1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İSPANYA KARIŞTI
İSPANYA KARIŞTI

İSPANYA KARIŞTI

Müdahale sırasında yaralananların sayısı 337'ye çıktı.

A+A-

İspanya'daki referanduma müdahale! Sandıklara el koymaya başladılar!

İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi, oy kullanılmak için hazırlık yapılan merkezlere baskınlar yapılıyor. Müdahale sırasında yaralananların sayısı 337'ye çıktı.

İspanyol polisi ve jandarması yasa dışı olduğu  açıklanmasına rağmen Katalonya'da bölgesel yönetimin yapmak istediği bağımsızlık  referandumuna müdahale etti. İspanya İçişleri Bakanlığı oy sandığı ve pusulalarına el koyulmaya başlandığını açıkladı.

Katalonya Özerk Yönetiminde oy verilmesi için hazırlanan merkezlere   İspanyol polisi ve jandarması baskınlar yaptı, bağımsızlık yanlılarının sivil  direnişini kırarak, sandıklara ve oy pusulalarına el koydu.

1234.jpeg

İspanya İçişleri Bakanlığı, yasa dışı bağımsızlık referandumuna izin  vermediklerini ve tüm oy pusulalarına ve sandıklara el koymaya başladıklarını  açıkladı.

Baskın düzenlenen merkezlerden biri de Katalonya Özerk Yönetimi  Başkanı Carles Puigdemont'in oyunu kullanacağı Girona kentindeki belediyeye ait  spor salonu oldu.

Buraya gelen yaklaşık 80 jandarma, kapı önünde barikat kuran  bağımsızlık yanlılarını dağıtarak, salonun kontrolünü ele geçirdi. Bağımsızlık yanlısı gruplarla jandarma arasında arbede yaşandığı  görüldü.

KATALONYA SÖZCÜSÜ: 337 KİŞİ YARALANDI

İspanyol polis ve jandarmasının Katalonya'daki  bağımsızlık referandumuna müdahalesinde 337 kişinin yaralandığı bildirildi.

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, gazetecilere İspanyol  güvenlik güçlerinin müdahalesine ilişkin bilgi verdi. Müdahale sırasında 337  kişinin yaralandığını söyleyen Turull, bunlardan bazılarının durumunun ciddi  olduğunu ifade etti.

referandum-01-10.jpg

Bu arada, merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerinin büyük şehirlerin  yanı sıra daha küçük yerleşim yerlerindeki oy verme işlemlerine de müdahale  ederek, oy pusulası ve sandıkları almaya başladığı kaydedildi.

Ancak müdahaleye rağmen Katalonya'da bazı yerlerde oy kullanma işlemi devam ediyor.

"İSTEMEDİĞİMİZ ŞEYLERİ YAPMAK DURUMUNDA KALDIK"

İspanyol hükümetinin Katalonya Valisi Enric Millo,  Katalonya özerk bölgesinde yasa dışı olduğu açıklanmasına rağmen  gerçekleştirilmek istenen bağsımsızlık referandumuna müdahale ile ilgili olarak,  "İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık." dedi.

İspanyol polisi ve jandarmasının oy verme merkezlerine yaptığı  müdahale devam ederken, Millo gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hiçbir şekilde Katalonlara yönelik bir müdahale yapmadıklarını  söyleyen Millo, "Zaten yasa dışı olan bir referandumu engellemek için seçim  masaları, sandıklar ve oy pusulalarına müdahale ediyoruz. İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Barselona ve Gironi kentlerinde bağımsızlık yanlıları ile güvenlik güçleri arasında yaşanan olaylarda yaralananlar olduğu bildirildi.

İSPANYA  HÜKÜMETİ: REFERANDUM TAMAMEN GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ

İspanya hükümeti, polis ve jandarmanın müdahale ettiği  Katalonya'daki bağımsızlık referandumunun tamamen geçerliliğini yitirdiğini  bildirdi.

Katalonya'daki birçok oy kullanma merkezine operasyon düzenleyen  İspanyol jandarma ve ulusal polisi, sandık ve oy pusulası gibi malzemelere el  koyup okullardan ayrılmaya başladı.

Güvenlik güçlerinin sadece sert direniş olması halinde bağımsızlık  yanlılarına müdahale ettikleri görüldü. Buna rağmen Katalonya genelindeki  müdahalelerde çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Müdahalenin ardından konuşan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü  Jordi Turull, yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf  içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını ifade etti. Katalanların  herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini söyleyen  Turull,  İspanyol güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen oy kullanma  merkezlerinin halen yüzde 73'ünün açık olduğunu iddia etti.

Ancak İspanya resmi haber ajansı EFE'nin hükümet kaynaklarına  dayandığı haberinde, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilen  referandum girişiminin, jandarma ve polisin müdahalesiyle tamamen geçerliliğini  yitirdiği, evlerde basılan oy pusulalarının kabul edilmesini öngören yeni  sistemin de hiçbir karşılığının olmadığı ifade edildi.

Bu arada Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, müdahale  nedeniyle oyunu daha önce açıklanan Girona kentinin Sant Julia de Ramis  ilçesindeki  bir belediye spor salonu yerine başka bir yerde kullanmak zorunda  kaldı. Puigdemont, güvenlik güçlerinin ayrılmasının ardından belediye spor salonundaki oy verme merkezini de ziyaret etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.