1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞKENCE SONUCU ÖLDÜĞÜ İDDİALARI VE YAŞANAN SKANDAL!
İŞKENCE SONUCU ÖLDÜĞÜ İDDİALARI VE YAŞANAN SKANDAL!

İŞKENCE SONUCU ÖLDÜĞÜ İDDİALARI VE YAŞANAN SKANDAL!

Askerliği esnasında gördüğü işkence sonucu öldüğü iddia edilen genç;

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta askerliğini yaptığı sırada konulduğu disiplin koğuşunda gördüğü işkenceler nedeniyle hayatını kaybettiği önü sürülen Uğur Kantar davasında hukuk skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Sanıkların avukatlığını yapan ve askeri mahkemenin verdiği görevsizlik kararını temyiz ettirdiği için dosyanın içinden çıkılmaz hale gelmesinde etkili olan Avukat Atila Oğuzoğlu’nun, ‘yetkisinin olmadığı’ ortaya çıktı. Ankara Barosu, askeri mahkemeye gönderdiği yazıda 2007 yılında Oğuzoğlu’nun kaydının silindiğini bildirdi.

Er Uğur Kantar, askerliğini yaptığı sırada iddiaya göre aldığı disiplin cezası nedeniyle, disko olarak bilinen disiplin koğuşuna konuldu. Terhisine 2 hafta kala dövülen, susuz bırakılan ve kelepçeli şekilde güneşin altında bekletilen Kantar, gördüğü ağır işkenceler nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 2.5 aylık yaşam savaşının ardından 12 Ekim 2011 tarihinde hayatını kaybetti. Disiplin koğuşunda gardiyan olarak görev yapan, Er Ayhan Arslan, Çavuş Fırat Keser hakkında ‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence’ suçundan, sanıklardan Recep Tekin hakkında ‘beş kez kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralamak’, Cezaevi Müdürü Ayhan Şentürk hakkında ise ‘İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açıldı. Dosyada mahkeme mahkeme dolaştı. Hangi mahkemenin yetkili olduğu belirlenemediği için 3 yıldır sanıklar bir türlü hâkim karşına çıkarılmadı. Dava dosyasında yaşanan ‘son skandal’ ise Ankara Barosu’nun askeri mahkemeye yazdığı yazıyla ortaya çıktı.

Türkiye ’de kaydı yok

Tutuklu sanıklar Ayhan Arsan ve Fırat Keser’in avukatlığını üstlenen Atila Oğuzoğlu’nun Türkiye Barolar Birliği’ndea kaydının bulunmadığını ortaya çıktı.

23 Eylül 2013 tarihinde bu yana yapılan duruşmalar katılmayan ve yapılan tebligatların geri dönmesi üzerine askeri mahkeme, Ankara Barosu’na yazı yazarak avukat Oğuzoğlu’nun adresini sordu. Ankara Barosu da mahkemeye gönderdiği yazıda, Oğuz’un 2007 yılında baro kaydının silindiğini bildirdi. KKTC yabancı bir ülke statüsünde olması ve burada bulunan askeri mahkemenin, Türk hukukuna tabi olması nedeniyle, bu mahkemelerde görev yapacak avukatların Türkiye’de bir baroya kayıtlı olması da gerekiyor. Ancak Oğuzoğlu’nun sadece Girne Barosu’nda kaydı görünüyor. Avukat Oğuz iki yıl boyunca davaya girme hakkı olmadığı halde duruşmalarda görev yapmış.

Kantar Ailesi’nin avukatı Teoman Özkan, “Avukat olmayan bir kişinin yaptığı temyiz başvurusu dosyayı içinden çıkılmaz hale getirdi” dedi.

Radikal Gazatesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.