1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞSİZ KADINLARA MÜJDE...
İŞSİZ KADINLARA MÜJDE...

İŞSİZ KADINLARA MÜJDE...

İşsiz kadınlara müjde...

A+A-

 

Ülkenin başlıca sorunlardan biri olan işsizliğin, kadınlarda başı çektiği görülüyor. Çalışma Dairesi’ne yapılan toplam 1246 iş müracaatının, 574’ünün erkekler, 672’sinin ise kadınlar tarafından yapıldığı bildiriliyor.

Detay-Rana Sarro Özadalı

Çalışma Dairesi’nin son yayınlanan faaliyet raporuna göre, “Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği”nden yararlanmak amacıyla yapılan müracaatların dağılımında da yine kadınların başı çektiği görülüyor. Toplam 261 müracaatın 121’inin erkekler, 140’ının ise kadınlar tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Ülkede işsiz kadınlara iş imkânı sağlaması ve girişimci kadınların artırılması hedeflenen ‘Kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması Projesi’ hayata geçiriliyor.

İş Kadınları Derneği tarafından, kadınların iş hayatında emeklerini etkili bir şekilde kullanmalarını ve ülke ile aile ekonomisine katkı sağlamalarını hedefleyen ‘Kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması Projesi’ başlatıldı.

“ŞUANA KADAR 157 BAŞVURU”

Ülkede kadın girişimciliğini artırmak amacıyla, İş Kadınları Derneği tarafından başlatılan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması Projesi’ne, Kadın Araştırmaları Merkezi’nin de destek verdiği belirtildi.

İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Dönmezer, proje kapsamında verilecek eğitimlere şuana kadar 157 başvuru olduğunu belirtti. Ayşe Dönmezer, proje ile ilgili Detay Gazetesi’ne bilgiler verdi.

“KADINLARA EĞİTİM VE YÖNLENDİRME”

Nüfusunun yarısının kadın olan KKTC’de, kadınların ekonomiye katılımının minimum düzeyde olduğunu işaret eden Ayşe Dönmezer, “kadınlar kendi girişimleriyle bir şeyler yapmaya çalışırlar ama belli bir yönlendirmeden yoksundurlar. Bu nedenle amacımız, kadınlara eğitim ve yönlendirme yapmadır” dedi.

“3 GÜNLÜK EĞİTİM”

Proje kapsamında, 6 bölgede 3 günlük eğitimler uygulanacağını belirten Dönmezer; bu eğitimlerden kadınların kadın girişimciliği konusunda, iş planı, bütçe, pazarlama konusunda, işin nasıl kurulabileceği, olanakların neler olduğu konusunda eğitim verileceğini kaydetti.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Proje kapsamında verilecek ‘kadın emeğinin ekonomiye kazandırılmasında toplumsal cinsiyet farkındalığı eğitimine’, 18 yaşın üzerindeki kadınların başvurabileceğini belirten Dönmezer, şu ana kadar ülke genelinden 157 kayıt alındığını açıkladı. Kayıtların devam ettiğini ve 1 Haziran’a kadar devam edeceğini belirten Dönmezer, eğitimlerin ise 1 Haziran itibariyle başlanacağını söyledi.

“KADINLARIN ELİNDEN TUTULACAK”

Proje kapsamında verilecek 3 günlük eğitim sonucunda, iş fikri geliştirme potansiyeli olan kadınların ihtiyaçlarının analizinin yapılacağını anlatan Dönmezer, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Eğitimlere köy yerlerinden 10 kişi gelecekse minibüs tutmayı da düşünüyoruz. İkinci etap eğitim ihtiyaçları olanlar için, ikinci etap eğitimler düzenlenecek. Eğer ihtiyaç yoksa iş planı hazırlanacak ve finansa ulaşımı sağlanacak. Finans veya kredi imkanlarından hangisi ona uygunsa, bu konuda kendisine yardımcı olunacak. Nereye, nasıl başvuracağı gibi elinden tutulacak. Ama mutlaka eğitim almasını istiyoruz. O zaman finansa ulaşımı konusunda devletin finans imkanları konusunda yardımcı olunacak” dedi.

“TÜM İŞ DALLARINA YÖNELİKTİR”

“Bu eğitimler tüm iş dallarına yöneliktir. Eğitimler sonucunda, iş fikri olan kadınların, bazı iş fikirleri proje yazılımına, bazı iş fikri daha farklı bir kaynak gerektirecek, bazı iş fikri Kalkınma Bankası ya da Devlet Planlama’nın teşvik belgesi alınmasını gerektirecek. Yani iş fikrinde farklılıklar var. Bu kadınlar projesinin durumuna göre yönlendirilecektir. Bu eğitimler kadınlar için yarar sağlayacak ve kadınların kendilerini geliştirmelerini sağlayacak. Şimdi veya ilerde oluşacak iş fikirleri için önemli bir yarar sağlayacaktır.”

İŞSİZLİKTE KADINLAR BAŞI ÇEKİYOR

Çalışma Dairesi faaliyet raporuna göre, Çalışma Dairesi’nde iş isteğiyle bekleyen toplam 1205 aktif kayıtlı işsizin, 635’inin kadın olduğu belirtiliyor.

2015 yılında toplam 672 kadının İş isteğiyle Çalışma Dairesi’ne müracaat etti. Toplam 1246 müracaatın, 574’ünü erkekler oluştururken, 672’sini kadınlardan oluşuyor.

“Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği”nden yararlanmak amacıyla yapılan müracaatların dağılımında da kadınlar başı çekiyor. Toplam 261 müracaatın 121’i erkek iken, 140’ının ise kadınlar olduğu görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.