1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. İŞTE AB'NİN FASIL KARARI
İŞTE AB'NİN FASIL KARARI

İŞTE AB'NİN FASIL KARARI

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Genel İşler Konseyi'nin faslın açılmasına karar verdiğini açıkladı. Reuters'in haberinde ise faslın açıldığı ancak Türkiye ile toplantıların ekim ayından önce olmayacağı belirtildi.

A+A-

Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada AB Genel İşler Konseyi'nin faslın açılmasına karar verdiğini dile getirdi.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Avrupa Genel İşler Konseyi, faslın açılmasına karar verdi. Westerwelle ile sadece dün 4 kez görüştüm. 22.30’da yaptığım görüşmede metin üzerinde mutabık kalmıştık. Metin çerçevesinde bu sabah da Ashton ve Füle ile de ayrı ayrı görüşerek metin çerçevesinde katkılarını talep ettim. Metinde faslın karara açıldığı kaydediliyor. Diğer prosedürlerin de iki taraf için de uygun zamanda yapılması kararlaştırılıyor. Önemli olan faslın geri dönülmez bir kararla açıldığının teyit edilmesiydi. 

Türkiye için AB hedefi stratejik vizyon perspektifidir. Bu konuda Westerwelle’ye teşekkür ediyorum. Çok sayıda metin iki taraf arasında gitti geldi. Metinlerin bir kısmı Bakanlar Kurulu’nda paylaşıldı.

Hollanda’nın bu sabah Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerine teyidini vurguladı. İsveç, İtalyan dışişleri bakanları da çok ciddi katkılar sağladılar.

ERTELEME KARMAŞASI

Uluslararası haber ajansı Reuters'in AB'li diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre ise, AB dışişleri bakanları, Türkiye ile müzakerelere devam kararı almakla beraber, yeni fasıl açılmasının yıl sonuna kadar ertelenmesine karar verdi.

AB'li diplomatik kaynaklar, "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçlar Koordinasyonu" faslının 4 ay ertelemeli başlayacağını belirtti. Türkiye ile söz konusu faslın 26 Haziran'da açılması planlanıyordu. Ancak Gezi Parkı eylemleri sonrası Ankara'yı eleştiren Almanya, "Fasıl açılsın, ancak ekimdeki ilerleme raporuna kadar resmi toplantı yapılmasın" teklifi getirmişti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu durumla ilgili yaptığı yorumda erteleme olmadığını söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu:

"Kısa dönemli bir kriz yaşanmaz ümit ederim bir daha. Metni okuduğunuzda daha ilk cümlesi AB’nin bu faslı açıldığının ilan edildiğidir. Erteleme yok. Usul itibarıyla ve muhteva itibarıyla fasıl açıldı. 22'nci fasıl açıldı, bu mesele kapandı. Prosedür ve diğer toplantılar bu hedef içinde olacaktır. Önümüze bakalım."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: FASLIN AÇILMASINDAN MEMNUNUZ

Dışişleri Bakanlığı, AB’de yeni faslın açılmasıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu”  başlıklı 22. Faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle  zor bir dönemden  geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır. Hükümetlerarası Konferans, Komisyon’un yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacaktır. Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir. AB üyesi ülkelerin katılım müzakerelerinde ahde vefa ilkesine uygun davranmalarını önemle bekliyoruz. Türkiye 2005 yılında başladığımız müzakere süreci kapsamında siyasi ve ekonomik kriterlere tam uyum sağlama yönünde, karşısına çıkarılan tüm engellemelere rağmen, adımlarını kararlılıkla atmaya devam edecektir.”

 

Akşam

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.