1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İSKOÇYA’DA KARAR GÜNÜ
İSKOÇYA’DA KARAR GÜNÜ

İSKOÇYA’DA KARAR GÜNÜ

307 yıllık birliktelik sona mı erecek

A+A-

 

İskoçlar, Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmama kararı için bugün sandık başına gidiyor.

"İskoçya bağımsız bir devlet olmalı mı?" sorusuna yanıt verilecek olan referandumda "Evet" oyu çıkması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'la 307 yıllık birlikteliği sona erecek.

Son kamuoyu yoklamaları "hayır" oylarının ivme kazandığına işaret ediyor. En son yapılan anketlere göre “Hayır” yüzde 52, “Evet” yüzde 48. Referandum sonucunu, sayısı 600 bini bulan kararsızların tayin etmesi bekleniyor.

İskoçya ve İngiltere, 1707'de imzalanan bir anlaşma ile Birleşik Krallık çatısı altında bir araya geldi. İskoçya'da 1997'de yapılan referandumda, halkın büyük çoğunluğu geniş kapsamlı yetkilere sahip bir İskoç parlamentosu kurulması yönünde oy kullandı.

1999'da İskoç parlamentosuna ilk seçimler yapıldı. 2004'te yeni parlamento binası inşa edildi.

2011'de İskoç Milliyetçi Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağladı. Partinin lideri Alex Salmond'ın ilk vaatlerinden biri bağımsızlık referandumuydu.

SONUÇLAR YARIN SABAH

4 milyon 200 binden fazla seçmenin bulunduğu İskoçya’da oy kullanmak için, toplam seçmenin yüzde 97’si kayıt yaptırdı.

Gece saat 22.00'ye kadar sürecek olan oy işlemi toplam 2 bin 608 oy kullanma merkezinde gerçekleşecek. Sayılacak oylar arasında mektup yolu ile kullanılacak olan 789 binden fazla oy da var. Bu sayı, bugüne kadar posta yolu ile kullanılan en yüksek oy sayısı. Sonuçların ise yarın sabah belli olması bekleniyor.

Ülkede bazı çevreler ise İskoçya'nın Birleşik Krallık'la 307 yıllık birlikteliğinin son bulması halinde Başbakan David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini söylüyor.

Birleşik Krallık'ta, aksi yönde bir karar alınmadıkça genel seçimler 7 Mayıs 2015'te yapılacak.

SON MANEVRA

İngiltere'nin iktidardaki koalisyon ortakları muhafazakarlar ve liberaller ile ana muhalefetteki İşçi Partisi İskoçya bağımsızlık referandumu öncesi ortak bildiri kaleme aldı ve "Büyük Britanya'da kalırsanız daha fazla özerklik alacaksınız" sözünü verdi.

Muhafazakar parti lideri Başbakan David Cameron'un yanı sıra koalisyon ortağı Liberal Parti lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın imzasını taşıyan bildiri İskoçya'nın Daily Record gazetesinin baş sayfasında 'Söz' başlığıyla yer aldı.

Üç ana bölümden oluşan bildiride "İskoçya'nın Büyük Britanya'nın bir parçası olarak kalmaya karar vermesi durumunda, İskoçya parlamentosuna daha fazla yetki verilecek" deniyor.

Yeni yetkilerin devredilmesi için somut tarihlerin de belirleneceği ifade ediliyor.

'KAYNAKLAR ADİL PAYLAŞILACAK'

İkinci bölümde ise "Büyük Britanya'nın kaynaklarının tüm halklar tarafından hakkaniyetli biçimde paylaşılması sağlanacak" deniyor.

İskoçya'da bağımsızlık yanlılarının en önemli iddialarından birisi İskoçya'nın enerji kaynaklarından İskoçların değil İngilizlerin faydalandığı yönündeydi.

Bildirinin son bölümünde ise Ulusal Sağlık Sistemi'nde İskoçya'nın yerine vurgu yapılıyor ve "Sağlık sisteminin finansmanı konusunda son sözü İskoçya parlamentosu söyleyecek" deniyor.

İngiltere'nin eski başbakanlarından İskoç Gordon Brown da geçtiğimiz hafta benzer özerklik haklarının İskoçya'ya verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Brown, referandum kampanyasının başından bu yana İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmasını destekliyordu.

'PANİK HALİNDELER'

Bağımsızlıktan yana olanlar ise hiçbir özerklik vaadinin tam bağımsızlıktan daha fazla yetkiyi kapsayamayacağını söylüyor.

İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) oluşturduğu hükümetin başkanı Alex Salmond, Westminster partilerinin referanduma sayılı günler kala yaptığı girişimlerin 'boşuna' olduğunu ifade ediyor ve "Son dakika manevralarına girişmeleri ne kadar paniklemiş olduklarının bir göstergesi" diyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.