1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "İŞTE BU ESERİ, O ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"
"İŞTE BU ESERİ, O ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"

"İŞTE BU ESERİ, O ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"

"İŞTE BU ESERİ, O ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"

A+A-

DAVUTOĞLU: “TÜRKİYE İLE KIBRIS HİÇBİR ZAMAN AYRILMAYACAK ŞEKİLDE BİRBİRİNE KENETLENMİŞTİR, KIBRIS'A TÜRKİYE'NİN SUYU BEREKET VE İZZET GÖTÜRECEKTİR"

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs'a Türkiye'nin suyu bereket ve izzet götürecektir" dedi.

Davutoğlu, Anamur İlçe Stadyumu yanındaki alanda düzenlenen, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi Alaköprü Barajı açılış törenine katıldı.

Törene katılan KKTC vatandaşlarına, "Ana vatana hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz. Sefalar getirip, ana vatanın suyuyla aziz Kıbrıs'a hediyenizi alıp, götüreceksiniz" diye seslenen Davutoğlu, göğüs kabartan büyük bir proje nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.

Davutoğlu, dünya çapında bir eseri kullanıma açtıklarını, mutlu olduklarını, Allah'a şükrettiklerini ve bu eseri millete armağan ettiklerini belirtti.

"Bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs'a Türkiye'nin suyu bereket ve izzet götürecektir" diye konuştu.

KKTC için canını feda eden şehitlere selam gönderen ve rahmet dileyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onların manevi huzurunda diyoruz ki, sizler bir yaz sabahı Kıbrıs'a girerken, canınızı feda etmek için gittiniz. İşte şimdi biz ana vatandan yavru vatana sizin adınızı anarak Anadolu'nun suyunu götürüyoruz. Mübarek olsun. O gün, Girne'de şehit olanlara rahmet dileyerek bütün dünyaya haykırıyoruz. Türkiye ile Kıbrıs hiç zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir ve artık Türkiye'nin, ana vatanın, suyu şırıl şırıl bereket ve izzet götürecektir. Türkiye son 13 yılda büyük atılımlar gerekleştirdi. İktidarımızda, dünya ölçeğinde ilk olan, pek çok eseri ülkemize kazandırmakla gurur duyuyoruz. Dünyanın üçüncü büyük Tohum Gen Bankası, dünyada ilk defa iki kıtayı su tüneliyle birleştiren Melen Projesi, İstanbul'da dünyanın en büyük yolcu taşıma kapasitesine sahip üçüncü havalimanı, Avrupa'nın ilk, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise üçüncü denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı, dünyaya parmak ısırtan bir şaheser olarak Marmaray, İstanbul Boğazı Karayolu Avrasya Tüneli, dünyanın en uzun asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü..."

"İŞTE BU ESERİ, O ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"

Davutoğlu, dünyanın en uzun açıklığa ve demiryolu geçişine sahip olacak Çanakkale Köprüsü'nün de yapıldığını vurgulayarak, Çanakkale şehitlerine selamlarını sundu.

Şehitlerin ülke için kan döktüğü Çanakakle ve Gelibolu'nun da artık köprüyle birbirine bağlandığına dikkati çeken Davutoğlu, "Asya ile Avrupa bugün her seferinde olduğu gibi bir kez daha Türkiye üzerinden bağlanıyor. Bugün ana vatan ile yavru vatan bir kez daha birleşirken o gün Kıbrıs'ta şehit düşen babalarımız, amcalarımız, aziz şehitlerimiz de bugün bu törene şahittir. Çünkü bizim inancımıza göre, şehitler ölmez. Bizim inancımıza göre, onlar yaşar ama bazı mahfiller onları göremezler. İşte bu eseri, o şehitlerimize armağan ediyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, son 13 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığından bugüne, hükümetlerin sağlam duruşuyla dünya rekorları kırdıklarını dile getirdi.

AK Parti iktidarında Türkiye'nin büyüdüğünü, ilerlediğini ve güçlendiğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Milli piyade tüfeği, milli savaş gemisi, milli aşı, milli helikopter, milli tank... Dün gece de 4B uydusunu uzaya fırlattık. İşte her şeyiyle yerli ve milli, işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Dünyaya bu rekorları, bir tarihe nişan olsun diye yazmaya, göstermeye hazır mısınız? 1 Kasım'a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlere karşı şehitlerimizin ruhunu şad ederek kıyamete kadar biriz, beraberiz demeye hazır mısınız? Akdeniz'den Karadeniz'e seslenelim. Birliğe, kardeşliğe daima hazır mısınız? Akdeniz'den Van Gölü'ne seslenelim. Hep beraber miyiz, bir miyiz? Kıyamete kadar omuz omuza mıyız? Akdeniz'den Meriç'e, Evladı Fatihan'a seslenelim. Yavru vatanı birleştirdiğimiz gibi Asya ile Avrupa'yı birleştirerek, Rumeli'ye, Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya barış kardeşlik getirmeye hazır mıyız? İşte bütün bu projelerin arkasındaki siyasi felsefe budur. Bu projeler barış, adalet ve huzur projesidir. Bir ülkeye huzur ve istikrar hakim olduğunda neler yapılabileceğini dünyaya gösterdik."

Bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını, ortaya konan başarının, dünya çapındaki eserlerin, Türkiye'nin büyüme iradesinin, terör eliyle durdurulmak istendiğini vurgulayan Davutoğlu, "7 Haziran'dan sonra bir yönetim boşluğu olduğunu zanneden terör odakları, PKK, DHKP-C, DEAŞ, hepsi birden saldırdılar. Bu vesiyle bir kez daha terörün aramızdan aldığı vatandaşlara ve terörle mücadele ederken şehitlik mertebesine yükselen güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletimize sabır diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kim hangi adi planı yaparsa yapsın, Türkiye terörün ve teröristlerin emellerine asla geçit vermeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"KIBRIS'TA ÇÖZÜM FİKRİNE KARARLILIK VE SAMİMİYETLE BAĞLI OLDUĞUMUZU BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYUYORUZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs'ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum, Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, dün Bursa'da bir miting düzenlediklerini anımsatarak, "Birileri bizi sindirmek isteyebilir, birileri bizi korkutacağını düşünebilir ama biz söylüyoruz, dün Bursa'da, bugün Anamur'dayız. Öğleden sonra Kayseri'de, yarın Kocaeli'de, daha sonra Pazartesi Trabzon'da, Salı da Van'dayız. Ülkemizin her yerinde dimdik ayaktayız" diye konuştu.

Alanı dolduran Anamurlular'a seslenen Davutoğlu, "Ülkemizin birliğini dünyaya göstermeye hazır mısınız? 'Türk ve Kürt ilelebet kardeştir' demeye hazır mıyız? İşte teröristlere verilecek en güzel cevap, yavru vatanı ana vatana bağlayan büyük projelerden yükselen birlik ve kardeşlik mesajıdır" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi'ni bugün hayata geçirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Anadolu'nun bereketli suyunu yüreğimizin yaresi, gözümüzün nuru yavru vatanımıza, Kıbrıs adasına ulaştırmayı nasip eden Rabbimize hamdolsun" dedi.

"SU SORUNUNU ORTADAN KALDIRACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere projeye emeği geçenlere teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Adayı deniz altından Türkiye'ye bağlayan bu proje, Türkiye'nin iradesinin ne denli önemli eserler ortaya koyabileceğini bir kez daha dünyaya göstermiştir. Su temini projesi sayesinde Anamur'daki Dragon Çayı'ndan Geçitköy'e yılda toplam 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu tedarik ediyoruz. Bu proje Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin, soydaşlarımızın su sorununu ortadan kaldıracak."

KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na seslenen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Biliniz ki Toros'ta gönlümüz ne kadar beraberse artık Toroslar'dan gelip, Akdeniz'e ulaşan suyumuz da öylesine beraber olacak. Proje ile sadece Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin ekonomik ve beşeri kalkınmasına katkıda bulunmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda Ada'nın tamamının daha müreffeh bir geleceğe adım atmasını sağlıyoruz. Anamur'da inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı, gerek KKTC gerekse Anamur için can suyu olacaktır."

Alaköprü Barajı'ndan temin edilecek su ile Anamur'da sulanacak arazi için kurulacak sulama şebekesinin ihale sürecinin de bu hafta başladığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, projeyle ilçede 83 bin 600 dekar zirai alana su verileceğinin müjdesini verdi.

Anamur'a her türlü hizmeti yapacaklarını anlatan Davutoğlu, "Anamur Devlet Hastanesini gelecek sene tamamlıyoruz. Anamur-Ermenek yolunu açıp oradan Taşkent'e bağlayacağız inşallah. Akdeniz, oradan da Konya'ya. Akdeniz Toroslar üzerinden Konya Ovası'na bağlanacak" diye konuştu.

"7 BİN 525 KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM İMKANI"

"Anamur'a hizmetin en iyisini getirmek boynumuzun borcu olsun" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Anamur Kapalı Devre Sulama Sistemi ihalesi tarihi alındı, onu da hayırlı mübarek olsun diyerek ilan ediyorum. Anamur iskelesini yeniliyoruz inşallah. Anamur'a gümrük müdürlüğü kuruyoruz. Akdeniz sahil yolu, Anamur-Ermenek yollarıyla Anamur'u hem Toroslara hem Antalya'ya hem Mersin'e bir köşe noktası, bir kavşak ilçe olarak bağlıyoruz. Bu projeyle birlikte toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı sağlayacağız. 80 milyon lira net gelir artışı sağlayacağız. İşte Türkiye'ye, Anamur'a böyle bereket getiren suyumuzla artık Kıbrıslı kardeşlerimize de aynı bereketi taşıyoruz."

Projenin detayları hakkında bilgi veren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında kıyamete karşı sürecek bir gönül köprüsünün nişanesidir. Alaköprü Barajı'ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 kilometre, Deniz geçişi 80 kilometre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafı da 3 kilometre olmak üzere 107 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Geçitköy Barajı'ndan da su sistemi bütün Kıbrıs'a dağıtılacak. Hayata geçireceğimiz proje ile yer altı ve yüzeysel su kaynakları mahdut olan KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca 70 bin dekarlık alanda zirai sulama yapılmasını sağlayacağız. Bu devasa projemiz, içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1.6 milyar Türk lirasına mal oldu."

Bugün Türkiye, KKTC ve Akdeniz için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişte Ada'ya huzur ve barışı getirdik, şimdi de bütün canlılar için 'hayat' anlamına gelen suyu biz getiriyoruz. Allah'a şükürler olsun. Bugün Kıbrıs'ta iki halkın yan yana, güvenlik ve refah içinde yaşayabileceğine yönelik inancımızı koruyoruz ve buna yönelik politikalar, hizmetler ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle Ada'ya getirdiğimiz suyun barış için de bir can suyu olacağına inanıyorum. Hem barış suyu hem can suyu hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğal kaynakların paylaşımı konusunda büyük çatışmaların yaşandığı bölgemizde en değerli kaynak olan suyu, bir barış projesi olarak Kıbrıs'a getirmek hem Türkiye hem de KKTC için büyük bir başarıdır. Kıbrıs'ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum, Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir. Ülkemizle KKTC arasındaki istişare ve iş birliği artarak devam edecektir. Bu anlayış ve çalışma pratiğiyle kritik dönemi başarıyla tamamlayacağız. Kıbrıs'ın güneyindeki doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlar'a ait olduğunu iddia edenler bugün buradan tarihi bir ders alsın. Biz diyoruz ki bu giden su bütün Kıbrıs'a barış suyu, adalet suyu olsun, kalıcı bir Akdeniz düzeninin ilk işareti olsun."

'Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser' sözünü anımsatan Davutoğlu, "Bizler de eserlerimizle, ülkemize ve dünyaya damga vurmayı hedefliyoruz. Bu ülke için, bu millet için eser üretenlerin, hizmet üretenlerin kalplerde unutulmaz yerler edindiğini biliyoruz. İnanıyoruz ki bu hizmetlerde emeği geçenleri gelecek nesiller hayırla yad edecektir. Çalışıyoruz, çabalıyoruz, gece gündüz koşturuyoruz. Türkiye için, KKTC için, sınırlarımız dışındaki soydaşlarımız ve tarihdaşlarımız için ve dahi hangi ırktan, hangi inançtan olursa olsun her mazlum için gece gündüz çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin, KKTC'deki soydaşlarının, Kafkaslar'daki, Balkanlar'daki, Ortadoğu'daki mazlumların umut kaynağı olduğunu belirten Davutoğlu, projenin KKTC ile olan ilişkileri bundan sonra daha ileri düzeye taşıyacağını kaydetti.

Türkiye'nin, büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk'ünün mutluluk ve refahı için üzerine düşenleri yerine getirdiğini, kararlıklıkla getirmeye devam edeceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, KKTC vatandaşlarına şöyle seslendi:

"Eksiğiniz neyse, ana vatan yanınızdadır. Talebiniz neyse, ana vatan yanınızdadır. Suyumuzla, aşımızla yanınızdayız, ekmeğimizle omuz omuzayız, gönlümüzle, yüreğimizle, kalbimizle sizinleyiz. Ana vatanın, Toroslar'ın suyu size hayırlı olsun. Bilin ki ne zaman kuzeye doğru, ana vatana doğru 'Ya medet' derseniz, anında oradayız. Suyumuzla, kanımızla, canımızla ve yüreğimizle sizinleyiz."

Projede emeği geçenleri kutlayan Başbakan Davutoğlu, "KKTC de Türkiye Cumhuriyeti Devleti de su gibi aziz olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin" dedi.

1 Kasım seçimlerinde en güzel, en yüksek ve gür sadayı Mersin'den, Anamur'dan duymak istediğini belirten Davutoğlu, "Bu gür sedayı verecek misiniz?" diye sorduğu Anamurlular'dan, "Evet" karşılığını aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.