1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSMİ KİMİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ?
İSMİ KİMİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ?

İSMİ KİMİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ?

“Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesi için talimat..."

A+A-

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Arşiv Müdürü Mustafa Kemal Kasapoğlu’nun Kıbrıslı Türk gazetecilerin bulunduğu Ankara’da gerçekleşen bir toplantıda, “Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesi için Türkiye’den bu yönde talimat geldi” şeklindeki açıklamasına, Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ve Kumarcılar Hanı’nın sahibi Aziz Kent’ten tepki geldi.

 

Turizm Bakanı Ataoğlu: Bakanlığımızın bilgisinde yoktur. Bu yönde bize herhangi bir müracaat gelmedi. Kendi kafamıza göre, Aziz Bey’e sormadan böyle bir talebimiz zaten olamaz. Her şeyden önce orada bir isim değişikliği yapabilir miyiz diye imzaladığımız protokole bakmamız gerekir. Bu konuda her isteyen istediğini yapamaz

 

Kumarcılar Hanı’nın yüzde 75 hissesine sahip olan, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Fahri Başkanı, eski turizmcilerden Aziz Kent de, Kumarcılar Hanı’nın koçanlı malı olduğunu ve bu yönde yapılan açıklamalara şiddetle karşı çıktığını vurgulayarak, “Benim malım üzerinde isim değişikliği yapma hakları olamaz. Ne yaptıklarını, ne söylediklerini bilmiyorlar. Vakıflar gitsin Surlariçi’ndeki yıkık binalarla ilgilensin” diye konuştu

 

KITSAB Eski Başkanı Tolun da: Bilinçsizce yapılan bir açıklama. Orası tarihten beri Kumarcılar Hanı’dır. Özel bir mülktür. Özel bir mülkün adını değiştiremezler. Birileri bu isimden neden rahatsızlık duyuyor anlam veremiyorum

 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Arşiv Müdürü Kasapoğlu ise: Biz sadece Osmanlıca belgelerden çıkan sonucu ortaya koyduk. Osmanlı döneminde tutulan kayıtlar vardır. Bu belgelerde Kumarcılar diye yazmıyor. Biz önerimizi yapıyoruz, bunu kabul etmek yetkililere kalmıştır. Ayrıca bu öneri Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden gelmedi

 

Deniz ABİDİN

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter ve Kıbrıs Turizm Acenteleri Birliği heyetinin Ankara’da Kıbrıslı Türk gazetecilerin de katılımıyla düzenlediği toplantıda "Vakıf Şehir: Lefkoşa" tur programının tanıtımının yapıldığı sırada, Lefkoşa’daki Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesi gündeme geldi. 

Toplantıda bulunan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Arşiv Müdürü Mustafa Kemal Kasapoğlu’nun, konuşması sırasında Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesinin gündemde olduğunu söylemesi, bu konuyla ilgili yapılan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. 

Konu üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kasapoğlu, Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesi için Türkiye’den bu yönde talimat geldiğini söylediği belirtildi. 

 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Arşiv Müdürü Kasapoğlu: Osmanlıca belgelerde ‘Kumarcılar’ yazmıyor

Ankara’daki toplantıda söyledikleriyle ilgili bilgi almak için ulaştığımız Kıbrıs Vakıflar İdaresi Arşiv Müdürü Mustafa Kemal Kasapoğlu, Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesi için çıkan belgeler ışığında öneride bulunduklarını ifade ederek, “Biz önerimizi yapıyoruz, bunu kabul etmek yetkililere kalmıştır” dedi. Kasapoğlu, Vakıflar İdaresi’nin elinde bulunan Osmanlıca belgeler

olduğuna atıfta bulunarak, ortaya çıkan sonucu paylaşma gereği duyduğunu söyledi. 

Eski eserler ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda raporlar yazdığını anlatan Kasapoğlu, önerinin Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden gelmediğini kaydetti. 

Kasapoğlu, “Biz sadece Osmanlıca belgelerden çıkan sonucu ortaya koyduk. Osmanlı döneminde tutulan kayıtlar vardır. Bu belgelerde Kumarcılar diye yazmıyor” diye konuştu. 

 

Turizm Bakanı Ataoğlu: Bakanlığımızın bilgisinde yoktur

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ise Kumarcılar Hanı’nın adının değiştirileceği yönünde çıkan haberlerle ilgili gün boyu telefonlar aldığını, ilk kez Yeni Bakış aracılığıyla bu konuya açıklık getirmek istediğini belirtti. 

Ataoğlu, geçtiğimiz gün Ankara’da tanıtımı yapılan "Vakıf Şehir: Lefkoşa" tur programının güzel bir hareket olduğunu belirterek, bu yönde atılacak olan adımın iyi sonuçlar doğuracağını belirtti. Ataoğlu, Kumarcılar Hanı’nın isminin değişmesine yönelik yapılan açıklama ile "Vakıf Şehir: Lefkoşa" tur programı hakkında ise bakanlığın hiçbir bilgisi olmadığını belirtti. “Olaya müdahil değiliz” diyen Bakan Ataoğlu, Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesiyle ilgili ne toplantıdan önce ne de sonrasında bir bilgisinin olmadığını kaydetti.

 

“Böyle bir çalışma ya da öneride bulunmadık”

Fikri Ataoğlu, Kumarcılar Hanı’nın Aziz Kent’e ait olduğunu belirterek, bu yeri Turizm Bakanlığı olarak yıllar önce başlayan ve bugüne kadar gelen işlemi devam ettirmekte olduklarını kaydetti. Ataoğlu, Kumarcılar Hanı’nın adının değişmesine yönelik bir çalışma ya da bir öneride bulunmadıklarını ifade ederek, bu konuda herhangi bir müracaatın da olmadığını söyledi. 

 

“Her isteyen istediğini yapamaz”

“Biz kendi kafamıza göre, Aziz Bey’e sormadan böyle bir talebimiz zaten olamaz. Her şeyden önce orada bir isim değişikliği yapabilir miyiz diye önce imzaladığımız protokole bakmamız gerekir” diyen Ataoğlu, “Bu konuda her isteyen istediğini yapamaz” dedi. 

Bakan Ataoğlu, “Vakıflar İdaresi bu konuda çalışmaya başlamadan önce keşke bizimle birlikte hareket etseydi” diye konuştu. 

 

“Herhangi bir müracaat yoktur”

“Kumarcılar Hanı’nın adının değiştirilmesine yönelik Türkiye’de size bu konuda bir talimat geldi mi?” sorusuna karşılık ise Ataoğlu, “Hayır kesinlikle yoktur. Bu konuda Bakanlığımızda herhangi bir müracaat dahi yoktur” yanıtını verdi. 

 

Turizmci Aziz Kent: Kumarcılar Hanı için 35 senemi verdim

Kumarcılar Hanı’nın yüzde 75 hissesine sahip olan, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Fahri Başkanı, eski turizmcilerden Aziz Kent de Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, Kumarcılar Hanı’nın koçanlı malı olduğunu, bu yönde yapılan açıklamalara şiddetle karşı çıktığını söyledi. 

Kent, 8 ülkeyi dolaşarak hisseleri toparladığını anımsatarak, Kumarcılar Hanı için 35 senesini verdiğini belirtti. Kent, son restorasyonunda TC hükümetinin yazılımları olduğunu belirterek, Kumarcılar Hanı’nın adının 50 yıldır aynı olduğunu kaydetti. 

 

“Benim malım üzerinde isim değişikliği yapma hakları olamaz”

Kent, başkasının malı üzerinde isim değiştirmenin veya bunu istememenin kimsenin hakkı olmadığını belirterek, Han konusunda hükümetle birlikte 10 yıllığına çalıştırdığını söyledi. Kent, daha önce de bu yönde açıklama yaptığını, turizme daha iyi hitap eder diye adının Kumarcılar Hanı olarak kalacağını ifade ettiğini belirterek, İngilizce ve Rumca isimlerine uyması açısından da bunu böyle istediğini, buradaki esas amacın turizm olduğunu kaydetti. 

 

“Gayem turizmi Asma altında geliştirmektir”

Kent, şöyle devam etti, “Malın sahibine sormadan, fikrini almadan Ankara’ya gidilerek böyle bir açıklama yapmayı kabalık olarak değerlendiriyorum. Her şeyin ismi 1500 sene evvel başkaydı. O zaman başka, şimdiki zaman başkadır. Benim gayem turizmi Asma altında geliştirmektir. Bunu yapabilmek için 35 yılımı verdim. 

Bu süre zarfında binlerce engelle karşılaştım. Çekicilik yaratmak adına uğraşıyoruz. 

Kumarcılar Hanı’nın isminin değişmesine yönelik bir teklif gelmesi durumunda yanıtım değişmez. İsim değişikliğini kabul etmiyorum.”

 

“Vakıflar İdaresi Surlariçi’ndeki yıkık binalara baksın”

“Orası benim malımdır, kimsenin orada hakkı yoktur” diyen Kent, yıllar önce Ada’da Kıbrıs Türk turizmini başlattığını, Vakıflar İdaresi’nin ise işinin Surlariçi’nde bulunan yıkık binalarla ilgilenmek olduğunu söyledi. Aziz Kent, “Yıkık binaları nasıl restore edecekler ona baksınlar” diyerek, Kumarcılar Hanı’ndaki yüzde 75 hissenin şahısına ait, yüzde 25 hissenin ise merhum Behzat Azizbeyli’nin ailesinden olan dört kişide olduğunu kaydetti. 

 

“Kumarcılar Hanı’na gözlerini diktiler”

Kent, şöyle devam etti, “Özel ve başkası adına olan bir mülkün adını neye dayanarak değiştirmek için belge inceleniyor?

 Bugüne kadar bu ülkede neyi doğru yaptık ki? Bana bile sormadan nasıl açıklama yapıp, konuşabiliyorlar anlam veremiyorum. 

Kumarcılar Hanı’nı daha iyi işletebilmek için çareler arıyorum. 

Gaye turizmciliktir. Ben bunu yaptım, başardım. Bunlar yapılmış bir şeyin üstüne gözlerini diktiler. Buna hakları yoktur. Ne yaptıklarını, ne söylediklerini de bilmezler. 

Fikir alma yoluna gitsinler, orada daha nasıl güzel işler yapabiliriz gelsinler birlikte bunları konuşalım.” 

 

KITSAB Eski Başkanı Tolun: Bilinçsizce yapılan bir açıklama 

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Yönetim Kurulu Üyesi, Eski Başkan Orhan Tolun da Kumarcılar Hanı’nın, vakıflara değil de özel bir şahsa ait olduğunu söyledi. Tolun, özel bir mülkün adının nasıl değiştirileceğini sorarak, Kumarcılar Hanı’nın çok büyük bir bölümünün hissesinin Aziz Kent’te olduğunu kaydetti. Tolun, özel mülklerin isminin değiştirilmesinin kişiye kalmış bir durum olduğuna vurgu yaparak, Vakıflar İdaresi’nin böylesi bir açıklamayı bilinçsizce yaptığını kaydetti. 

 

“Orası tarihten beri Kumarcılar Hanı’dır”

Tolun, “Orası özel bir mülktür. Orası tarihi boyunca Kumarcılar Hanı’dır. Kumarcılar Hanı olduğunda insanları çok mu rahatsız ediyor? Yıllardır orası Asma altı olarak da isimlendirildi. Çünkü önünde bir asma ağacı vardı. Kumarcılar Hanı çalışmaz haldeyken ve etrafındaki dükkanlar çalışırken, oradaki kahvehane Asma altı olarak uzun yıllar faaliyet gösterdi. Şimdi bu kadar yıllık Asma altı’nın ya da Kumarcılar Hanı’nın adı mı değiştirilmek isteniyor?”

Orhan Tolun, bu konunun daha önce de tartışıldığını anımsatarak, birilerinin bu isimden neden rahatsızlık duyduklarına anlam veremediğini söyledi. 

Tolun, “Orada zamanında kumar oynanmışsa ve adı oradan gelerek Kumarcılar Hanı dahi olmuşsa bu ne fark eder?” diye sorarak, “Belki de yıllar önce orayı çalıştıran adamın lakabıydı” dedi. 

 

“Aspendos’un ismi mi değiştirildi?”

Tolun, “Aspendos Antik Kenti’nin ismi mi değiştirildi? Efes Harabeleri’nin adı mı değiştirildi? Burada da Kumarcılar Hanı’nın adını değiştirmek istemek neyin aklına hizmettir, anlamıyorum” diye konuştu.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.