1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞTE HELLİMİN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ
İŞTE HELLİMİN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

İŞTE HELLİMİN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

9 Temmuz’da, Kıbrıslı Türk üreticileri dahil etmeden “Hellim/Hallouminin coğrafi işaret tescil çalışmalarıyla” ilgili olarak

A+A-

SANAYİ ODASI’NDAN GÜNEY KIBRIS MAKAMLARINA TEPKİ

ÇIRALI: “HELLİM KIBRISLILARIN VE BU ADADA YAŞAYAN HERKESİN KÜLTÜREL ORTAK BİR ÜRÜNÜ”

Güney Kıbrıs makamlarının, 9 Temmuz’da, Kıbrıslı Türk üreticileri dahil etmeden “Hellim/Hallouminin coğrafi işaret tescil çalışmalarıyla” ilgili olarak Avrupa Birliği’ne (AB) başvuruda bulunması, Sanayi Odası’nın tepkisine neden oldu.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, Sanayi Odası’nın konu hakkındaki rahatsızlıklarını dile getirdi.

ÇIRALI

Bu süreçte, Kıbrıslı Türk üreticiler tarafından tescile karşı 8 ayrı itiraz dosyalandığını kaydeden Çıralı, Rum Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın itirazları ve talepleri dikkate almadığını, Kıbrıs Türk Sanayi Odası(KTSO), Koop-Süt ve diğer itiraz eden Kıbrıslı Türk üreticilerin “Kıbrıs Cumhuriyetinde” faaliyet göstermediği ve ikamet etmediği gerekçesi ile itirazlarının değerlendirilmediğini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’ta ve Türkiye’de “Hellim/Halloumi”yi Kıbrıs adasını kapsayacak şekilde tescil ettiren KTSO’nun yaptığı itirazların en önemlisinin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunana kadar hellim üretimlerinin denetlenmesinin KTSO’ya devredilmesi olduğunu söyleyen Çıralı, KTSO olarak taleplerinin, “Protokol 10 çerçevesinde Yeşil Hat Tüzüğü’ndeki malların ticaretinde KTTO’ya verilen yetkinin bir benzerinin hellim denetimleri konusunda Odaya verilmesi” olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs makamlarının tescile karşı yapılan itirazlar içerisinde özellikle denetleme konusunda talepleri reddetmesinin, Kıbrıslı Türklerin ekonomik olarak zarar görmesine neden olacağını kaydeden Çıralı,
“Yüzyıllardır ortak olarak ürettiğimiz bu üründen Kıbrıslı Türkleri mahrum edecek olan bu gelişmeden başta hayvancılar ve hellim üreticileri olmak üzere nüfusun %16.5’inden fazlası direkt olarak olumsuz yönde etkilenecektir” dedi.

“KIBRISLI TÜRK ÜRETİCİLER YOK SAYILMAKTA”

Çıralı konuşmasında “Kıbrıslı Türk üreticiler bu konuda yok sayılmakta ve Hellim’in Kıbrıslıların ve bu adada yaşayan herkesin ortak kültürel bir ürünü olduğu gerçeği görmezden gelinmektedir” ifadelerini kullandı.

Toplam ihracatta hellimin payının %25’le yaklaşık 30 milyon dolara denk geldiği göz önüne alındığında, Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve kültürel anlamlarda tekrar cezalandırılmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Çıralı, özellikle, ‘Ortak Metin’ sonrasında müzakerelerin yeniden başladığı ve güven yaratıcı önlemlerin konuşulduğu bu hassas dönemde, adanın her iki tarafındaki siyasilerin yaşanması muhtemel bu tür krizlerin önlenmesine yönelik iyi niyetli inisiyatif almaları gerektiğine inandıklarını kaydetti.

AB ve Güney Kıbrıs’taki yetkililere de seslenen Çıralı,  “Kıbrıslıların bu topraklarda varlıklarını sürdürmeleri en temel haklarıdır. Bunun için sürdürülebilir bir ekonomi şarttır. KTSO olarak hellim konusunda insanlarımızın ve üreticilerimizin mağdur olmasını kabul etmemizi kimse bizden beklemesin” şeklinde konuştu.

Çıralı, bundan sonraki yol haritasında AB nezdinde hukuki yollar deneneceğini, başka ülkelerde “Hellim” adı altında üretimler yapıldığını ve konunun ne kadar erken çözümlenirse her iki toplum için o kadar iyi olacağını söyledi.

Çıralı bir soruya karşılık, Rum kesiminin 2008’de yaptığı ikinci başvurunun, KTSO’nun ve Güney Kıbrıs’taki bazı büyükbaş hayvan üreticilerinin itirazları nedeniyle geri iade edildiğini ve 2007’de yapılan ilk müracaattaysa “Halloumi” isminin olması ve “Hellim”in geçmemesi nedeniyle reddedildiğini ifade etti.

AB’nin 3 konuda Rum tarafına soru sorduğunu belirten Çıralı, bunlardan birincisinin “isim”, ikincisinin ilk müracaatta belirtilmeyen “süt oranlarının ne olacağı”, üçüncüsününse “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin Kuzey’de egemen olmamasından dolayı Kuzey’deki denetimlerin nasıl olacağı soruları olduğunu ifade etti.

Çıralı, geçtiğimiz haftalarda yapılan müracaatta “Hellim” kelimesinin eklendiğini, süt oranlarının belirtildiğini fakat denetim konusuna herhangi bir açıklık getirilmediğini söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.