1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞLER DAHA KÖTÜ...
İŞLER DAHA KÖTÜ...

İŞLER DAHA KÖTÜ...

İşler daha kötü

A+A-

İşler daha kötü

Yeni yıl yaklaşmasına rağmen, satışlarda bir canlanma olmadığını belirten Gazimağusa esnafı dert yandı:

Yeniyıl yaklaşmasına rağmen, işlerinde bir artış olmadığını söyleyen Gazimağusa suriçi ve Salamis yolu esnafı, satışların her yıl daha da aşağılara düştüğünü belirtti..

Dövizin yükselmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesin çarşıya olumsuz bir yönde yansıdığını belirten esnaf, her yıl Aralık ayı başından itibaren, yılbaşı alışverişi dolayısı ile satışlarda canlanma gözlemlenirken son yıllarda bu canlılığı göremediklerini söyledi. Hükümetin 13’üncü maaşları ödemesi halinde satışların kısmen canlanabileceğini umut eden gazimağusa esnafı “ama eskisinden daha iyi olmayacağı kesin”diyor.

Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi?

Yıldıran Özgü:

“Bizim sektörde sezonluk ürünler talep edildiği dönemlerde, satışlarımızda ufak bir canlanma olur. Bunun haricinde genelde işlerimiz durgundur. En büyük dezavantajımız yerli halkın alım gücünün sürekli olarak düşmesidir. Çok büyük iş yerlerine karşı, küçük esnafı koruyacak hiçbir önlem maalesef yok. Küçük esnaf ileride vahşi kapitalizmin hışmına uğrayıp çok büyük bir çıkmaza girecektir.”

Ruhsan Ziya:

“Yılbaşına yönelik bir canlanma vardır ancak, genellikle bu canlanma son hafta daha da artmaktadır. 7 yıldır Salamis yolu üzerinde faaliyet gösteriyoruz. En fazla yılbaşı sezonları yoğun oluyoruz. Geçmişe kıyasla satışlarımızda bir düşüş vardır. Dövizin yükselmesine bağlı olarak insanların alım gücünün düşmesi satışlarımıza olumsuz yönde etki etmektedir.”

Filiz Argüden:

“Yılbaşına yönelik satışlarımızda bir canlanma gözlemlemiş değilim. Genellikle son hafta bir yoğunluk oluyor ancak, şunu söyleyebilirim ki, bu yıl en kötü dönemimizi yaşıyoruz. Sadece biz değil, piyasanın da durumu gözlemlediğim kadarıyla çok kötü.”

Erkan İpekçioğlu:

“Henüz bir canlılık hissetmiş değiliz. Yılbaşı için özel çeşitlerimizi mağazamıza getirttik ve halkımızı dükkanımıza bekliyoruz. 2016 yılı inşallah tüm halkımıza huzur ve barış getirir. Tüm esnaf arkadaşlarıma bereketli bir yıl geçirmesini temenni ediyorum.”

Güven Başarır:

“Henüz yılbaşına yönelik gözle görülür bir canlılık yok. 13. maaşların ödenmesinden sonra bir canlılık bekliyoruz. Şu anda satışlarımız piyasanın durumuna göre fena değildir. Yoğunluk genelde yılbaşına bir-iki gün kala olur ondan sonra da zaten işlerde tamamen bir durgunluk başlar.”

Yusuf Yenidoğanay:

“Yıllardır vurguladığımız esas konu, yurtdışından memlekete gelen turist sayısının çok düşük bir kısmı Mağusa suriçi bölgesinde alışverişe yöneliyor. Bana göre, memleketin ihtiyacı olan en önemli şey ticari reformlardır; bu da gelen turistin kalitesi ve esnafa sağlanabilecek kolaylıklar ile olabilir. Umarım gereken ticari reformlar her yönü ile gerçekleşir.”

Celal Yeşilada:

“Yılbaşı yaklaştı ancak herhangi bir canlanma yok. Bütün beklenti 13. maaşların ödenmesi. Genellikle yılbaşına doğru son hafta bir canlanma gözlemekteyiz ancak, eski yılbaşı dönemlerimizdeki satışlarımızdan eser yoktur. Bu da tamamen ekonomik krize bağlı bir durumdur.”

Yılmaz Parlan:

“Derinya kapısı açılmadığı ve çözüm olmadığı sürece ticaret yapmamız mümkün değildir. Ticaret belirsizliği ve güvensizliği sevmez. Ticaretin en büyük düşmanı halkın kaygılarını dikkate almamak ve demokrasinin olmayışıdır. Yeni ekonomik paket yolda. Maliye bakanımız Birikim Özgür, üstü kapalı olarak, “paket imzalanmaz ise, bazı hak ve maaşlar traşlanacak” diye bir açıklama yaptı. Bu ortamda mı ticaret yapacağız? Esnaf olarak, çözüm üretmeyen siyasilerden bıktık artık.

Kasım Uluçaylı:

“Genel olarak piyasada büyük bir iş düşüklüğü vardır. Ben, Lefkara ve ipek kozası ve Kıbrıs’a özgü el sanatları işleri sattığımdan dolayı, yılbaşlarında hediye açısından satışlarımın artacağını umuyorum. Hatta, zam yerine ürünlerimde indirime gittim. Dövizden ötürü esnaf büyük oranda etkilendi. Halkın alım gücü azaldı. Yeni yılın çok hareketli olacağına inanmıyorum ama yine de umudumu yitirmiyorum.”

Necip Lefkoşa:

“Kale kapısı girişinde bir park yeri oluşturulur ve otobüsler turistleri kale kapısına yakın indirirse, Mağusa suriçi bölgesinde işler canlanır. Aksi taktirde buradaki esnafın hali duman. Yılbaşı yaklaşmasına rağmen çarşımızdan yaprak kımıldamadı.”

Foto: necip Lefkoşa, kasım uluçaylı, celal Yeşilada, Yusuf yenidoğanay, güven başarır, erkan İpekçioğlu, filiz Argüden, ruhsan ziya, yıldıran özgü, erbay dikmen, tahir kasap, genel.

Tahir Kasap:

“Ay başından itibaren yoğunluk başladı. Genelde yılbaşına doğru, son hafta daha fazla yoğunluk gözlemliyoruz. Genel olarak değerlendirecek olursak bizim satışlarımız iyi durumdadır. Bunun nedeni ise bizim insanımız yemeden içmeden kısar ancak, giyiminden vazgeçmez. Genel olarak sezon geçişlerinde bir durgunluk gözlemliyoruz. Bu dönem haricinde satışlarımız iyi durumdadır.”

Erbay Dikmen:

“İşlerimiz genel olarak iyi durumdadır. Yılbaşına son 2-3 gün kala yoğunluk yaşıyoruz. Piyasa durgundur. 11 yıldır Salamis yolu üzerinde faaliyet gösteriyoruz. Bundan 5 yıl kadar önce buraları daha canlıydı. Şimdi o dönemki işin %20’sini ancak yapabiliyoruz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.