1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İSRAİL MECLİSİ KNESSET ÖNÜNDE ARBEDE
İSRAİL MECLİSİ KNESSET ÖNÜNDE ARBEDE

İSRAİL MECLİSİ KNESSET ÖNÜNDE ARBEDE

İsrail polisi, Knesset önünde sığınmacılara yönelik yasaları protesto eden Afrikalılara müdahale etti.

A+A-

İSRAİL POLİSİ, MECLİS ÖNÜNDE SIĞINMACILARA YÖNELİK YASALARI PROTESTO EDEN AFRİKALILALARA MÜDAHALE ETTİ

BAŞBAKAN NETANYAHU, "KANUN, KANUNDUR" DEĞERLENDİRMESİNDE BULUNDU

İsrail polisi, Knesset önünde sığınmacılara yönelik yasaları protesto eden Afrikalılara müdahale etti.

Çoğu Müslüman olan ve İsrail'e yasadışı yollardan giriş yapan 200 kadar Afrikalı sığınmacıya, Kudüs'teki başbakanlık binası önünde başlattıkları hükümet karşıtı gösterilerde, İsrail Meclisi Knesset önünde polis tarafından müdahalede bulunuldu.

İsrail polisi tarafından ülkenin farklı yerlerinde yakalanarak geldikleri ülkelere gönderilmek üzere bekletildikleri Beer Sheba şehrindeki Holon kampından kaçtıktan sonra iki gün boyunca yürüyerek Kudüs'e gelen göstericilerin eylemi yaklaşık 4 saat sürdü.

Hükümetten kendilerine iltica hakkı vermesini isteyen eylemciler, "Biz, sığınmacıyız", "Biz, mülteciyiz", "Tehlikeli değiliz, tehlikedeyiz" yazılı dövizler taşıyan eylemcilerin tamamının Afrikalı olduğu ve çoğunluğunun Eritre, Sudan pasaportu taşıdığı belirtildi.

Otobüslere binmemeleri halinde gözaltına alınacakları yönündeki uyarıları dikkate almayan sığınmacılar, yolu kapatma girişiminde bulunmaları üzerine polis tarafından zor kullanılarak araçlara bindirildi.

Gösteride sığınmacılara destek veren 100 kadar insan hakları aktivistinin de polislere ağlayarak, "Kendinizden utanmalısınız", "Sizin dedelerinizi de böyle sürüklemişlerdi" diye bağırmaları dikkati çekti. Göstericiler, otobüslere bindirilmelerinin ardından kaçtıkları kampa götürüldü.

"KANUN, KANUNDUR"

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sınır muhafız alayının kuruluşunun 60. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada, ülkeye yasa dışı sızmaları sınırda kurdukları dikenli bariyerlerle önlediklerine dikkati çekerek, kaçak girişleri önleyecek kanunun yürürlükte kalacağını ifade etti.

"Sınırlarımızı korumada kararlıyız, yasaları uygulamada kararlıyız" diyen Netanyahu, "Kanun, kanundur ve doğal olarak herkes için geçerlidir. Özel alıkoyma tesisine transfer edilenler ya orada kalırlar ya da kendi ülkelerine geri dönerler" değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Sözleşmesi'ne göre, sığınma taleplerini ayrı ayrı değerlendirip incelemesi zorunluluğuna rağmen İsrail, bir politika olarak bunu yapmıyor.

Net sayısı bilinmemekle beraber yasadışı yollardan ülkeye giriş yapmış 60 bin kadar Afrikalı göçmen olduğu tahmin ediliyor. Tel Aviv ve Hayfa'da çokça rastlanan göçmenler, ağırlıklı olarak geceleri parklarda uyuyup, gündüzleri de düşük ücretle fiziksel güce dayalı işlerde çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Mecliste geçen hafta çıkarılan ve ülkeye kaçak göçmen girişini engellemeye yönelik yasa, açık gözaltı tesisinde bulunanların 48 saat bölgeden ayrı kalmaları halinde tutuklanmalarına izin veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.