandaşlarımız cerrahi müdahaleler için Gazimağusa’ya gitmek zorunda kalıyor. Mesai bitiminden sonra acil vakalar dahi Gazimağusa’ya gitmek zorundalar. Gece olan acil  müdahalelere 112 ambulans ekibi, sadece vatandaşları alıp Gazimağusa’ya götürerek yardımcı olabiliyor. Bölgemiz için acil, yarı zamanlı dahi olsa bir doktor ve bir hemşireye ihtiyacımız vardır.”
 
İskeleliler ne dedi?

Mehmet Züğürt:
“1974 yılında geldiğimizde burada derme çatma bir sağlık ocağımız vardı. Yıllarca bu sağlık ocağının içinde doktor yoktu. Daha sonra bağıra çağıra yeni bir sağlık ocağına kavuştuk. Fakat her şey binayla olmuyor. Şu anda bu binanın eski binadan hiçbir farkı yok. Çünkü hiçbir hastamıza yardımcı olunamıyor. İçinde gece hiç doktor yok. Bir iğne yaptırmak için Gazimağusa’ya gidiyoruz. Hastanede gece ne hemşire ne de doktor var. Orda sadece ambulans şoförü var. O da bölgede olan trafik kazalarını Gazimağusa’ya götürmek için bekliyor. Bunun dışında bir de bekçi var. Doktorun olmaması içler acısı bir durum. Doğum odası var ama, kadın veya doğum uzmanı maalesef yok. Biz ilçe olmamıza rağmen bu yokluklarla uğraşmaktayız. Biz nasıl bir ilçeyiz! Daha ne kadar bu çileyi çekeceğiz? Seçtiğimiz milletvekilleri niçin seçildi? Bölge sorunlarına el atsınlar. En büyük sorun sağlıktır. Buradan tüm milletvekillerine çağrı yapıyorum. Renk önemli, fakat sağlığın rengi olamaz. Onun için tüm İskele milletvekillerine sesleniyorum bu işe el atmalıdırlar.” 

Vedat Allahkerim: 
“1998’den beri ilçe olan İskele ne acıdır ki halen daha doğru dürüst sağlık hizmeti alamamaktadır. Bugün İskele ve bölge halkı tüm sağlık hizmetlerini Gazimağusa’dan karşılama yönüne gitmektedir. Halen bugün devlet hastanesi tam teşekküllü açılmamakla birlikte, 2013 yılında yenilenen sağlık ocağımız tam kapasite ile hizmet verememektedir. Buna rağmen vatandaşlar, mesai bitiminden sonra, bir iğne dahi yapınmak için Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kalmaktadırlar. Burada, bir tek İskele Belediye Başkanı Halil Orun dışında hiçbir devlet yetkilisinden hizmet alamıyoruz. Bu İskelemize yapılan en büyük haksızlıktır diye düşünüyorum. Buradan tüm İskele milletvekillerine çağrı yapıyorum. Siyasetin rengi olur ama sağlığın rengi olmaz. Herkes elini taşın altına koysun.”

Mustafa Gülcan (Larnaka Gençler Birliği Kulüp Başkanı): 
“Bizim istediğimiz 24 saat ilk müdahalenin yapılabilmesi. Kazalarda zaman faktörü çok önemli olduğu için, yani trafik kazaları gibi veya bölgemizden inşaat, tarım gibi işlerle uğraşanların çok olması nedeniyle ilk yardımın önemi çok büyük. Bu yüzden İskele Sağlık Ocağı’nda bir doktor ve bir hemşirenin 24 saat görev yapmasını istiyoruz. Ben kulüp başkanı olduğumdan dolayı, sporcularımıza gece antrenman yaptırmaya korkuyoruz. Hafta sonu oynadığımız karşılaşmalarda yaralanan futbolcularımızı Gazimağusa’ya göndermek zorunda kalıyoruz. Bu da bize bir işkence oluyor. Buradan herkese çağrı yapıyorum. Sağlık önemli bir konudur. Sesimizi duyun.”
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.