1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞLER DİBE VURDU
İŞLER DİBE VURDU

İŞLER DİBE VURDU

Suriçi esnafı, uzun zamandır işlerinin kötü gittiğini söyleyerek, devletin önlem alması çağrısını yineledi

A+A-

Gazimağusa Suriçi esnafı, ekonomik kriz ve dövizlerdeki artış nedenleriyle alım gücü düşen vatandaşların alışverişten vazgeçtiğini söyleyerek, devletin bir an önce önlem alması gerektiğine dikkat çekti.

Esnaf, dört gözle bekledikleri özel günlerde dahi artık satış yapılamadığını, çarşıda eski sevinçlerin yaşanmadığını belirterek, “Bütçesi kısıtlı olan vatandaş, çarşıya inemiyor. Piyasa durgun. Esnafın işleri dibe vurdu” dediler.

Adeta isyan eden esnaf, günlerce siftah yapamadığından, dükkan kirası ve elektrik faturasını ödeyemediğinden yakındı.

Bazı dükkan sahipleri, ülkedeki tüm sorunların gelip Kıbrıs sorununa dayandığını ve sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret ederek, yetkililerin dikkatini bu yöne çevirmesini istedi.

Ne dediler?... Ne dediler?...Ne dediler?... Ne dediler?...
 
Yılmaz Parlan (Bazar 2000)
 
“Esnaf bitmiş durumda. Sanayi Odası, Ticaret Odası ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası sorunlara eğilmiyor. Çözüm için uğraş vermiyor. Rekabet Yasası çalıştırılmıyor. Anti-dumping, Anti-tekel yasası yok! Bunların olmadığı bir ülkede ticaret de mümkün değil.

Birçoğumuz, turistten umut bekliyor. Ancak, bir ülkenin kalitesi ne ise, o ülkeye gelen misafirin kalitesi de odur. Bu acı bir gerçektir. Ülkeye teşvik primiyle turist geliyor, milyon gelse ne yazar. Gelen turist otelden dışarıya çıkmıyor. Çıkan da 20 Euro’dan fazla harcamıyor!

Çözüm, barışa bağlı. Maraş’ı yasal sahiplerine versinler! Kıbrıs sorununu çözsünler! Kıbrıs sorunu çözümlenince, ülkedeki tüm sorunlar çözülecek. Aksi halde bu sorunlar bitmeyecek! Hayalet şehir Maraş’ın utancıyla daha fazla yaşamak istemiyoruz! Başka çözüm yolu yok!”

Muhamed Barlas (Barlas Takı)


“Çarşı çok kötü. Bir haftadır siftah yapmadık. Çok kötü günler geçiriyoruz. 1990’dan beridir Karpaz’daydım, işler azdı. Umutla Mağusa’ya geldim ancak büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Dipkarpaz Şırnak gibiydi, burası da Afrika… Kale içi ölmüş! İncin top oynar. Döviz aldı başını gidiyor. Ekonomi iyiye gideceğine, kötüye gidiyor. Esnafa destek yok! Böyle giderse tek tek kepenk indireceğiz.”

Sultan Serin (Berçağ Kuyumculuk)

“2014’e çok kötü başladık. Her geçen yıl bir sonraki yılı aratıyor. Her yeni yıla ya da her yeni aya umutla başlıyoruz, sonu kötü oluyor. İnsanlar önlerini görmekte zorlanıyor. Esnaf, iş yapamamaktan, vatandaş ise alım gücü düştüğünden şikayetçi, perişan ve mutsuz. Benzini, tüp gazı her seferinde zamlı alıyoruz. Başka ülkelerde hükümet halk için çaba sarf ediyor. Bizde ise tam tersi, hükümet, vatandaşın cebinden ne kadar alabilirim? diye, uğraş veriyor. Hal böyleyken, vatandaş ne yapsın? Nasıl çarşıya insin?”

Hülya Sergenç (Yağmur Konfeksiyon)

“2014 benim için çok iyi bir yıl başlangıcı oldu. İşlerim, Allaha çok şükür iyi. Kazancım, yün ve el örgüleri satışından. Güney Kıbrıs’tan çok müşterim var. Çarşıdaki diğer arkadaşlarımın işler durgun, ancak benim iyi. Az bulunan ürünler sattığım için avantajlıyım. Yün ve el örgüsü işlerin yanı sıra dükkanda, insanların alım gücüne göre ürünler satıyorum.”

Sibel Uluçaylı (Lefkara İpek Kozası İşi)

“Önemli günlerde dahi çarşıda hareketlilik yok. Piyasa çok durgun, iş yok. Canlandırılması için adımlar atılmalı. Çarşı öldü, canlılık yok. İnsanlar, belirsizlikten dolayı şaşkın. Vatandaş ya da ülkeye gelen turist çarşıya gezmek için çıkıyor. Harcayacakları para kısıtlı. Döviz tırmanışta, devlet ciddi adımlar atmalı. Aksi halde tüm toplumu çok karanlık günler bekler.”

Fatoş Pekünlü (Paradise)
“Canlılık yok. Çarşı, uzun zamandır böyle. Günlerdir siftah yapamadım. Dövizin yükselmesine karşın, ürün fiyatlarımızı aşağıya çektik ancak yine iş yok. Kaleiçi esnafı, adeta kan ağlıyor. Sesimizi duyan yok. Piyasanın hareketlendirilmesi için çareler üretilmesi şart. Üretilmezse, daha da zor günler yaşayacağız. Esnaf, tek tek kapatacak.”

Muzaffer Kızcı (Saydam)

“Turist olmazsa, hepimiz kepenkleri indirmiştik. Yerli halkın günden güne alım gücü düşüyor. Çarşıya çıkamamakta haklı. Turist gelmezse, satış da yok. İnsanlara AVM’lerden alışveriş yapmak daha cazip geliyor. Çarşıda insan yok! Gelenler de yalnızca fiyat sorup çıkıyor. Çarşının canlandırılması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.”

Doğan Celal (Doğan Kuyumculuk)

“Karamsarlığa kapılmamak gerek. İşler, geçmiş yıllara oranla düşük ancak umutlu olmamız şart. Özel günlere özel kampanyalar yapıyoruz. Atasay’ın Türkiye’de yaptığı kampanyayı da biz de uygulayacağız. Atasay’dan ürün alana, yanında pırlantalı saat hediye edeceğiz.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.