1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞLEYECEĞİNİZ KADAR GÜBRE DÖKÜN
İŞLEYECEĞİNİZ KADAR GÜBRE DÖKÜN

İŞLEYECEĞİNİZ KADAR GÜBRE DÖKÜN

Çevre Dairesi Müdürü Aktolgalı, önceki akşam Lefkoşa ve Gönyeli’yi kokuya boğan gübreler konusunda çiftçilere tavsiyede bulundu

A+A-

Ahmet VAMIK

Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, başkent Lefkoşa ve Gönyeli’yi önceki akşam kötü kokuya boğan tavuk gübresinin doğaya zararlı bir atık olmadığı ve yasanın da bunu öngördüğünü belirterek, bu nedenle Yenikent ile Alayköy arasındaki arazilere tavuk gübresi döken çiftçilerle ilgili herhangi bir cezai işlem yapılamayacağını açıkladı.

Tarlalara taze gübre serildiği için etrafa koku yayıldığını belirten Aktolgalı, çiftçilere bu yönde önerilerde bulunarak doğru uygulamanın nasıl olması gerektiğini anlattı.

Aktolgalı, çiftçilerin bu gübrelerin hepsini birden değil, döküldüğü gün toprağa işleyebilecekleri kadarını tarlaya dökmeleri gerektiğini vurguladı.

Fazla yığın yapılacaksa yığının üzerinin sera naylonu ile örtülmesi gerektiğini söyleyen Aktolgalı, özellikle batıdan rüzgârın sert estiği akşamüzeri saatlerinde bu işlemin yapılmasının tüm Gönyeli ve Lefkoşa’yı kötü kokuya maruz bırakacağını, bu nedenle bu saatlerin tercih edilmemesi gerektiğini de ifade etti.

Taze gübrenin verimli olmadığını kaydeden Aktolgalı, “esas verim, kurutulmuş, olgunlaşmış, yani halk arasında yanık gübreden alınır. Gübrenin ideal kullanım şekli ise, üzerinin sera naylonu ile örtülerek güneşte kurutulmasının ardından kullanılmasıdır. Bu şekilde verimliliği çok daha fazladır” şeklinde tavsiyede bulundu.

“Gün boyu çalışma yaptık”

Çevre Koruma Dairesi ekiplerinin kötü kokunun kaynağını tespit etmek amacıyla önceki gün öğleden sonra ve dün gün boyunca çalışmalar yürüttüğünü belirten Abdullah Aktolgalı, arazileri gezerek incelemelerde bulunduklarını dile getirdi.

Tarlalara dökülen maddenin insan dışkısı, plastik atık, moloz gibi doğaya zararlı maddeler olmadığını ifade eden Aktolgalı, geçtiğimiz yıl bu dönemlerde yine aynı sıkıntıların yaşandığını ifade etti.

Tavuk gübresi, doğaya zararlı bir atık olmadığı için tarlalara bu gübreleri döken çiftçilere bir ceza uygulanmadığını ve yasanın da bunu öngördüğünü belirten Aktolgalı, “Bu gübreler organiktir ve toprağa herhangi bir zararı yoktur. Ben yıllarca veteriner hekimlik yaptım. Emin olun ki bu tavuk gübresi kimyasal gübrelerden çok daha sağlıklıdır” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.